High-end

Den lille Raidho C1.1 er en av de beste høyttalerne vi har hørt. Nå kommer en ny versjon med diamantmembran!
Annonse
Annonse
forfatter

Jepp, du leste riktig, diamant. Raidho har lekt og eksperimentert seg frem til en membrantype som ikke bare bruker en diamantstruktur, men faktisk er laget på samme måte som naturen selv lager diamanter. Vel, hvert fall nesten. Mens naturens egen diamant er klar når den er slipt og foredlet, er industriell diamant ikke gjennomsiktig og kan dessuten formes til foretrukken størrelse og tykkelse.

Samtidig som man beholder triangeformede krystallstruktur som er med på å gjøre diamant så hard.

Raidho har tidligere brukt en hard keramisk aluminiumoksidstruktur på sine membraner, som C1.1 vi nylig testet:

«Dynamikk finnes i en grad man sjelden hører fra en høyttaler med bare to elementer, homogeniteten i gjengivelsen gjør at man slapper av og bare lytter. «

Den gamle membranstrukturen har en hardhet på 9 på Morhs skala for hardhet, mens diamant havner på 10. Ikke store forskjellen, kanskje, men skalaen er ikke logaritmisk og diamant er faktisk 140 ganger hardere enn den keramiske strukturen i membranen til C1.1.

Det betyr at man kan flytte resonansfrekvensen over 20 khz og dempe den med mer enn 36 dB, slik at den ikke påvirker membranens egenskaper negativt, og farger lyden.

Diamantlaget på membranen i D1 (se bildet), D2 og D3 er «skutt» på en keramisk overflate med en hastighet omtrent på linje med lys, og legger et 10 mikron sjikt på den keramiske overflaten. Slik har Raidho klart å lage en lett, stiv og død membranoverflate nesten blottet for resonanser og hørbare farvninger.

Raidhos diamantserie presenteres på CES 2013 i Las Vegas, og estimert pris for D1 er 25.500 USD i sort, og 28.500 USD i valnøtt, med stativer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
Ny infotaimentskjerm dekker hele dasbordet
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?