Forfinet subwoofer fra REL

Med den nye R-528SE lover REL en subwoofer i referanseklasse.
Annonse
Annonse
forfatter

Britiske REL er kjent for én ting: subwoofere. De finnes i alskens prisklasser, fra 3.500 opp til rundt 35.000 kroner. R-serien er den nest rimeligste serien, med startpris på 9.000 kroner for R-218.

Den glimrende R-528 har tronet på toppen av serien, til 14.000 kroner (les test her). Men nå kommer SE-versjonen, som til 17.000 kroner forfiner bassgjengivelsen ytterligere.

Rel har byttet ut den innebygde forsterkeren, men effekten er de samme 500 wattene. Kabinettet har blitt oppgradert med ekstra avstivninger, og høyttalerelementet har fått visse forbedringer.

Membraner av karbonfiber
R-528SE har fremdeles samme oppsett med en foroverrettet 12-tommers bass med membran av karbonfiber, mens et passivt radiatorelement – også av karbon – slår nedover. Passiv radiator benyttes i stedet for bassrefleks, og har fordelen av å utligne overtrykk og undertrykk i kabinettet, når basselementet slår henholdsvis inn og ut. I så måte simuleres et større kabinett, og utvider det gjengitte frekvensområdet. En annen fordel er at en passiv radiator ikke er utsatt for forvrengningen som en refleksport har, som følge av friksjon når lufta presses gjennom en smal pipe.

Subwooferen er tilgjengelig i håndpolert, svart pianolakk, og den skiller seg videre fra standardversjonen ved at logoene på toppen og sidene så vel som føttene er bekledd i nikkelbelagt krom for et mer eksklusivt utseende.

Høynivå
Som alle subwoofere fra REL anbefales R-528SE for lytting til musikk i stereo å kobles til med høynivåtilkoblinger, altså høyttalerkabler – og ikke RCA-kontakter. En spesiell kabel følger med til dette formålet. På den måten får subwooferen nøyaktig det samme signalet inn som høyttalerne, og teorien er at den da integreres bedre i lydbildet, og gir økt kontrast mellom svake og sterke signaler i bassområdet. RCA-tilkobling brukes derimot når subwooferen skal brukes i et surroundoppsett.

Målene er temmelig kompakte til å huse to 12-tommere, rundt 40 x 45 x 43,5 cm. Vekten er 26 kg.

Pris: Ca 17.000 kr.

Les vår test av standardutgaven for mer info.

mono.no
rel.net

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Ni nye kinesiske techselskaper er nå blokkert for amerikanske investorer.
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?
Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.