Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

DALI vil gjøre ting selv

Vi har besøkt DALI i Nørager. De lager allerede høyttalerenhetene selv. Nå er det snakk om avansert kabinettproduksjon. Målet er fleksibilitet og rask produksjon.

Skrevet av / 02.10.20 - 15:55
DALI vil gjøre ting selv

Hvis det skal gjøres ordentlig, må man gjøre det selv.
Det mottoet kunne fint ha stått over inngangsdøren til DALI-fabrikken i Nørager. For trangen til å gjøre ting selv gjennomsyrer høyttalerprodusenten i Nordjylland. Og nå tar de et steg videre i retningen av å bli selvforsynte.

«Folk har pleid å oppfatte oss som litt sære, da vi ikke har outsourcet noe av produksjonen. Men vi ville heller insource enn å outsource,» sier direktør Lars Worre (artikkelbildet).

Besøket skjedde i forbindelse med en kommende test av noen av firmaets nye modeller. «De hadde noe de ønsket å vise oss …»

Det viste seg å være et helt nytt fabrikkanlegg for kabinetter. I mange år har oppskriften på suksess vært å legge produksjonen ut til spesielt Kina, men nå går DALI motsatt vei. Selskapet lager allerede egne høyttalerenheter (noen av dem likevel på deres egen fabrikk i Kina), og enklere kabinettene er satt sammen i Nørager. Men kabinetter med buede vegger og ekte trefiner har hittil blitt produsert hos underleverandører. Ikke nå lenger. Nå kan de lages på stedet!

En fem-aksers freser betyr at man nå kan lage kabinetter med kompliserte former uten å ha hjelp utenfra. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

«Det nye anlegget betyr at vi kan gjøre ting enklere og raskere. Og at vi lynraskt kan gjøre endringer – uten å måtte vente en måned på at det ferdige kabinettet kommer frem,» sier driftssjef Thomas Martin Holm.

Driftssjef Thomas Martin Holm er svært tilfreds med mulighetene. Kabinettene til venstre er prøver på de forskellige lakkeringene. All lakken er fri for oppløsningsmidler. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
I dette rommet lakkeres kabinetter av en robot. Også høyglans pianolakk. Det tar tre kvarter fra første pust til lakken er herdet. Også når det lages høyglans pianolakk. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Både aktive og passive høyttalere

DALI har nå tre serier av aktive høyttalere på programmet, Callisto, Rubicon C og Oberon C. De siste to er aktive utgaver av eksistrende modeller. Direktør Lars Worre bekrefter likevel bestemt at passive høyttalere ikke er på vei ut:

«Begge teknologiene har sine fordeler. De fleste av våre tradisjonelle kunder foretrekker tradisjonelle høyttalere, og det vil de nok fortsette å gjøre. Men det er også en helt ny generasjon, som vi simpelthen ikke appellerer til med passive høyttalere.»

DALI lager sine egne enheter. En ny ide kan realiseres og avprøves på få timer. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Deres nåværende toppserie, Epicon, er åtte år gammel. Det er lang tid. Er det en ny på vei?

«Vi vil ikke skifte ut noe før det er grunn til det, og Epicon er fortsatt teknologisk mest avansert. Selvfølgelig vil jeg ikke avvise at det en dag kommer en mark 2-utgave. Og vi har da forskjellige interessante forsøk i gang. Men det er fortsatt så lenge til, at det ikke er planer om å bruke dem enda,» sier Lars Worre.

Det monteres delefiltre til toppmodellen, Epicon. Selvfølgelig for hånd. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
Vi fikk også muligheten til å høre litt på den helt nye Oberon 9 – en stor og sjarmerende banditt, som vi vil komme tilbake til. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top