Jubileumshøyttaler fra Tannoy

Tannoy feirer sitt 85-årsjubileum med en ny versjon av den klassiske Turnberry-høyttaleren. Nemlig Turnberry/85LE.
forfatter

Jubileumsmodellen Tannoy Turnberry/85LE bærer utseendet til den opprinnelige Turnberry-modellen.

Modellen ble påbegynt i 2011 som et minnesmerke for Tannoys 85 år lange liv i bransjen så langt. Navnet har ingenting med grunnleggerens navn å gjøre, som het Guy R. Fountain og grunnla selskapet i 1926. Derimot oppsto navnet grunnet den spesielle legeringen som ble brukt i en særegen likeretter (dingsen som gjør om vekselstrøm til likestrøm) som Fountain oppfant. Legeringen var en blanding av tantal og bly, på engelsk Tantalum-Lead Alloy, som navnet Tannoy spinner på.

Diskanten sitter i midten av mellomtonebassen, for å gi optimal faserespons.

Koaksialelement
Tannoy Turnberry/85LE huser et 10-tommers koaksialelement, altså en stor mellomtonebass med diskantelementet i midten av dette, for å oppnå best mulig fase mellom de to elementene, uansett om du lytter på optimal akse eller ikke, i forhold til høyttalerelementene. Tannoy kaller dette prinsippet Dual Concentric –i dette tilfellet Dual Concentric ALCOMAX-III. Elementet er huset i et 100 liters kabinett for å gjengi musikken med kraftig bass helt ned til det fundamentale grunntoneområdet. Den dekker hele frekvensområdet mellom 29 Hz og 22 kHz, og med en følsomhet på hele 93 dB med én watt målt fra en meters avstand, er dette slett ingen smågutt. At høyttaleren i tillegg tåler opptil 300 watt, er en ytterligere indikasjon på at den er laget for å takle høye lydtrykk!

Bassmembranen er av et papir med et spesielt belegg utenpå, for mest mulig naturlige og musikalske egenskaper, samtidig som forvrengning reduseres og transientresponsen, altså dynamikken, ivaretas.

Bassrefleks
Kabinettet er av typen bassrefleks, med åpning nederst i porten på begge sider av fremre del av kabinettet. Dette skal sørge for dypere bass med høy presisjon. Midt på frontens nedside sitter delefilteret som kan justeres, hvilket gjør det mulig å øke eller senke diskantnivået inntil 3 dB delt inn i fem steg. Dermed kan høyttaleren bedre tilpasses rom og smak.

Intern kabling er av typen Van den Hul, med sølvbelagt kobber. Hovedkondensatorene er laget av ClarityCap, også kjent som ICW. Store spoler med koppertråd viklet rundt en laminert jernkjerne med høy tetthet påstås å ha ekstremt lavt energitap.

Terminalene er av typen bi-wiring, med en ekstra terminal for jord.

Når og hvor dyr?
Vi vet ikke når modellen slippes på markedet eller om den kommer til Norge. Prisen er også uviss, men til sammenlikning koster dagens Turnberry SE 40.000 kroner.

stereofil.no
tannoy.com

Tannoy Turnberry/85LE er like klassisk som den er spesiell.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.