Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Forsman D2: Nye dipol-høyttalere

Ny generasjon åpne høyttalere fra den norske produsenten.

Skrevet av / 13.02.12 - 00:30
Forsman D2: Nye dipol-høyttalere
Nye Forsman D2/10 i midten mellom dagens VSS4 og VSS5 modeller.

Forsman er en av Norges svært få høyttalerprodusenter. Den lille fabrikken i Tønsberg produserer høyttalere basert på Tor Forsmans Vertical Split System (VSS).

Forsman-prinsippet er en variant av dipolhøyttalere med åpen baffel, med en karakteristisk “kåpe” rundt høyttalelementene som hindrer lydbølgene fra frem- og baksiden i å kansellere hverandre.

Dagens high-end modeller VSS4 og VSS5 har høstet mange lovord, og nå lanserer Forsman en ny, rimeligere versjon av de populære dipol-høyttalerne.

D2-serien har en ganske annerledes utforming, men er akkurat som VSS-serien ekte dipolhøyttalere. Den tradisjonelle runde kåpen er på D2 erstattet med en langt mer åpen design, som i stedet bruker nøye utformede sideprofiler for å unngå kansellering.

Selve høyttaleren lages i en sandwich-konstruksjon av aluminium og treverk, og sideprofilene i aluminium står i spenn for å motvirke resonanser. Elementene er de samme som brukes i Forsmans VSS-modeller, med båndelementer for både mellomtone og diskant.

En av fordelene med D2-serien, foruten lavere produksjonskostnader, er høy effektivitet og en snill impedanskurve gjør dem velegnet for bruk sammen med rørforsterkere og andre forsterkere med begrenset utgangseffekt. Takket være den bredere frontbaffelen er det også blitt bedre plass til større høyttalerelementer enn på de kompakte VSS4. Bånddiskant- og mellomtone er for eksempel av samme format som toppmodellen VSS5. D2-serien vil i første omgang bestå av to modeller, D2/8 og D2/10, som bruker doble basselementer på henholdsvis 8 og 10 tommer.

Lyd & Bilde har allerede lånt øre til en prototype av den D2-serien, og selv ved siden av dagens VSS-høyttalere virker den nye teknikken interessant. D2-10 har en deilig, åpen mellomtone og gir det samme store, luftige og “allestedsværende” lydbildet vi kjenner fra andre Forsman-høyttalere. Mer om de nye høyttalerne blir vi nødt til å komme tilbake til etter vi har hatt dem her på testbenken!

Priser:

Forsman D2/8: 40.000 kr

Forsman D2/10: 50.000 kr

www.forsman.no

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top