Genelec RAW – høyttalere i rå aluminium

Har du hørt Genelec-høyttalere, vil du ha dem. Har du sett dem, kanskje ikke likevel. Men den nye finishen RAW kan være et interessant interiørvalg.
Annonse
Annonse
forfatter

Selv om finske Genelec ikke først og fremst kjent i hi-fi-markedet, finnes det kjapt noen studioteknikere som ikke har eid et par. Dette er nemlig meget korrekte analytikerverktøy, slik at de som er ansvarlige for å skru lyden på innspilt musikk hører nøyaktig hva som er på opptaket, og hva som skjer når man manipulerer lyden til det man ønsker.

Les også
Ekstreme high-end studiohøyttalere avkler musikken Med Genelec 8361A hører du musikken som den egentlig er spilt inn. Og med et enormt lydbilde som du bare får på stadion.
Genelec 8361A SPREAD

Lyd med høyest mulig nøyaktighet er også ettertraktet av mange hi-fi-entusiaster. For der hvor studiomonitorer nådeløst avslører dårlige og flate innspillinger, så vil de beste innspillingene virkelig blomstre. Og vi er mange som ønsker det slik.

Rå aluminium ser tøft ut. Foto: Genelec

Musikalske studiomonitorer

Og i forhold til mange andre studiomonitorer låter Genelec – etter min mening – mer musikalsk og dynamisk. De har en lyd som faktisk egner seg for oppholdsrommet. Hvis man da ikke er av typen som foretrekker å spille med grisehøyt lydnivå. Studiomonitorer har nemlig ofte noe begrenset slagkraft fordi det er meningen at man skal sitte nærme når man skrur lyden. Dette for å koble rommet mest mulig ut av regnestykket.

Det som dermed ikke gjør Genelec veldig egnet for mange stuer, er utseendet. De minste høyttalerne går greit nok, men de større høyttalerne blir ganske ruvende på grunn av sitt oppblåste utseende. Spesielt i svart eller grått kan man fort synes de blir for industrielle, mens hvitt nok vil foretrekkes av mange.

Genelec RAW
Foto: Genelec

Rå aluminium – for miljøets skyld

Men nå kommer en ny farge til flere av modellene: RAW, som er rå aluminium. Kabinettene er nemlig allerede i resirkulert aluminium (omhyggelig dempet på innsiden), som normalt lakkeres i ulike farger. Men nå hopper Genelec bukk over lakkjobben.

Annonse

Hovedmotivet for å kjøre rå overflate er at Genelec ønsker å være snillere mot miljøet. Mindre kjemikalier og løsningsmidler, og lavere utslipp.

Men det kan like gjerne argumenteres for estetikk. For det er noe med den rå aluminiumoverflaten som tiltaler. Spesielt i rustikke hjemmemiljøer, men også mer minimalistiske stuer kan kle slike høyttalere.

 

Vi falt for eksempel pladask for den rå betongoverflaten til Audiovectors spesialutgave av SR3 Arreté, nemlig Raw Surface.

Genelec RAW
Foto: Genelec

Og etter bildene å dømme vil den nye Genelec RAW-utførelsen se tilsvarende flott ut i det riktige miljøet.

Annonse

“Den naturlige utførelsen av RAW-modellene krever ingen lakkering og mindre overflatematerialer. Dette gir en enda mer miljøvennlig høyttaler som lar den rene skjønnheten til kabinettets resirkulerte aluminium skinne gjennom – og gjør hver eneste høyttaler unik,” kan man lese på Genelecs hjemmeside.

Genelec RAW
Genelec bruker domediskanter i aluminium, og billigere modeller har samme diskant som dyrere.

Lite diffraksjoner

Alle RAW-modellene har Genelecs særegne form på kabinettet, som Genelec kaller Minimum Diffraction Enclosure (MDE). Dette fordi kabinettet er kurvet slik at det fungerer som en uendelig baffel, hvor fronten går i ett med resten.

Resultatet er en meget jevn frekvensrespons, presist stereoperspektiv og glimrende akustiske egenskaper. Ingen vits i å sette dette i sitattegn, da vi etter alle våre Genelec-tester kan skrive under på at høyttalerne virkelig har disse egenskapene.

Modellene som blir tilgjengelige i RAW utførelse er:

 

Annonse

Studiohøyttalere:

 • 8020D
 • 8030C
 • 8040B

Hjemmehøyttalere:

 • G Two
 • G Three
 • G Four

Installasjonshøyttalere:

 • 4020C
 • 4030C
 • 4040A
 • 4420A
 • 4430A
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
77 mil rekkevidde, Burmester lydanlegg og MBUX infotainment-system. Garantert en luksusbil av dimensjoner.
Creative SXFI Air Gamer lover å være noe for alle, og tilbyr både trådløs og kablet lyd.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
Helelektrisk utgave av X1.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.