Mobiltilbehør

Ta din iPhone og tilsett litt origami. Vips, så har du fantastisk mobillyd!
Annonse
Annonse
forfatter

Mange hi-fi-elskere har en svak side for JBLs klassiske høyttalere av gammel årgang. 40 år gamle monitorhøyttalere selges til priser som langt overgår nyprisen.

Den mest berømte, som også er en av de sjeldneste, er JBL Paragon – et gigantisk treveis stereo-hornsystem satt sammen i et 2,5 meter bredt og 350 kg tungt møbel.

paragon

Det er vanskelig å ikke kjenne et sus av nostalgi over giganten, som ble produsert fra 1957 til 1983. Det fortelles blant annet om Paragon-systemet, at det ikke eksisterte offisielle arbeidstegninger til systemet. Møbelsnekkerne hos JBL hadde målene i hodet, og hver enkelt del ble tilpasset individuelt, som er grunnen til at man heller ikke kan bytte et stykke av kabinettet fra ett Paragon-system til et annet.

Foldet i papir
Hvis du kan nøye deg med litt mindre sus og dus, som ikke fyller stuen og tømmer bankkontoen, er iHorn Paragon kanskje løsningen. Det er en velutført kopi i miniatyrstørrelse, fremstilt i kartong. Den fungerer som akustisk forsterker av lyden fra en mobiltelefon, som plasseres i en holder på toppen.

paragon03

iHorn Paragon er beregnet til iPhones, men siden holderen angivelig passer til alle modeller fra 4 til 6 Plus, kan man sannsynligvis også bruke den med de fleste smartmobiler av noenlunde normal størrelse – så lenge de har høyttaleren plassert i bunnen.

paragon04
iHorn Paragon leveres usamlet!

Man skal ikke forvente samme tordnende lydtrykk som den ekte varen, men papirhornet, som man selv skal folde ut fra formede og perforerte ark, vil nok gi en viss akustisk forsterkning. Og en god porsjon oppmerksomhet.

iHorn koster 2.980 Yen (ca. 200 kroner) på Ikeda Products hjemmeside.

Et ekte Paragon-system selges typisk for over 100.000 kroner, når de fra tid til annen dukker opp.

Paragon_section
Slik var JBL Paragon oppbygd. Men det eksisterer ikke offisielle arbeidstegninger. Alt ble gjort for hånd.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
Ny infotaimentskjerm dekker hele dasbordet
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?