High-end

Den lille Raidho C1.1 er en av de beste høyttalerne vi har hørt. Nå kommer en ny versjon med diamantmembran!
Annonse
Annonse
forfatter

Jepp, du leste riktig, diamant. Raidho har lekt og eksperimentert seg frem til en membrantype som ikke bare bruker en diamantstruktur, men faktisk er laget på samme måte som naturen selv lager diamanter. Vel, hvert fall nesten. Mens naturens egen diamant er klar når den er slipt og foredlet, er industriell diamant ikke gjennomsiktig og kan dessuten formes til foretrukken størrelse og tykkelse.

Samtidig som man beholder triangeformede krystallstruktur som er med på å gjøre diamant så hard.

Raidho har tidligere brukt en hard keramisk aluminiumoksidstruktur på sine membraner, som C1.1 vi nylig testet:

“Dynamikk finnes i en grad man sjelden hører fra en høyttaler med bare to elementer, homogeniteten i gjengivelsen gjør at man slapper av og bare lytter. “

Den gamle membranstrukturen har en hardhet på 9 på Morhs skala for hardhet, mens diamant havner på 10. Ikke store forskjellen, kanskje, men skalaen er ikke logaritmisk og diamant er faktisk 140 ganger hardere enn den keramiske strukturen i membranen til C1.1.

Annonse

Det betyr at man kan flytte resonansfrekvensen over 20 khz og dempe den med mer enn 36 dB, slik at den ikke påvirker membranens egenskaper negativt, og farger lyden.

Diamantlaget på membranen i D1 (se bildet), D2 og D3 er “skutt” på en keramisk overflate med en hastighet omtrent på linje med lys, og legger et 10 mikron sjikt på den keramiske overflaten. Slik har Raidho klart å lage en lett, stiv og død membranoverflate nesten blottet for resonanser og hørbare farvninger.

Raidhos diamantserie presenteres på CES 2013 i Las Vegas, og estimert pris for D1 er 25.500 USD i sort, og 28.500 USD i valnøtt, med stativer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Nyeste lekkasje avslører nesten alt.
Kommer med nytt kamerasystem.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.