Nyhet

Genelec RAW – høyttalere i rå aluminium

Har du hørt Genelec-høyttalere, vil du ha dem. Har du sett dem, kanskje ikke likevel. Men den nye finishen RAW kan være et interessant interiørvalg.

Skrevet av / 22.04.20 - 14:48
Genelec RAW – høyttalere i rå aluminium

Selv om finske Genelec ikke først og fremst kjent i hi-fi-markedet, finnes det kjapt noen studioteknikere som ikke har eid et par. Dette er nemlig meget korrekte analytikerverktøy, slik at de som er ansvarlige for å skru lyden på innspilt musikk hører nøyaktig hva som er på opptaket, og hva som skjer når man manipulerer lyden til det man ønsker.

Les også Ekstreme high-end studiohøyttalere avkler musikken Med Genelec 8361A hører du musikken som den egentlig er spilt inn. Og med et enormt lydbilde som du bare får på stadion.

Lyd med høyest mulig nøyaktighet er også ettertraktet av mange hi-fi-entusiaster. For der hvor studiomonitorer nådeløst avslører dårlige og flate innspillinger, så vil de beste innspillingene virkelig blomstre. Og vi er mange som ønsker det slik.

Rå aluminium ser tøft ut. Foto: Genelec

Musikalske studiomonitorer

Og i forhold til mange andre studiomonitorer låter Genelec – etter min mening – mer musikalsk og dynamisk. De har en lyd som faktisk egner seg for oppholdsrommet. Hvis man da ikke er av typen som foretrekker å spille med grisehøyt lydnivå. Studiomonitorer har nemlig ofte noe begrenset slagkraft fordi det er meningen at man skal sitte nærme når man skrur lyden. Dette for å koble rommet mest mulig ut av regnestykket.

Det som dermed ikke gjør Genelec veldig egnet for mange stuer, er utseendet. De minste høyttalerne går greit nok, men de større høyttalerne blir ganske ruvende på grunn av sitt oppblåste utseende. Spesielt i svart eller grått kan man fort synes de blir for industrielle, mens hvitt nok vil foretrekkes av mange.

Genelec RAW
Foto: Genelec

Rå aluminium – for miljøets skyld

Men nå kommer en ny farge til flere av modellene: RAW, som er rå aluminium. Kabinettene er nemlig allerede i resirkulert aluminium (omhyggelig dempet på innsiden), som normalt lakkeres i ulike farger. Men nå hopper Genelec bukk over lakkjobben.

Hovedmotivet for å kjøre rå overflate er at Genelec ønsker å være snillere mot miljøet. Mindre kjemikalier og løsningsmidler, og lavere utslipp.

Men det kan like gjerne argumenteres for estetikk. For det er noe med den rå aluminiumoverflaten som tiltaler. Spesielt i rustikke hjemmemiljøer, men også mer minimalistiske stuer kan kle slike høyttalere.

 

Vi falt for eksempel pladask for den rå betongoverflaten til Audiovectors spesialutgave av SR3 Arreté, nemlig Raw Surface.

Genelec RAW
Foto: Genelec

Og etter bildene å dømme vil den nye Genelec RAW-utførelsen se tilsvarende flott ut i det riktige miljøet.

«Den naturlige utførelsen av RAW-modellene krever ingen lakkering og mindre overflatematerialer. Dette gir en enda mer miljøvennlig høyttaler som lar den rene skjønnheten til kabinettets resirkulerte aluminium skinne gjennom – og gjør hver eneste høyttaler unik,» kan man lese på Genelecs hjemmeside.

Genelec RAW
Genelec bruker domediskanter i aluminium, og billigere modeller har samme diskant som dyrere.

Lite diffraksjoner

Alle RAW-modellene har Genelecs særegne form på kabinettet, som Genelec kaller Minimum Diffraction Enclosure (MDE). Dette fordi kabinettet er kurvet slik at det fungerer som en uendelig baffel, hvor fronten går i ett med resten.

Resultatet er en meget jevn frekvensrespons, presist stereoperspektiv og glimrende akustiske egenskaper. Ingen vits i å sette dette i sitattegn, da vi etter alle våre Genelec-tester kan skrive under på at høyttalerne virkelig har disse egenskapene.

Modellene som blir tilgjengelige i RAW utførelse er:

 

Studiohøyttalere:

 • 8020D
 • 8030C
 • 8040B

Hjemmehøyttalere:

 • G Two
 • G Three
 • G Four

Installasjonshøyttalere:

 • 4020C
 • 4030C
 • 4040A
 • 4420A
 • 4430A

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Tivoli Audio slipper ny høyttaler – uten radio

Offisielt: Nå er JL Audio en del av Garmin

DALI 40 år - feirer med heftige high-end høyttalere

Dynaudio i bærekraftig treverk

Episk drønn fra UE

Fullstendig vanvittig subwoofer

Scroll to Top