SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Forsman D2: Nye dipol-høyttalere

Ny generasjon åpne høyttalere fra den norske produsenten.

Nye Forsman D2/10 i midten mellom dagens VSS4 og VSS5 modeller.

Forsman er en av Norges svært få høyttalerprodusenter. Den lille fabrikken i Tønsberg produserer høyttalere basert på Tor Forsmans Vertical Split System (VSS).

Forsman-prinsippet er en variant av dipolhøyttalere med åpen baffel, med en karakteristisk “kåpe” rundt høyttalelementene som hindrer lydbølgene fra frem- og baksiden i å kansellere hverandre.

Dagens high-end modeller VSS4 og VSS5 har høstet mange lovord, og nå lanserer Forsman en ny, rimeligere versjon av de populære dipol-høyttalerne.

D2-serien har en ganske annerledes utforming, men er akkurat som VSS-serien ekte dipolhøyttalere. Den tradisjonelle runde kåpen er på D2 erstattet med en langt mer åpen design, som i stedet bruker nøye utformede sideprofiler for å unngå kansellering.

Selve høyttaleren lages i en sandwich-konstruksjon av aluminium og treverk, og sideprofilene i aluminium står i spenn for å motvirke resonanser. Elementene er de samme som brukes i Forsmans VSS-modeller, med båndelementer for både mellomtone og diskant.

En av fordelene med D2-serien, foruten lavere produksjonskostnader, er høy effektivitet og en snill impedanskurve gjør dem velegnet for bruk sammen med rørforsterkere og andre forsterkere med begrenset utgangseffekt. Takket være den bredere frontbaffelen er det også blitt bedre plass til større høyttalerelementer enn på de kompakte VSS4. Bånddiskant- og mellomtone er for eksempel av samme format som toppmodellen VSS5. D2-serien vil i første omgang bestå av to modeller, D2/8 og D2/10, som bruker doble basselementer på henholdsvis 8 og 10 tommer.

Lyd & Bilde har allerede lånt øre til en prototype av den D2-serien, og selv ved siden av dagens VSS-høyttalere virker den nye teknikken interessant. D2-10 har en deilig, åpen mellomtone og gir det samme store, luftige og “allestedsværende” lydbildet vi kjenner fra andre Forsman-høyttalere. Mer om de nye høyttalerne blir vi nødt til å komme tilbake til etter vi har hatt dem her på testbenken!

Priser:

Forsman D2/8: 40.000 kr

Forsman D2/10: 50.000 kr

www.forsman.no

 

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.
Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.
Kommer bl.a. med Snapdragon 875 eller Exynos 2100 prosessor.