Nytt spennende høyttalermerke for konserter

NNNN ønsker å revolusjonere konsertlyd

En produsent ved navn NNNN har tatt på seg oppgaven å lage en helt ny konstruksjon innen konsert-høyttalere. Hvordan navnet skal uttales er vi usikre på, men logoen er i hvert fall formet som lydbølger.

Med hovedkvarter i Norge (heia, Drammen!) har produsenten med det noe snåle navnet NNNN tatt på seg oppgaven å gi oss bedre lyd på konsert.

Målet er å lage «verdens beste lydsystemer». Dette fra hoder som er slått sammen fra selskap som Tandberg og Cisco, som hovedsakelig har ekspertise innen videokonferanseutstyr.

Setter ny standard

De første seriene med produkter heter Graft og Devor, og selskapet hevder disse setter en ny standard for hva konserthøyttalere kan yte. «Det er ingen direkte konkurrenter til noen av disse produktene på markedet i dag,» kan man lese på hjemmesiden til NNNN.

NNNN Graft
Graft er hornhøyttalere med kontrollert, jevn spredning i hele frekvensområdet. Foto: NNNN

 

Hornhøyttalere

Graft er topphøyttalere med horn, som skal monteres i buede kolonner for å spre diskanten jevnt utover store konsertarenaer.

«Den har en effektivitet uten sidestykke i markedet i dag, og erstatter tradisjonelle linjekilder med langt færre moduler og overlegen lydkvalitet,» hevder NNNN.

Hver høyttalermodul har et stort, sentrert horn med en kompresjonsdiskant og to integrerte foldede basshorn, og skal gi en frekvensrespons helt ned til 40 Hz, med jevn og kontrollert spredning i hele frekvensområdet. Dette er ganske ekstremt for topper å være. Spredningen er snever, for å ikke få overlapping og dermed interferens mellom horisontalt stablede høyttalere.

Lydtrykket? Prøv 146 desibel. Eller 140 dB kontinuerlig, da. Fra én høyttaler.

NNNN Devor
Devor er basshøyttalere med kardioidespredning. Foto: NNNN

 

Basser

Men du kan ikke ha en konsert uten bass, og til dette formålet har NNNN laget Devor-serien. Her finnes to modeller, begge med horn. «Hornkonstruksjonen gir en lydreproduksjon i de helt laveste frekvensene som både er musikalsk og harmonisk, på en måte som man hittil ikke har hørt fra noe PA-system,» hevdes det.

Der hvor subwoofere normalt sprer lyden jevnt 360 grader hevder NNNN at sine Devor-suber har en kardioide-spredning i hele frekvensområdet. Selv i de subsoniske tonene, som gjør at man slipper refleksjoner fra bakveggene, som resulterer i utfasinger og opphopninger av bass ulike steder i lokalet. «Dette gjør at lydtrykket kan sendes i retning publikum, og minimerer behovet for akustisk behandling av rommet…»

Det finnes i dag to subwoofere: den største Devor 16, som går til 16 Hz, og den mindre Devor 23 som da strekker seg til 23 Hz. Maksimalt lydtrykk er henholdsvis 140 dB for den største og 137 dB for den minste subwooferen.

NNNN er samarbeidspartner på årets Bylarm-festival.

nnnn.no

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.