Nyhet

Sonus faber Lumina debuterer

Ny design med kjent teknikk skal gi bedre lyd
forfatter

Høyttalerne fra Italias best kjente høyttalerbyggere, ligger som regel i høyere prisklasse. De nye Sonus faber Lumina derimot, blir italienernes rimeligeste høyttalere, og legger seg i det nedre sjiktet blant premium-merkenes høyttalere. Som KEFs R-serie, Bowers & Wilkins 600-serie, og Dynaudios Evoke-serie, for å nevne noen.

Lumina-serien legger seg med andre ord i et godt etablert felt med sterk konkurranse, men høyttalerne som er bygget i Italia, har hentet teknikken fra sine dyrere slektninger i Sonetto-serien,  pakket inn som vanlig i pent utførte kabinetter. Hvor man kan velge mellom tre utførelser.

Vi har allerede fått høyttalerne inn til test, og kan fortelle at de ser enda bedre ut i virkeligheten.

Så langt er det tre modeller i Lumina-serien. Navnet er forresten satts sammen LUxury, MInimal og NAtural, men også Lumina som på latin også betyr lys, eller kilde til energi og liv, alt i følgte pressemeldingen.

Kabinettene er laget i trefiberplater som er kledd i sort kunstskinn, med flerlags frontplater i treverk, og høyttalerne bruker Sonus fabers Damped Apex Dome, diskantelementet vi kjenner så godt fra deres dyrere høyttalere, og den gulvstående Lumina III, har fått det samme mellomtoneelementet som vi kjenner fra Sonetto-serien, mens den kompakte Lumina I bruker en nyutviklet 10 cm mellomtone.

Sonus faber Sonetto V Sonetto er håndbygget i Italia, og det merkes både på lyden og kvaliteten.
Sonus Faber Sonetto

De to 5-tommers basselementene i Lumina III, er nyutviklede for serien, og høytttalerne har bassreflekskabinetter med en tvist. Den lille Lumina I har luftspalten til bassrefleksen foran, under frontplaten, noe som gjør den enklere å plassere på en vegghylle, eller i en bokhylle.

Det er også en senterhøyttaler i serien, Lumina Center I, som kan leveres i de samme tre utførelsene som de andre høyttalerne: Sort lakk, mørk wenge, eller valnøttutførelse.

Høyttalerne kan matches med Sonus fabers Gravis subwoofere, og innfellingshøyttalerne, for de som ønsker seg hjemmekino, med litt diskresjon.

De viktigste tekniske data ser slik ut:

Lumina I

Type: Toveis kompakthøyttaler
Bass: 12 cm m. cellulose/fiber-membran
Diskant: 298 mm DAD silkedome
Følsomhet: 84 dB/4 ohm
Frekvensrespons: 64 Hz – 24 kHz
Mål/vekt: 28 x 14,8 x 21,3 cm/4,4 kg

Lumina III

Type: Treveis gulvstående høyttaler
Bass: 2 x 15 cm m. cellulose/fiber-membranMellomtone:
Mellomtone: 15 cm m. cellulose/fiber-membranMellomtone
Diskant: 29 mm DAD silkedome
Følsomhet: 89 dB/4 ohm
Frekvensrespons: 40 Hz – 24 kHz
Mål/vekt: 98,9 x 22,8 x 27,7 cm/15,9 kg

Lumina Center I

Type: Toveis senterthøyttaler
Bass: 2 x 12 cm m. cellulose/fiber-membran
Diskant: 29 mm DAD silkedome
Følsomhet: 87 dB/4 ohm
Frekvensrespons: 65  Hz – 24 kHz
Mål/vekt: 16,8 x 52,3 x 21,2 cm/7,6 kg

Prisene er 9990 kr for et par Lumina I, 23.990 kr for et par Lumina III, mens senterhøyttaleren er priset til 7990 kr.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.