High-End

Italienske Sonus faber lanserte nylig Felice, deres absolutte toppmodell. Fullspekket med hi-tech og dybpass til 20 hz, som seg hør og bør for en high-end høyttaler.

Under et arrangement i Palazzo Grassi i Venezia, presenterte Sonus faber administrerende direktør, Mauro Grange, deres nye toppmodell. Fenice heter høyttaleren, som er en 171 cm høy og massiv høyttaler med en vekt på 305 kilo. Per stykk.
Italienerne har virkelig tatt den helt ut med Fenice, som er italiensk før fønks, og tilsynelatende ikke spart på noe. Topp og bunn er laget i massiv aluminium vakkert kalt Anima legata, som bruker masse for å absorbere kabinettvibrasjoner ved lave frekvenser.

De to alustykkene er spent fast med en langsgående vertikal stålaksling, som er fundamentert på samme måte som vekter i skyskrapere, ved at den oscillerer i motfase. Altså at motvekten beveger seg motsatt vei av vibrasjonene.
Hver høyttaler har sju elementer, den mest iøynefallende er en 15-tommers (38 cm) bass på siden, montert i håndlagede laminerte tresider, som rekker ned til 20 hz. Seriøs dypbass altså.
Foran på den skinnkledde fronten sitter to 10-tommers basselementer, over der en modul med en 6,5-tommers mellomtone og en 25 mm diskantradiator, som på sin side har rekkevidde til 35.000 hz.

I tillegg har Fenice to elementer på baksiden, Sonus faber kaller denne løsningen en Sound field shaper, og de to elementene – en 4,5-tommers mellomtone og en ringdiskant – er knyttet til kontroller på baksiden hvor man kan regulere effekten av Sound field shaper-løsningen på baksiden.

Diskantelementet foran bruker en såkalt hybridløsning med neodymium/samarium-kobolt Larsen/Goeller (puh!) ringradiator, som er koblet fra frontbaffelen med noe som ligner et viskosekammer, og montert på en mekanisk antiresonator.
Mellomtonen bruker ulike papirfibre  i membranen, som drives av en 1,5-tommers svingspole og en massiv magnet.
Membranen till de to basselementener er en sandvich-konstruksjon med en kjerne av et stivt skummateriale, belagt med en sjikt av papirfibre, og drevet av en 3-tommers svingspole.
Det store dypbasselementets membran er også en sandvich-konstruksjon, hvor karbinfibre i nano-størrelse (?) er lagt over en kjerne av et stivt skummateriale, og membranen drives av en 4-tommers svingspole. Dempet med kapton og avional, for at elementet skal oppføre seg optimalt ved høye lydtrykk.
Løsningen Sonus faber kaller Sound field shaper, kan fintrimmes med valgbar scenedybe i fem trinn, azimuth som forskyver effekten av Sound field shaper-en mot høyre eller venstre i lydbildet, og nivå.

Selve delefilteret er i følge pressemeldingen stappet med det beste man kan kjøpe for penger, som Mundorf sølv, gull og oljekondensatorer og Jantzen spoler.
Fenice koster 140.000 Euro, drøyt 1,2 millioner kroner, og den norske importøren håper å ha et par tilgjengelig i månedskiftet september/oktober.
Da kommer vi i tilfelle tilbake med våre inntrykk av lydkvaliteten i en egen artikkel.
Mono AS
Tekniske data:

Frekvensrespons : 20Hz – 35.000Hz , Stealth Reflex inkludert.
Følsomhet : 92 dB spl (2.83V/1m).
Nominell impedans : 4 ohm.
Anbefalt forsterkereffekt : 100W- 1KW, uten klipping.
Mål : 1713 x 747 x 791 mm (hxbxd)
Vekt : 610 Kg per par – netto vekt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.