Search
Generic filters

Fold en legendarisk høyttaler til din iPhone

Ta din iPhone og tilsett litt origami. Vips, så har du fantastisk mobillyd!

Mange hi-fi-elskere har en svak side for JBLs klassiske høyttalere av gammel årgang. 40 år gamle monitorhøyttalere selges til priser som langt overgår nyprisen.

Den mest berømte, som også er en av de sjeldneste, er JBL Paragon – et gigantisk treveis stereo-hornsystem satt sammen i et 2,5 meter bredt og 350 kg tungt møbel.

paragon

Det er vanskelig å ikke kjenne et sus av nostalgi over giganten, som ble produsert fra 1957 til 1983. Det fortelles blant annet om Paragon-systemet, at det ikke eksisterte offisielle arbeidstegninger til systemet. Møbelsnekkerne hos JBL hadde målene i hodet, og hver enkelt del ble tilpasset individuelt, som er grunnen til at man heller ikke kan bytte et stykke av kabinettet fra ett Paragon-system til et annet.

Foldet i papir
Hvis du kan nøye deg med litt mindre sus og dus, som ikke fyller stuen og tømmer bankkontoen, er iHorn Paragon kanskje løsningen. Det er en velutført kopi i miniatyrstørrelse, fremstilt i kartong. Den fungerer som akustisk forsterker av lyden fra en mobiltelefon, som plasseres i en holder på toppen.

paragon03

iHorn Paragon er beregnet til iPhones, men siden holderen angivelig passer til alle modeller fra 4 til 6 Plus, kan man sannsynligvis også bruke den med de fleste smartmobiler av noenlunde normal størrelse – så lenge de har høyttaleren plassert i bunnen.

paragon04
iHorn Paragon leveres usamlet!

Man skal ikke forvente samme tordnende lydtrykk som den ekte varen, men papirhornet, som man selv skal folde ut fra formede og perforerte ark, vil nok gi en viss akustisk forsterkning. Og en god porsjon oppmerksomhet.

iHorn koster 2.980 Yen (ca. 200 kroner) på Ikeda Products hjemmeside.

Et ekte Paragon-system selges typisk for over 100.000 kroner, når de fra tid til annen dukker opp.

Paragon_section
Slik var JBL Paragon oppbygd. Men det eksisterer ikke offisielle arbeidstegninger. Alt ble gjort for hånd.

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.