Forsman D2: Nye dipol-høyttalere

Ny generasjon åpne høyttalere fra den norske produsenten.
Annonse
Annonse
forfatter
Nye Forsman D2/10 i midten mellom dagens VSS4 og VSS5 modeller.

Forsman er en av Norges svært få høyttalerprodusenter. Den lille fabrikken i Tønsberg produserer høyttalere basert på Tor Forsmans Vertical Split System (VSS).

Forsman-prinsippet er en variant av dipolhøyttalere med åpen baffel, med en karakteristisk “kåpe” rundt høyttalelementene som hindrer lydbølgene fra frem- og baksiden i å kansellere hverandre.

Dagens high-end modeller VSS4 og VSS5 har høstet mange lovord, og nå lanserer Forsman en ny, rimeligere versjon av de populære dipol-høyttalerne.

D2-serien har en ganske annerledes utforming, men er akkurat som VSS-serien ekte dipolhøyttalere. Den tradisjonelle runde kåpen er på D2 erstattet med en langt mer åpen design, som i stedet bruker nøye utformede sideprofiler for å unngå kansellering.

Selve høyttaleren lages i en sandwich-konstruksjon av aluminium og treverk, og sideprofilene i aluminium står i spenn for å motvirke resonanser. Elementene er de samme som brukes i Forsmans VSS-modeller, med båndelementer for både mellomtone og diskant.

Annonse

En av fordelene med D2-serien, foruten lavere produksjonskostnader, er høy effektivitet og en snill impedanskurve gjør dem velegnet for bruk sammen med rørforsterkere og andre forsterkere med begrenset utgangseffekt. Takket være den bredere frontbaffelen er det også blitt bedre plass til større høyttalerelementer enn på de kompakte VSS4. Bånddiskant- og mellomtone er for eksempel av samme format som toppmodellen VSS5. D2-serien vil i første omgang bestå av to modeller, D2/8 og D2/10, som bruker doble basselementer på henholdsvis 8 og 10 tommer.

Lyd & Bilde har allerede lånt øre til en prototype av den D2-serien, og selv ved siden av dagens VSS-høyttalere virker den nye teknikken interessant. D2-10 har en deilig, åpen mellomtone og gir det samme store, luftige og “allestedsværende” lydbildet vi kjenner fra andre Forsman-høyttalere. Mer om de nye høyttalerne blir vi nødt til å komme tilbake til etter vi har hatt dem her på testbenken!

Priser:

Forsman D2/8: 40.000 kr

Annonse

Forsman D2/10: 50.000 kr

www.forsman.no

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!