Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

JBLs flaggskip sprenger stortromma!

JBL fornyer toppserien Everest med to nye modeller. Som blåser ut veggene og sprenger lommeboka!

Skrevet av / 11.01.13 - 16:33
JBLs flaggskip sprenger stortromma!

JBLs toppmodell Everest DD66000 har lenge vært selve flaggskipet for hva JBL er i stand til å trylle frem av musikkopplevelser i stua. Det karakteristiske kvadratiske, buete utseendet med to 15-tommers basser montert horisontalt med mellomtonehorn over og en horndiskant av beryllium på toppen, er virkelig et blikkfang. Lydmessig var de noe av det bedre vi har hørt, med et lydbilde like heftig som det var gigantisk. Og med en prislapp på 450.000 kroner var de ikke det man kan kalle for allemannseie.

Modellen fases nå ut, og blir erstattet av ikke én, men to nye modeller. Nemlig DD65000 og DD67000. Sistnevnte blir følgelig toppmodellen.

DD67000
Everest DD67000 har fått nye basselement, et ytterligere forbedret delefilter og flere generelle oppgraderinger for å pøse på med enda mer oppløsning og bedre tonal sammenheng.

– Vår tidligere Project Everest DD6600 var en milepæl innen lydmessig prestasjon, sier Jim Garrett, markedssjef for Harman Luxury Audio Group and Loudspeakers. – Siden den var introdusert for seks år siden har imidlertid ikke Harmans utviklingsgruppe i Northridge stått stille. Vi har fortsatt med å videreutvikle designen for å heve ytelsesterskelen for denne klasseledende høyttaleren, som resulterer i betydelige forbedringer i ytelse, som garantert vil begeistre de mest ihuga audiofile og lidenskapelige musikkelskere.

Med Everest DD67000 lover JBL å ”levere følelsen, storheten og de mange nyansene i musikken med fullkommen realisme, med autentisk skala og dynamisk tilstedeværelse fra sin autoritære bass via sin naturlige mellomtone og gjennomsiktig, utvidet frekvensrespons utover 50 kHz.”

Med andre ord lover JBL musikalske toner med total troverdighet i hele sitt spekter.

Everest DD67000 har fått en enda mer eksklusiv frontplate i karbonfiber, ellers er den utseendemessig meget lik sin forgjenger.

Bestykning
Utseendemessig er det etter bildet å dømme kun frontplata i karbonfiber som skiller DD67000 fra sin forgjenger DD66000. De kurvete og vinklete overflatene til forgjengeren er bevart.

De to nye bassene sitter i en ramme av støpt aluminium, med en trelags laminert membran, hvor det indre og ytre laget er av papirmasse, separert fra hverandre med et spesielt, stivt industriskum. Hensikten er å gjøre elementene så lette og stive som mulig, men uten egenklangen til for eksempel aluminium eller magnesium. De to 15-tommerne skal gå dypt i bassregisteret, med en 10 dB avrulling ved 29 Hz (målt i ekkofritt rom). Den trekkspillformete ringen rundt elementene er en blanding av polypropylen og bomull, og basselementenes egenresonans er flyttet 10 Hz opp i frekvens siden sist, hvilket gir mer punch og smekk, samtidig som JBL lover jevnere tonal balanse uansett lydnivå.

En massiv 4-tommers talespole sitter rundt en kraftig magnet av typen Alnico (legering av aluminium, nikkel og kobolt) som sies å være immun mot temperaturforandringer, og topplaten er av et kobber- og stållaminat som ytterligere bidrar til en mer lineær magnetisk oppførsel i elementet. Alt for å sørge for at bassregisteret gjengis så lineært og fritt for forvrengning som mulig.

Over basselementene sitter en hornladd 4-tommers mellomtonediskant av beryllium. Også denne drives av en stor 4-tommers svingspole, og en faseplugg i midten skal sørge for optimal gjengivelse av det øvre registeret uavhengig av lydnivå.

Helt på toppen sitter en 1-tommers superdiskant av beryllium, som er forbedret siden D66000, og gjengir nå frekvensområdet over 30 kHz med 5 dB høyere følsomhet. Dette forplanter seg også nedover, og skal gjenskape overtoneområdet med enda mer luft og med mindre forvrengning enn før.

Høyttalerne kan optimeres til rommet via det frontmonterte kontrollpanelet med justering av nedre og øvre frekvensområde.

DD65000
Prisen på den nye toppmodellen blir 25 prosent høyere enn forgjengeren. For å bøte på dette, lanseres også en modell under, ved navn DD65000. Denne vil få samme prisnivå som DD66000.

DD65000 er bygget på samme lest som DD67000. Samme oppsett og utseende, men en noe enklere konstruksjon. I stedet for en trelags smørbrødkonstruksjon er bassmembranene ett lag papirmasse utenpå ett lag av noe JBL kaller AquaPlas; en type plast som vi har lest oss til er en blanding av silisium og en type leire. Dette for å gi papiret ekstra stivhet og dessuten bedre tonale egenskaper.

Der hvor DD67000 har en egenresonans i bassen 10 Hz høyere enn DD66000 for bedre snert og trøkk, har JBL valgt å i stedet senke den med 18 Hz hos DD65000, for å i stedet gi en varmere, tyngre og mer utstrakt dypbassrespons. Dette vil da også være den mest hørbare forskjellen mellom de to nye høyttalermodellene.

Lansering og priser
Både JBL Everest DD67000 og JBL Everest DD65000 lanseres i februar 2013, i ulike utførelser. Amerikanske priser er 75.000 dollar for DD67000 og 60.000 dollar for DD65000. Oversatt til norsk kan vi ta utgangspunkt i DD66000 som var priset til 60.000 dollar og som i Norge kostet 450.000 kroner. Det blir dermed 450.000 kroner for Everest DD65000 og ca 560.000 kroner for Everest DD67000. Regnestykket kan imidlertid se annerledes ut når modellene kommer ut.

nordic.harman.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top