Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

På dypet med Definitive Technology

Med sine to nye subwoofere Descend DN12 og DN8 setter Definitive Technology retning mot dypet.
Definitive Technology Descend DN12

Definitive Technology har lansert to nye subwoofere, som de lover skal spille både dypere, kraftigere og renere enn andre subwoofere. Takket være gjennomført teknologi tvers igjennom.

Den minste Descend DN8 har et aktivt 8-tommers basselement, mens Descend DN12 følgelig har en 12-tommer. I tillegg har de to passive slaveelementer hver, for å gjøre kabinettet i stand til å gjengi ekstra dyp bass.

Definitive Technology kaller prinsippet 3XR, som rett og slett betyr at vibrasjonene fra det aktive elementet får et tre ganger større areal å spre seg fra.

definitive_technology_descend_dn8 white

Descend DN8 leveres i hvitt som avbildet, eller i svart. Fotoi: Definitive Technology

Masse bass, tar liten plass På leting etter en potent subwoofer som tar liten plass? M&K Sound V10+ lover ekte dypbass fra en liten kasse.

Mindre forvrengning med slavebasser

Der hvor en bassrefleksport har hørbar forvrengning i et gitt frekvensregister, som vil maskere for bassen fra kildematerialet, så vil en subwoofer med passive radiatorer forvrenge mindre og dermed bedre være i stand til å levere uforvrengt dypbass. Altså, du hører kun basstonene fra film- eller musikksporet, helt uten farging fra en bassport. Heller ikke et forseglet trykkammer vil kunne spille like kraftig før forvrengning, fordi det oppstår over- og undertrykk i kabinettet som hindrer membranen å bevege seg fritt.

Annonse
Definitive Technology Descend Passive Radiators

Høykvalitets slavebasser gir renest bass, hevder Definitive Technology.

Definitive Technology har derfor altså valgt slavebasser. Men ikke hvilke som helst slavebasser, for ifølge dem er det viktig at hver av slavebassene har nøyaktig samme membranareal som den aktive. Videre er det viktig å sikre en skikkelig stempelbevegelse. Derfor har begge slavebassene fått et ordentlig spider-oppheng, slik at de skal bevege seg mest mulig likt det aktive elementet. Ellers vil ytelsen lide.

Annonse

Et annet viktig element med slavebasser er at de krever et mindre kabinett enn en bassrefleks. Mer interiørvennlig, med andre ord.

definitive_technology_descend_dn8 rear Definitive Technology Descend DN12 rear
<
>
Definitive Technology har puttet mer avansert teknologi i DN12. Foto: Definitive Technology

Teknologien sitter i Descend DN12

Av de to subwooferne er det DN12 som er mest interessant å snakke om. Her finner du den mest sofistikerte teknologien.

For eksempel fasekontroll. Denne er hos DN12 trinnløs, og der hvor andre subwoofere med tilsvarende kontroll stiller fasen ved en gitt frekvens (som regel 80 Hz), så vil DN12 oppdage hva du har satt som delefrekvens, og alltid justere fasen ved denne. Definitive Technology kaller det Intelligent Phase Control. Og best av alt: alt kan justeres direkte fra sofaen med fjernkontroll! DN8 har til sammenligning kun en fasebryter; 0 eller 180 grader.

Definitive_Technology_Descend DN12 display

Displayet i Descend DN12 hjelper når du skal stille med fjernkontrollen fra sofaen. Foto: Definitive Technology

En sofistikert 56-bit DSP sørger også for kontroll over høyttalerelementet, slik at det aldri går utover sin slaglengde uansett hvor høyt du prøver å spille. I DSP-en sitter dessuten tre EQ-moduser: Flat er den mest nøytrale, Deep tvinger bassen til å gå dypere på bekostning av maksimalt lydtrykk, mens Loud gjør det motsatte ved å holde igjen de dypeste bassfrekvensene til fordel for å kunne spille enda kraftigere.

Også EQ kan stilles fra fjernkontrollen, og det sitter dessuten 12V triggerkontakter på baksiden, som kan styres fra en receiver eller prosessor, og kan for eksempel stilles slik at CD-inngangen på receiveren aktiverer Deep-modus, mens Blu-ray-inngangen setter subwooferen til Loud.

Definitive_Technology_Descend-DN12_DN8

Descend DN8 (venstre) har 200W kontinuerlig forsterkning, mens Descend DN12 har 500W. I tillegg kan den eksplodere med 1500W når det trengs. Foto: Definitive Technology

200 og 500 watt

De to subwooferne skiller seg også på forsterkersiden. Der hvor DN8 har en Klasse D-forsterker som gir 200W kontinuerlig med 500W maks, har DN12 en 500W Klasse H-forsterker. Denne kan på en måte tenkes på som to forsterkere i en, hvor den har ytelsen og støygulvet til en 500-watter når den opererer innenfor dette, men den er samtidig kapabel til å plutselig levere 1500W i korte pulser når den må.

Annonse

Den har med andre ord en ekstra rakettmotor når det trengs. Og fordi Definitive Technology hevder forsterkeren er virkelig lynrask, og fordi musikk- eller filmsporet som regel har store og plutselige variasjoner i lydtrykk, så er det helt relevant å snakke om peak-watt fremfor kontinuerlig watt i tilfellet Descend DN12.

definitive_technology_descend_dn8 white lifestyle

Descend DN8. Foto: Definitive Technology

Definitive Technology Descend DN12 og DN8: Priser og tilgjengelighet

Definitive Technology Descend DN8 er priset til 500 euro, mens DN12 skal koste 1000 euro. DN8 er tilgjengelig straks, mens DN12 kommer i november.

neby.no

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.