Demokveld med overraskelser

Dalis Opticon-høyttalerserie ble lansert for en invitert skare i London, som trodde de bare skulle til demokveld. Men "opptaket" viste seg å være live.

Dali eksporterer høyttalere til hele verden, men folkene bak produktene er danske. De er fra Nordjylland, hvor man visstnok helst ikke skal gjøre altfor mye stas på seg selv.

Men ved den offisielle lanseringen av Opticon-serien hadde man for en gangs skyld valgt å ta skjeen i den andre hånden, og slå ut med armene.

Derfor ble presentasjonen holdt i London, på den fashionable The Hospital Club, som er en privat klubb for designere, forfattere, filmfolk og andre kreative mennesker. Klubben er forøvrig grunnlagt av Microsoft-stifter Paul Allen og David Stewart fra Eurythmics.

Sammen med det engelske tidskriftet What Hi-Fi hadde Dali invitert rundt 50 gjester til å overvære det som angivelig var en demonstrasjon av toppmodellen Opticon 8. Dali-direktør Lars Worre forklarte først om teknologien bak den nye serien, som bygger på de erfaringene selskapet har fått med de dyrere seriene Epicon og Rubicon.

dali_londo_lw
Dali-direktør Lars Worre har et oppdrag: å vise hi-fi-lyd til ikke-nerder. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

«Vi har laget Opticon-høyttalerne, fordi vi kan!,» sa Lars Worre. «Det lå egentlig ikke i kortene at vi skulle lansere en ny serie akkurat nå. For vi hadde ikke regnet med at vi så raskt ville bli i stand til å gjenbruke vår high-end-teknologi i en så billig serie. Men når det nå lar seg gøre, skal det også gjøres.»

Mange kjenner ikke hi-fi
Høy kvalitet til lav pris er i det hele tatt viktig for Lars Worre, som ser arrangementet som en sjanse til å vise ekte hi-fi til folk som ikke er vant til det. Deltakerne var en blanding av spesielt inviterte gjester og vinnere av en loddtrekning. Og ikke alle var garvede hi-fi-lyttere i forveien:

«Mange mennesker i dag er rett og slett ikke vant til å lytte til musikk med ordentlig lydkvalitet, og har kanskje aldri hørt et ekte hi-fi-anlegg.»

Det fikk de mulighet til ved demonstrasjonen, hvor det blant annet ble lyttet til et konsertopptak med den danske vokalgruppen Basix.

Hvis det låt autentisk, var det en grunn til det. For «opptaket» var en direkte live-feed av en konsert! Etter å ha lyttet til musikken via høyttalerne oppe i lytterommet i fjerde etasje, ble deltakerne sendt med heisen ned i klubbens kjeller, hvor det ble spilt opp til fest!

dali_london2
Hvis det låt live, var det med god grunn. Vokalgruppen Basix spillte nemlig i husets kjeller! Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Etter Basix gikk den engelske sangerinnen JJ Rosa på scenen med sitt band. Og festen ble avsluttet av danske Lukas Graham, som har samarbeidet med Dali i flere år.

Konserten kunne også følges som livestrøm på nettet og ved arrangementer i India, Polen, Italia, Russland, Storbritannia, Nederland og Skandinavia, hvor Dalis distributører stilte opp med samme høyttaleroppsett som i London.

dali_london_lukas
Med seg hadde Dali også Lukas Graham, som avsluttet festen. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.