Nyhet

Bygg høyttalerene inn i veggen

Visst finnes det high-end høyttalere for innfelling.

Skrevet av / 07.04.20 - 16:08
Bygg høyttalerene inn i veggen

Hvis man er blant dem som savner lyden fra det pensjonerte stereoanlegget, og ønsker seg seriøs lydkvalitet som ikke synes i rommet, finnes det mange muligheter. Små høyttalere kombinert med en liten subwoofer kan være vellykket i manges ører, men blir hverken diskret nok, eller lydmessig tilfredsstillende for de som er vant til high-end hi-fi.

Les også, en historie om innfellingshøyttalere.: Flere vil ha usynlig lyd.

High-end innfellingslyd

Mens som John Forná, Solutions Manager i HiFi Klubben, nylig uttalte; – Innebygd lyd er en diskret løsning og et estetisk valg, og i dag er kvaliteten så god, at man ikke lenger trenger å gjøre noe stort kompromiss.

Det er et godt poeng, fordi det finnes etter hvert flere høyttalerprodusenter som lager innfellingshøyttalere av hi-fi, og high-end kvalitet.

KEF, Sonus faber, DALI og Bowers & Wilkins er blant de best kjente, men det finnes også trådløse innfellingsløsninger fra Bluesound og Sonos.

Så har vi Martin Logan. Den amerikanske produsenten som er kjent for sine hybridhøyttalere med elektrostatiske elementer. Som Electromotion ESL X og Impression ESL 11A. Høyttalere som defintiivt er i high-end klassen.

Men de er ikke innfellbare.

Martin Logan Statement 40WX

Det er derimot de enorme Statement 40XW, som er flaggskipet blant Martin Logans innfellingshøyttalere. En meget diskret løsning for øyet, men neppe for øret.

Den 2,13 meter høye rammen inneholder åtte 16,5 cm basselementer med karbonfiber og Nomex, 16 ni cm store melllomtoneelementer, også de med karbonfiber og Nomex, og sist men ikke minst, 16 Motion XT bånddiskantelementer. Egenvekten på én høyttaler, er 68 kg!

Som man kan se er høyttalerelementene plassert vertikalt på den 36 cm brede frontplaten i aluminium, og to Statement 40XW bør være i stand til å fylle en stor stue, eller en hjemmekino, med massive mengder lyd.

Høyttalerne er lukket, det vil si at de kan felles inn i veggen uten å behøve en innebyggingsboks eller ekstra demping. Dermed løser man potensielle akustiskkproblemer i veggene. Innbyggingsdybden er forøvrig 89mm.

Trenger ikke sub

Den massive høyttaleren trenger strengt tatt ingen sub, den rekker ned til 48 hz, men til hjemmekino kan en sub eller to være nødvendig.

Følsomheten er positive 95 dB, og nominell impedans er oppgitt til 4 ohm.

Dersom Statement 40XW er for stor og kostbar, finnes det mindre og rimeligere varianter med samme tekniske oppbygging. De mindre Icon 3XW, Edge 5XW, og Monument 7XW ( fra venstre på bildet under), for eksempel. Eller Edge og Axis fra Martin Logans Stealth-serie, hvis man vil ha mer budsjettvennlig hi-fi felt inn i veggen.

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Tivoli Audio slipper ny høyttaler – uten radio

Offisielt: Nå er JL Audio en del av Garmin

DALI 40 år - feirer med heftige high-end høyttalere

Dynaudio i bærekraftig treverk

Episk drønn fra UE

Fullstendig vanvittig subwoofer

Scroll to Top