Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

På dypet med Definitive Technology

Med sine to nye subwoofere Descend DN12 og DN8 setter Definitive Technology retning mot dypet.

Skrevet av / 15.09.21 - 13:57
På dypet med Definitive Technology

Definitive Technology har lansert to nye subwoofere, som de lover skal spille både dypere, kraftigere og renere enn andre subwoofere. Takket være gjennomført teknologi tvers igjennom.

Den minste Descend DN8 har et aktivt 8-tommers basselement, mens Descend DN12 følgelig har en 12-tommer. I tillegg har de to passive slaveelementer hver, for å gjøre kabinettet i stand til å gjengi ekstra dyp bass.

Definitive Technology kaller prinsippet 3XR, som rett og slett betyr at vibrasjonene fra det aktive elementet får et tre ganger større areal å spre seg fra.

definitive_technology_descend_dn8 white
Descend DN8 leveres i hvitt som avbildet, eller i svart. Fotoi: Definitive Technology
Les også Masse bass, tar liten plass På leting etter en potent subwoofer som tar liten plass? M&K Sound V10+ lover ekte dypbass fra en liten kasse.

Mindre forvrengning med slavebasser

Der hvor en bassrefleksport har hørbar forvrengning i et gitt frekvensregister, som vil maskere for bassen fra kildematerialet, så vil en subwoofer med passive radiatorer forvrenge mindre og dermed bedre være i stand til å levere uforvrengt dypbass. Altså, du hører kun basstonene fra film- eller musikksporet, helt uten farging fra en bassport. Heller ikke et forseglet trykkammer vil kunne spille like kraftig før forvrengning, fordi det oppstår over- og undertrykk i kabinettet som hindrer membranen å bevege seg fritt.

Definitive Technology Descend Passive Radiators
Høykvalitets slavebasser gir renest bass, hevder Definitive Technology.

Definitive Technology har derfor altså valgt slavebasser. Men ikke hvilke som helst slavebasser, for ifølge dem er det viktig at hver av slavebassene har nøyaktig samme membranareal som den aktive. Videre er det viktig å sikre en skikkelig stempelbevegelse. Derfor har begge slavebassene fått et ordentlig spider-oppheng, slik at de skal bevege seg mest mulig likt det aktive elementet. Ellers vil ytelsen lide.

Et annet viktig element med slavebasser er at de krever et mindre kabinett enn en bassrefleks. Mer interiørvennlig, med andre ord.

definitive_technology_descend_dn8 rear Definitive Technology Descend DN12 rear
<
>
Definitive Technology har puttet mer avansert teknologi i DN12. Foto: Definitive Technology

Teknologien sitter i Descend DN12

Av de to subwooferne er det DN12 som er mest interessant å snakke om. Her finner du den mest sofistikerte teknologien.

For eksempel fasekontroll. Denne er hos DN12 trinnløs, og der hvor andre subwoofere med tilsvarende kontroll stiller fasen ved en gitt frekvens (som regel 80 Hz), så vil DN12 oppdage hva du har satt som delefrekvens, og alltid justere fasen ved denne. Definitive Technology kaller det Intelligent Phase Control. Og best av alt: alt kan justeres direkte fra sofaen med fjernkontroll! DN8 har til sammenligning kun en fasebryter; 0 eller 180 grader.

Definitive_Technology_Descend DN12 display
Displayet i Descend DN12 hjelper når du skal stille med fjernkontrollen fra sofaen. Foto: Definitive Technology

En sofistikert 56-bit DSP sørger også for kontroll over høyttalerelementet, slik at det aldri går utover sin slaglengde uansett hvor høyt du prøver å spille. I DSP-en sitter dessuten tre EQ-moduser: Flat er den mest nøytrale, Deep tvinger bassen til å gå dypere på bekostning av maksimalt lydtrykk, mens Loud gjør det motsatte ved å holde igjen de dypeste bassfrekvensene til fordel for å kunne spille enda kraftigere.

Også EQ kan stilles fra fjernkontrollen, og det sitter dessuten 12V triggerkontakter på baksiden, som kan styres fra en receiver eller prosessor, og kan for eksempel stilles slik at CD-inngangen på receiveren aktiverer Deep-modus, mens Blu-ray-inngangen setter subwooferen til Loud.

Definitive_Technology_Descend-DN12_DN8
Descend DN8 (venstre) har 200W kontinuerlig forsterkning, mens Descend DN12 har 500W. I tillegg kan den eksplodere med 1500W når det trengs. Foto: Definitive Technology

200 og 500 watt

De to subwooferne skiller seg også på forsterkersiden. Der hvor DN8 har en Klasse D-forsterker som gir 200W kontinuerlig med 500W maks, har DN12 en 500W Klasse H-forsterker. Denne kan på en måte tenkes på som to forsterkere i en, hvor den har ytelsen og støygulvet til en 500-watter når den opererer innenfor dette, men den er samtidig kapabel til å plutselig levere 1500W i korte pulser når den må.

Den har med andre ord en ekstra rakettmotor når det trengs. Og fordi Definitive Technology hevder forsterkeren er virkelig lynrask, og fordi musikk- eller filmsporet som regel har store og plutselige variasjoner i lydtrykk, så er det helt relevant å snakke om peak-watt fremfor kontinuerlig watt i tilfellet Descend DN12.

definitive_technology_descend_dn8 white lifestyle
Descend DN8. Foto: Definitive Technology

Definitive Technology Descend DN12 og DN8: Priser og tilgjengelighet

Definitive Technology Descend DN8 er priset til 500 euro, mens DN12 skal koste 1000 euro. DN8 er tilgjengelig straks, mens DN12 kommer i november.

neby.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top