Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

JBL studiohøyttalere med 12″ bass

Den ser retro ut, men JBL 4349 er en helt ny toveis studiohøyttaler – med 12-tommers basselement og et stort diskanthorn.

Skrevet av / 03.08.20 - 13:10
JBL studiohøyttalere med 12″ bass

JBL 4349 er ikke som andre høyttalere.

Studiohøyttalere – også kalt studiomonitorer – skiller seg ut fra vanlige hi-fi-høyttalere ved å gjengi musikken med samme lydkvalitet nært uansett hvilket lydnivå man spiller på, og for en lydtekniker er det også viktig å kunne sitte veldig nære høyttalerne og likevel oppleve et sammenhengende frekvensområde og stereoperspektiv. Men selv om JBLs Synthesis-høyttalere kalles studiomonitorer, er vår erfaring at de også rocker skikkelig som hi-fi-høyttalere. Undertegnede har selv et par gamle Model 4411 på skrivebordet, som virkelig rocker som «PC-høyttalere»…

Les også JBL 4429 JBL 4429 ser ut som de ble laget på 70-tallet, men i realiteten kan de banke mesteparten av dagens høyttalere ned i støvlene.

Toveis

Der hvor de fleste av JBLs studiohøyttalere er av typen treveis; med separate elementer til bass, mellomtone og diskant, er den nye modellen 4349 i stedet en toveiskonstruksjon.

Det betyr at basselementet til 4349 spiller opp til midten av mellomtoneområdet, mens diskanthornet strekker seg ned til det øvre mellomtoneområdet. Et kompromiss som har en fordel, nemlig bedre tidsmessig sammenheng fordi høyttalerne kun har én frekvensoverlapping i stedet for to. Ulempen er litt begrenset dynamisk kapasitet, siden elementene ikke kan kjøres fullt så hardt før de går i kompresjon og forvrengning.

Solide elementer

Skjønt, den som kjenner JBL, vet at dynamikk neppe vil være noe stort problem her. For det første er basselementet hele 12 tommer. Med en stiv og lett membran og dessuten en talespole på hele tre tommer, for å holde best mulig kontroll over elementet selv ved høyt lydnivå. Og med to motstående bakre oppheng («spider») for å redusere forvrengning. Det store diskanthornet huser dessuten ikke bare ett – men to 1,5 tommers kompresjonsdrivere utenpå hverandre, som gir økt lydtrykk og redusert forvrengning i overtoneområdet.

Kabinettene er 2,5 cm tykke, med frontmonterte refleksporter. Trefinér i møbelkvalitet kommer i både valnøtt og blå grill, eller svart valnøtt med svart grill.

Doble terminaler og tonekontroll

Doble terminaler på baksiden tillater biwiring/biamping, og i kjent JBL-stil kan du gjøre toneinnstilling med to hjul som trinnløst demper høye frekvenser og «ultrahøye» frekvenser. Altså du kan passivt dempe diskant- og mellomtonegjengivelsen i forhold til bass, ved å øke motstanden deres i delefilteret.

Store

Å kalle disse høyttalerne bokhyllehøyttalere, vil være en tabbe. De er hele 74 cm høye, 44 cm brede og 32 cm dype, målt med grillen på. Vekten er på respektable 37,7 kg pr. høyttaler, derfor anbefaler JBL å pare dem med gulvstativene JS-120 som koster ca. 3000 kroner (299 dollar) i tillegg.

Pris og tilgjengelighet

Selve høyttalerne må du derimot punge ut en god del mer for, for JBL 4349 vil koste 75.000 kroner når de kommer i september.

Norsk importør er AudioCenteret AS.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “JBL studiohøyttalere med 12″ bass”

  1. magne.larsen

    Får da håpe at de har bedere kantoppheng for bassen, så de ikke morkner og går i oppløsning som mine L166 gjorde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top