Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

High-End 2023: Lyngdorf Cue-100

Ligner ikke noe annet i high-end-klassen.

Skrevet av / 19.05.23 - 19:15
High-End 2023: Lyngdorf Cue-100

Først en liten historieleksjon. Lyngdorf er ikke bare høyttaleren du ser på bildet. Det er også Tact, Hi-Fi-Klubben, Purifi, Gryphon Audio, DALI (jeg vedder på at det visste du ikke), og Steinway Lyngdorf.

Alt dette, og en god del mer, har Peter Lyngdorf enten startet, drevet, eller vært med på å grunnlegge.

Det er også ham som har grunnlagt selskapet med hans eget navn, som nå klarer seg utmerket på egne ben. Som disse små høyttalerne med tre treben.

Cue-100 er den aller nyeste høyttaleren fra Lyngdorf, og den stiller til start i high-end-klassen.

Ikke det letteste feltet å delta i, men så er akkurat disse høyttaleren ikke helt tilfeldig konstruert i en firkantet kasse. Som er det vanligste. Også i high-end-klassen.

Ingeniørene hos Lyngdorf, som endelig har fått bedre plass i et nybygg i Skive på Jylland, har vendt seg mot danske Purifi og kombinert en mellomtonebass de har utviklet, med sin egen AMT bånddiskant.

AMT bånddiskant. Foto Lasse Svendsen

Båndiskanten på bildet spiller opp til 22 kHz, under et overtar Purifis Ushindi element. Det er en 18 cm mellomtonebass med en aluminummembran. Den har også Purifis spesielle kantoppheng som blant annet sørger for at flaten som flytter luft, er like stor uansett hvor membranen befinner seg når den beveger seg.

Foto Lasse Svendsen

En 39 mm firelags svingspole kobberbelagt aluminium er viklet rundet en glassfiberkjerne, og den spesielle kurven som holder det hele sammen, er ventilert på undersiden. Sånn mener Purifi at de klarer å redusere resonanser, også hysteresis, så mye at mer av musikken og mindre av forvrengningen kommer ut av høyttalerne.

Foto Lasse Svendsen

Cue-høyttalerne har to 18 cm passive elementer på sidene bak, i samme materiale, bare uten motorsystemet til elementet foran.

Høyttalerens kabinett er laget i buet 35 mm tykk MDF, i en trekantform, og montert på en base i utfrest eik, som også er materialet til de tre benene.

Foto Lasse Svendsen

Lyngdorf oppgir følsomheten til 83 dB, som er relativt lavt, men de skal gjerne pares med en av Lyngdorfs forsterkere. De har som kjent RoomPerfect lydkalibreringssystem, slik at det bør være enkelt å få høyttalerne til å fungere optimalt i rommet.

Foto Lasse Svendsen

Høyttalerne kan leveres i en rekke fargekombinasjoner. De leveres også med et akustisk transparent stoff fra danske Gabriel, i den fargen man ønsker. Stoffet fungerer som en strømpe, og er enkel å ta av eller på, og man kan kjøpe et nytt i en annen farge når man ønsker.

Foto Lasse Svendsen

Jeg har allerede nevnt at de stiller i high-end-klassen, og det gjør også prisen. Et par Cue-100 koster 19.980 Euro, med stativene i eik, men da har man noe svært få andre har. Håndbygde høyttalere som ikke ser ut som en høyttaler.

Foto Lyngdorf

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Se den villeste JBL-samlingen i verden

Superdiskanten er kronen på verket

Se hvilken høyttaler som er tilbake!

En ny stjerne på høyttalerhimmelen

Jordskjelv i stua!

Sonos Roam oppdatert for sommeren

Her er Samsungs nye lydplanker

- Den nye Sonos-appen suger

Kjempebillig høyttaler

Nå kan du velge farge

Quad oppgraderer flaggskipet.

Trådløs luksus fra Frankrike

Scroll to Top