Nyhet

Rimeligere høyttalerserie fra Arendal Sound

Men kvaliteten på 1961-serien er bevart der det teller.

Skrevet av / 30.06.20 - 09:00
Rimeligere høyttalerserie fra Arendal Sound

Norske Arendal Sound har gjort suksess med sine hjemmekinohøyttalere i 1723-serien. Med høykvalitets komponenter hele veien, blant annet heftige HDF-kabinetter og elementer som både måler bra og virkelig tåler juling. Man har fått til en rimelig pris ved å ikke legge for mye i design og utseende, samt at produksjonen er satt bort til Kina. Dermed oppnår man ganske overveldende hjemmekinoopplevelser fra monitorhøyttalere til 20.000 kroner pr. par – eller gulvstående til 30.000. Etter ønske om å få ned prisen ytterligere har man gått i gang med utviklingen av den rimeligere 1961-serien.

Les også Mer bass fra Arendal Sound Arendal Sound fornyer 1723-serien med fire ildsprutende subwoofere!

1961 er bygget på 1723-serien, og har i likhet med sine dyrere søsken kabinetter i lakkert HDF. «Vi sparer ikke på kvalitet der vi vet det gjør utslag,» er budskapet.

Arendal 1961 center
Alle høyttalere fra Arendal Sound bruker en waveguide til diskantelementet. Får å kontrollere spredning og interferens. Her 1961 Center. Foto: Arendal Sound

Waveguide

Alle høyttalere fra Arendal Sound bruker en lydbølgeleder (waveguide); en linse rundt diskantelementet som kontrollerer spredningen og skaper mindre interferens mellom diskant og mellomtone. Denne må ikke forveksles med et høyttalerhorn, som er laget for å matche den mekaniske impedansen mellom høyttalerelementet og luften, og som dermed fungerer som en akustisk forsterker. Et horn kontrollerer også spredningen, men gir ofte uønsket farging og forvrengning på kjøpet. Horn har også et snevrere «sweet spot» enn en waveguide.

Diskantelementet i 1961-serien er basert på den til 1723, med tilsvarende kvalitet og som tåler juling.

Vi loves at et helt nytt 5,5″ bass/mellomtoneelement gir «eksepsjonelt høy ytelse og ville normalt vært brukt i langt dyrere høyttalere». Et dynamisk og raffinert høyttalerelement med høy ytelse som låter naturlig og uanstrengt, uansett avspillingsmateriale.

Arendal 1961 surround
1961 Surround er en triaksial høyttaler, med dipole sideelementer. Foto: Arendal Sound

Høyttalere til all bruk

I familien har vi 1961 Tower med fire 5,5” basselementer, den mindre 1961 Monitor – men ikke mindre enn at den har plass til to basselementer – og den matchende senterhøyttaleren 1961 Center. Så har vi 1961 Surround, en triaksial-høyttaler, som i tillegg til en 5,5″ mellomtonebass og den karakteristiske waveguide-diskanten, har fått et 3-tommers fulltoneelement på hver sideflate. Disse er koblet i dipol, for å gi et diffust lydbilde bak, som bedre skal trekke oss inn i handlingen. Til slutt har vi den mer kompakte 1961 Bookshelf, som er mer for bruk i kompakte stereooppsett, et mindre hjemmekinooppsett.

Atmos-høyttaler

Og dessuten, 1961 Height, som er Arendal Sounds første dedikerte høydehøyttaler. Denne er optimal for oppsett for 3D-lyd som Dolby Atmos og DTS:X.  Den kan plasseres oppå toppen av fronthøyttalerne, for eksempel 1961 Tower eller Monitor, eller monter den i tak eller på vegg.

Arendal 1961 height
1961 Height er Arendal Sounds første høydehøyttaler. Denne kan monteres på vegg eller i tak, eller plasser den oppå fronthøyttalerne, vinklet opp mot taket. Foto: Arendal Sound

Subwoofere

Til slutt finnes to subwoofere, med en helt ny forsterkerplattform kalt Avalanche 550IQ – hvor tallet står for antall watt (RMS). Både basselementet og forsterkeren skal være utviklet av Arendal Sound. 1961 Subwoofer 1S er en lukket subwoofer, med et mindre kabinett. Velg denne om du ønsker den jevneste bassgjengivelsen med lavest forvrengning. Deretter har du den større 1961 Subwoofer 1V, med ventilert kabinett. Denne er for deg som vil ha så hardtslående bass at den «setter husfundamentet på prøve.»

Arendal 1961 Subwoofer 1S & 1V
Større, størst: Subwoofer 1961 1S har lukket kabinett, mens den enda større 1961 1V bruker bassrefleks. Foto: Arendal Sound

Levering og pris

Subwooferne kan bestilles allerede nå, til 7.990 kr for den lukkede 1S og 9.990 kr for bassrefleksversjonen 1V.

Høyttalerne kan forhåndsbestilles, og er klare for levering mot slutten av juli. Prisene er:

 • 1961 Tower 14990 pr. par
 • 1961 Monitor 8990 pr. par
 • 1961 Bookshelf 6990 pr. par
 • 1961 Center 4990 pr. stk
 • 1961 Surround 7990 pr. par
 • 1961 Height 6990 pr. par

Mer info: arendalsound.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 hendelser på “Rimeligere høyttalerserie fra Arendal Sound”

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Det stemmer, dette er en nyhetsartikkel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • LB+ Total i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 Mnd
  Kun 149,- mnd

  Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

DALI 40 år - feirer med heftige high-end høyttalere

Dynaudio i bærekraftig treverk

Episk drønn fra UE

Fullstendig vanvittig subwoofer

Partyhøyttaler med Dolby Atmos

Se hva B&O har funnet på nå

Scroll to Top