TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Ambeo Plus: Rimeligere lydplanke fra Sennheiser

Sennheisers andre lydplanke er rimeligere, men ikke billig. Og endelig får vi subwoofer!

forfatter
Publisert 02.09.22 - 12:55
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Rykter har versert, og i Berlin i går avduket endelig Sennheiser sin nye lydplanke, Ambeo Plus. Med Dolby Atmos og mye annet moro. Lyd & Bildes utsendte ble for anledningen flydd inn på Sennheisers regning.

Sennheiser Ambeo Plus 6
Foto: Geir Gråbein Nordby

Ambeo Plus er en ganske elegant lydplanke, med avrundede hjørner. Den ligner til forveksling på en lengre versjon av Sonos Beam, i mine øyne. Sennheiser lover “utrolig” surroundlyd, helt uten bruk av eksterne bakhøyttalere.

Sonos Beam Gen2 GeirNordby
Ligner Sennheiser Ambeo Plus en forvokst Sonos Beam Gen 2 (bildet)? Journalisten mener det. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det er ikke lett å få til fra en enkelt høyttaler, men vi har hørt flere gode eksempler på produkter som får det til ganske overbevisende, uten behov for eksterne bakhøyttalere. For eksempel Sonos Arc, men også Sennheisers egen high-end-lydplanke Ambeo Soundbar. Den koster det hvite ut av øyet, men er den beste lydplanken vi har hørt til dags dato. Derfor har vi ventet i spenning på en rimeligere variant med samme konsept.

Les også Verdens beste lydplanke Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Svaret på tiltale er altså Ambeo Plus. For at ikke navnet skal forvirre, da dette er en mindre og rimeligere lydplanke enn Ambeo Soundbar, så døpes samtidig den dyreste om til Ambeo Max. Så er den saken biff.

Sennheiser Ambeo Plus exploded 1
7.1.4 lyd med bare 5.0.4 høyttalere? Sennheiser mener det går fint. Foto: Sennheiser.

7.1.4

Sennheiser Ambeo Plus støtter de fleste populære lydformater, deriblant også Dolby Atmos og DTS:X. Sennheiser skilter med 7.1.4 surroundlyd. Men ser man nærmere på lydplanken, er det faktisk bare fem høyttalerelementer i det horisontale planet, og fire på toppen. På spørsmål fra salen om dette, sa Sennheiser at det er virtuell 7.1.4-lyd, hvor de to ekstra kanalene prosesseres individuelt i prosessoren, og deretter deler de andre høyttalerne på jobben med å gjenskape de to kanalene.

Det samme gjøres med subwooferkanalen, for det er ingen egne basselementer i lydplanken. Likevel hevder Sennheiser at lydplanken har mer enn nok bass for de flestes behov.

Sennheiser Ambeo Sub
Ambeo Sub er den første trådløse subwooferen fra Sennheiser. Inntil fire kan kobles til lydplanken samtidig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ambeo Sub

Hvis du derimot ønsker buldrende dypbass for en mer realistisk hjemmekinoopplevelse, har Sennheiser løsningen med subwooferen Ambeo Sub. Den går helt ned til 27 Hz, og har en kraftig 350 watts Klasse D forsterker ombord. Den koster en del, 850 euro, og du trenger ikke nøye deg med én. Faktisk kan lydplanken Ambeo Plus kobles til fire subwoofere samtidig!

Romkorreksjon

For å få best mulig lyd og inntrykk av surroundeffekter, er det viktig at høyttaleren fungerer i rommet den står i. Og siden konstruktøren ikke kan ha kontroll på dette rommet, har Sennheiser bygget inn fire målemikrofoner på toppen av Ambeo Plus. Disse plukker opp testsignaler fra lydplanken og justerer lyden etter resultatet. På den måten skal man oppnå best mulig klang fra samtlige høyttalerelementer, og at de dessuten kan korrigeres i tid individuelt.

Romkorreksjonen i Ambeo Plus korrigerer både høyttalerne i lydplanken, og dessuten Ambeo Sub, slik at subwooferkanalen integreres best mulig i lydbildet. Det finnes en analog subwooferinngang, om du ønsker å bruke en hvilken som helst kablet subwoofer, men romkorreksjonssystemet vil ikke korrigere den – du får det du får. Som kan gå utover både klangbalansen men også timingen i bassen.

Sennheiser Ambeo Plus det
Atmos-logoen lyser opp med kompatibelt innhold. Foto: Geir Gråbein Nordby

Overbevisende demo

Sennheiser hadde rigget til lydplanken på et hotellrom i Berlin, og selv om jeg ikke var heldig nok til å få sweetspot-en i midten, men satt et stykke ute på høyre side, var det imponerende hvordan lydbildet føltes som det totalt omringet meg. Her opplevde man affekter både forfra, bakfra og fra sidene, og også fra oven. Og alt hang sammen i en sømløs halvkule av lyd. 

Sennheiser Ambeo Plus 5
Foto: Geir Gråbein Nordby

Ingen bakhøyttalere

Jeg synes likevel det ville vært en god idé å tilby trådløse bakhøyttalere til Ambeo Plus. Ikke bare for å få en enda bedre surroundeffekt, det er egentlig ikke nødvendig her, men også fordi den kraftige prosesseringen som er nødvendig for å simulere surroundlyd fra én høyttaler har sine kostnader. 

For det første reduseres dynamikken, og for det andre har klangbalansen en tendens til å bli ganske kald og unaturlig. Det følte jeg også her, i den korte stunden jeg fikk med høyttaleren. Det ble ikke spilt annen musikk enn den som lå i bakgrunnen på filmklippene, men den musikken man hørte føltes ikke spesielt organisk og naturlig. 

Nå var dette riktignok et hotellrom, og det skal bli spennende å høre lydplanken i mer hjemlige omgivelser ved en snar anledning.

Den siste grunnen til å tilby bakhøyttalere som ekstrautstyr, er at jeg tror det er smart kommersielt. Folk kan kjøpe lydplanken, vel vitende om at den kan bygges ut senere, hvis behovet skulle melde seg. De kundene kan brått i stedet gå i retning Sonos, Harman Kardon, Sony eller LG, som alle har lydplanker hvor trådløse bakhøyttalere tilbys

Sennheiser Soundbar Plus Sub
Foto: Sennheiser

Ambeo Bar Plus: Pris og tilgjengelighet

Sennheiser Ambeo Plus vil koste 16.490 kroner, mens Ambeo Sub kommer på 7.690 kroner. Produktene blir tilgjengelig den 22. september.

Mer info kommer snart på sennheiser.com

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Denne high-end-høyttaleren er ikke som andre High-end-høyttaleren Manta fra Sigberg Audio gir mer direkte lyd, mindre romklang.
lbpluss
Høyttaler du kan ha ute Musikk i hagen.
lbpluss
Konevennlige Lyngdorf Lyngdorf har nettopp lansert hele tre nye høyttalere: Cue-100 er en designmodell, mens CS-2 og D-60 er usynlige.
lbpluss
Marshall Middleton er kraftigere enn andre bærbare Bluetooth-høyttaleren Marshall Middleton har fire høyttalerelementer for å gi en kraftigere og større lyd.
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste høyttaler En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.
Følg Lyd & Bilde