Search
Generic filters

Diamanthøyttaleren

Den lille Raidho C1.1 er en av de beste høyttalerne vi har hørt. Nå kommer en ny versjon med diamantmembran!

Jepp, du leste riktig, diamant. Raidho har lekt og eksperimentert seg frem til en membrantype som ikke bare bruker en diamantstruktur, men faktisk er laget på samme måte som naturen selv lager diamanter. Vel, hvert fall nesten. Mens naturens egen diamant er klar når den er slipt og foredlet, er industriell diamant ikke gjennomsiktig og kan dessuten formes til foretrukken størrelse og tykkelse.

Samtidig som man beholder triangeformede krystallstruktur som er med på å gjøre diamant så hard.

Raidho har tidligere brukt en hard keramisk aluminiumoksidstruktur på sine membraner, som C1.1 vi nylig testet:

«Dynamikk finnes i en grad man sjelden hører fra en høyttaler med bare to elementer, homogeniteten i gjengivelsen gjør at man slapper av og bare lytter. «

Den gamle membranstrukturen har en hardhet på 9 på Morhs skala for hardhet, mens diamant havner på 10. Ikke store forskjellen, kanskje, men skalaen er ikke logaritmisk og diamant er faktisk 140 ganger hardere enn den keramiske strukturen i membranen til C1.1.

Det betyr at man kan flytte resonansfrekvensen over 20 khz og dempe den med mer enn 36 dB, slik at den ikke påvirker membranens egenskaper negativt, og farger lyden.

Diamantlaget på membranen i D1 (se bildet), D2 og D3 er «skutt» på en keramisk overflate med en hastighet omtrent på linje med lys, og legger et 10 mikron sjikt på den keramiske overflaten. Slik har Raidho klart å lage en lett, stiv og død membranoverflate nesten blottet for resonanser og hørbare farvninger.

Raidhos diamantserie presenteres på CES 2013 i Las Vegas, og estimert pris for D1 er 25.500 USD i sort, og 28.500 USD i valnøtt, med stativer.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.