Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Harman Kardon feirer 70 år med ny utgave av en klassiker

Harman Kardon markerer sitt 70-årsjubileum med tre nye lydprodukter: Aura Studio 4, Go + Play 3 og Luna.

Skrevet av / 07.07.23 - 18:00
Harman Kardon feirer 70 år med ny utgave av en klassiker

Harman Kardon feirer sitt 70-årsjubileum i år. Feiringen fant sted på Montreux Jazz Festival i Sveits, der de til anledningen også lanserte tre nye høyttalere til ulike formål.

Historien om Harman Kardon begynte i 1953, når Sidney Harman og Bernard Kardon stiftet sitt eget selskap, i det som den gang var en ung hi-fi-bransje. Deres første produkt, Harman Kardon Festival D1000, var verdens første AM/FM Hi-Fi receiver. Det fantes både radiomottakere og forsterkere fra før, men aldri kombinert i én og samme kompakte enhet.

Harman Kardon hadde med seg et utvalg av produkter fra selskapets lange historie. Dessverre var ikke den originale receiveren fra 1953 med. Til gjengjeld hadde de med seg en flott gammel A300-forsterker fra 1964. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Hi-fi-scenen er ganske så annerledes i dag, og det gjenspeiles i produktene, som med årene har blitt vesentlig mer estetiske og livsstilsorienterte enn i hjemmeelektronikkens barndom. Og det var svært synlig i de tre høyttalerne Harman presenterte i Montreux.

Den mest slående av dem var Bluetooth-høyttaleren Aura Studio 4, som rent designmessig er en direkte etterfølger til Aura Plus, som vi tidligere har testet under overskriften “Rundtstrålende romskip”. Designet er like utenomjordisk i dag, og det kuppelformede, gjennomsiktige kabinettet rommer 342 krystaller som kan lyse opp i fem ulike stemningslys, kalt Polar Light, Galaxy, Rainy Night, Cloud og Fireplace.

Harman Kardon Aura Studio 4 er en rundstrålende høyttaler med seks kanaler og innebygd lys (Foto: Harman Kardon).

Høyttaleren er helt rundstrålende med en 5,2″ nedovervendt basshøyttaler og seks mindre høyttalerelementer fordelt hele veien rundt. Hver enhet har sin egen forsterker. Aura Studio 4 kan kobles sammen med to enheter via Bluetooth, men kan dessverre ikke kobles til wi-fi for tapsfri lyd. På spørsmålet om wi-fi var svaret ganske enkelt “vent og se!”, så kanskje vi får se mer avanserte høyttalere på IFA i september?

I tråd med tiden er det brukt flere resirkulerte materialer i høyttaleren. Høyttalergitteret er vevd av 100 % resirkulert polyestergarn, all aluminium er 100 % resirkulert og høyttalerkabinettet er fremstilt av 85 % PCR-plast (Post Consumer Recycled Plastic).

Harman Kardon Aura Studio 4 kan kjøpes fra 15. september. Vi har ikke fått noen offisiell norsk pris ennå, men prisen blir €330, som tilsvarer 3.850 norske kroner.

342 lysende krystaller sørger for stemningsbelysning i takt til musikken. (Foto: Harman Kardon)

Gjorde ghettoblasteren stueren

(Foto: Harman Kardon)

Harman Kardon Go + Play 3, som også ble lansert på Montreux Jazz Festival, er en ny variant av en populær bærbar høyttaler. Den opprinnelige Go + Play ble født med en iPod-dockingstasjon, noe som brøt med det røffe uttrykket til andre ghettoblastere. De nyere modellene fikk trådløs lyd via Bluetooth.

Go-play3-black Go-play3-white
<
>
Go + Play 3 er en modernisert og litt mer elegant variant av den ikoniske ghettoblasteren. (Foto: Harman Kardon)

Den nye Kardon Go + Play 3 er ifølge Harman fullstendig nyutviklet både innvendig og utvendig, med et toppanel i herdet glass med touch-knapper og et håndtak i anodisert aluminium. Også her er det brukt resirkulerte materialer: Go + Play 3 har 100 % resirkulert polyestergarn i ytterstoffet, 90 % resirkulert aluminium i håndtaket og 85 % PCR (Post Consumer Recycled Plastic) i kabinettet.

Når det gjelder det tekniske, er det snakk om et treveis stereoanlegg med en ny, nedovervendt mellomtone. Størrelsen på elementene og den innebygde effekten er ikke oppgitt. Men høyttaleren har to innebygde mikrofoner for videokonferanser og opptil åtte timers batteritid.

Go + Play 3 kan kjøpes fra 15. september til en pris på 350 euro (tilsvarende 4.080 norske kroner).

Jubileet og produktlanseringene fant sted i Montreux i Sveits, som ligger langs Genève-sjøen. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Nyutviklet mini-høyttaler

Den tredje – og fysisk minste – jubileumsnyheten i Montreux var Harman Kardon Luna, en nyutviklet bærbar Bluetooth-høyttaler som ifølge Harman Kardon skal levere “balansert kvalitetslyd i en kompakt form som aldri før”.

(Foto: Harman Kardon)

Teknisk sett er dette en toveis mono-høyttaler med en oval mellomtone-enhet for å utnytte det smale kabinettet. I stereo kan to høyttalere settes sammen til et stereopar.

HA_HK_LUNA_BB_Black_Frontview_20230421_RT_V1 HA_HK_LUNA_BB_Grey_Frontview_20230421_RT_V1
<
>
Luna er en kompakt, bærbar Bluetooth-høyttaler (Foto: Harman Kardon).

Med opptil 12 timers batteritid er Harman Kardon Luna laget for å kunne bæres rundt og brukes hele dagen. Og siden høyttaleren er støv- og vanntett i henhold til IP67-standarden, tåler den både kaffesøl, regn og til og med en rask dukkert i bassenget.

I likhet med de andre høyttalerne er det brukt resirkulerte materialer der det er mulig.

Harman Kardon Luna kan kjøpes fra 5. september. Prisen er på € 180 (ca 2.100 kroner).

En æresport må man jo så klart ha når man fyller 70 år. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B).

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Superdiskanten er kronen på verket

Se hvilken høyttaler som er tilbake!

En ny stjerne på høyttalerhimmelen

Jordskjelv i stua!

Sonos Roam oppdatert for sommeren

Her er Samsungs nye lydplanker

- Den nye Sonos-appen suger

Kjempebillig høyttaler

Nå kan du velge farge

Quad oppgraderer flaggskipet.

Trådløs luksus fra Frankrike

Epos vokser

Scroll to Top