Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

De skal lage verdens beste høyttaler

Danske FreQuence fikk frie hender til å finne høyttalernes Hellige gral.

Skrevet av / 21.04.16 - 11:14
De skal lage verdens beste høyttaler

Torben Mikkelsen er i sin butikk FreQuence vant til å levere både løse høyttalerelementer og planer til høyttalere i alle størrelser. Så da han fikk spørsmålet «Kan du lage verdens beste høyttaler til oss?«, sa han selvfølgelig. «Det kan jeg godt – når trenger du den?»

Spørsmålet kom fra Danish Audio Design, som er kjent for sine forsterkere og digitalkonvertere. Men høyttalere har de langt ikke kastet seg over. Før nå.

Å konstruere den beste høyttaleren i verden hjemme på verkstedet er en ambisiøs plan, som skaper assosiasjoner til Reodor Felgen på Flåklypa, men spørsmålet var alvorlig ment, og arbeidet er i gang. Om litt er kabinettene klare, elementer kan monteres og den store jobben med tuningen begynne.

I Torben Mikkelsens bilde består den perfekte høyttaleren av 32 høyttalerelementer pr. kanal, fordelt på to tårnhøye kabinetter. For å skape et realistisk lydtrykk har valget falt på hele åtte 10,5 tommers basselementer. Mellomtonen ivaretas av tolv 5,5 tommers elementer, og i toppen brukes tolv dipolare bånddiskanter.

32 højttalerenheder indgår der, når Torben Mikkelsen bedt om at lave den bedste højttaler overhovedet. Foto: FreQuence / Danish Audio Design
32 høyttalerelementer inngår når Torben Mikkelsen er bedt om å lage den beste høyttaleren verden noensinne har sett. Foto: FreQuence / Danish Audio Design

«Det hjelper ikke å velge verdens på papiret beste diskant, bass og mellomtone. Man må selvsagt velge toppkvalitets-enheter, men helt essentielt er det at de kan jobbe sammen og skape en helhet,» sier Torben Mikkelsen.

Elektronikken som skal få de voldsomt mange høyttalerelementene til å fungere sammen, skal bestå av gull, rhodium, sølv og kobber. Ikke for å gjøre det dyrt og eksotisk, men i følge konstruktøren for å sikre at tingene spiller best mulig sammen. Kabinettene vil kunne leveres i den fargen kunden måtte ønske. Som standard i svart pianolakk.

Systemet har fått navnet «The Grail,» og det skal være ferdig i begynnelsen av juli i år. Prisen vet vi ingenting om , men vi er helt klart i high-end-territorium. Det garanterer omkostningen på materialene alene! Vi er meget spent på å høre resultatet. Kan en dansk høyttalerkonstruktør slå selveste verdenseliten?

FreQuence
Danish Audio Design

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

0
Scroll to Top