s.024

Engelske Neat Acoustics forsker på å lage velklang fra små høyttalerkabinetter. Motive 2 er blant produsentens rimeligste modeller, men gir tidvis glimrende musikkopplevelser.

Den rager bare 76 cm over bakken og er ikke stort bredere enn lengden på et CD-cover. Den lille 5,5-tommes mellomtonebassen på Neat Motive 2 gir ved første øyekast heller ikke inntrykk av å kunne gjøre noe særlig ut av seg.

Likevel er høyttaleren oppgitt til å strekke seg ned til 36 Hz. For å få til dette, må delefilteret justeres slik at en større andel energi fra forsterkeren ledes til basselementet. Dette senker følsomheten, og Motive 2 sitt tilfelle er følsomheten bare 85 dB med en watt inn. I forhold til hva som er normalt (ca 90 dB), trenger Motive 2 dermed 3-4 ganger mer kraft fra forsterkeren for å spille med samme lydnivå.

Det er derfor lett å skjønne at vi nødig anbefaler en forsterker på under 100 watt til disse høyttalerne. Fordi høyttalerne er såpass lave, står de lett tilbakelent på sokkelen, for å gi riktig vinkel i forhold til lytteposisjonen. På den måten når overtonene fra den inverterte diskantdomen av titan frem til øret riktig timet i forhold til hovedtoneregisteret gjengitt av mellomtone-/basselementet, og skaper et mer troverdig lydlandskap.

Les mer i Lyd og Bilde september 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.