Search
Generic filters

Forsman D2: Nye dipol-høyttalere

Ny generasjon åpne høyttalere fra den norske produsenten.

Nye Forsman D2/10 i midten mellom dagens VSS4 og VSS5 modeller.

Forsman er en av Norges svært få høyttalerprodusenter. Den lille fabrikken i Tønsberg produserer høyttalere basert på Tor Forsmans Vertical Split System (VSS).

Forsman-prinsippet er en variant av dipolhøyttalere med åpen baffel, med en karakteristisk “kåpe” rundt høyttalelementene som hindrer lydbølgene fra frem- og baksiden i å kansellere hverandre.

Dagens high-end modeller VSS4 og VSS5 har høstet mange lovord, og nå lanserer Forsman en ny, rimeligere versjon av de populære dipol-høyttalerne.

D2-serien har en ganske annerledes utforming, men er akkurat som VSS-serien ekte dipolhøyttalere. Den tradisjonelle runde kåpen er på D2 erstattet med en langt mer åpen design, som i stedet bruker nøye utformede sideprofiler for å unngå kansellering.

Selve høyttaleren lages i en sandwich-konstruksjon av aluminium og treverk, og sideprofilene i aluminium står i spenn for å motvirke resonanser. Elementene er de samme som brukes i Forsmans VSS-modeller, med båndelementer for både mellomtone og diskant.

En av fordelene med D2-serien, foruten lavere produksjonskostnader, er høy effektivitet og en snill impedanskurve gjør dem velegnet for bruk sammen med rørforsterkere og andre forsterkere med begrenset utgangseffekt. Takket være den bredere frontbaffelen er det også blitt bedre plass til større høyttalerelementer enn på de kompakte VSS4. Bånddiskant- og mellomtone er for eksempel av samme format som toppmodellen VSS5. D2-serien vil i første omgang bestå av to modeller, D2/8 og D2/10, som bruker doble basselementer på henholdsvis 8 og 10 tommer.

Lyd & Bilde har allerede lånt øre til en prototype av den D2-serien, og selv ved siden av dagens VSS-høyttalere virker den nye teknikken interessant. D2-10 har en deilig, åpen mellomtone og gir det samme store, luftige og “allestedsværende” lydbildet vi kjenner fra andre Forsman-høyttalere. Mer om de nye høyttalerne blir vi nødt til å komme tilbake til etter vi har hatt dem her på testbenken!

Priser:

Forsman D2/8: 40.000 kr

Forsman D2/10: 50.000 kr

www.forsman.no

 

 

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.