TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Med venners hjelp: Besøk hos Q Acoustics

Globalt gruppearbeid er hemmeligheten bak en av de raskest voksende høyttalerprodusentene i England.

forfatter
Oppdatert: 24.07.20 - 10:00 // Først publisert: 08.03.17
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Det engelske stedet Woking, som ligger i Surrey, en times kjøring fra London, er ikke kjent for så mye. Formel 1-elskere kjenner det som hjemstedet til bilprodusenten McLaren, og science fiction-nerder vil huske at det var nettopp der science fiction-forfatteren H.G. Wells lot marsboere innlede sin invasjon av jorden i boken «Klodenes kamp». Men det de færreste vet, er at satellittbyen også er hjemstedet til en av de yngste og raskest voksende høyttalerprodusentene i England: Q Acoustics.

Q Acoustics er ikke en klassisk høyttalerfabrikk, og som besøkende blir man skuffet hvis man forventer en omvisning gjennom produksjonshaller, hvor hvitkledde teknikere kvalitetstester høyttalerenheter i den ene enden, mens snekkere legger siste hånden på kabinettenes finish i den andre. Selskapet holder til i et forstadsindustrikvarter, hvor rekker av lave bygninger rommer små kontorvirksomheter. I samme bygning finner man også et salgskontor for melkeprodukter.

At det ikke er et revisjonsfirma, men den engelske delen av utviklingsavdelingen for en høyttalerprodusent, vitner måleutstyret i noen av kontorbåsene om. Men Q Acoustics, som for øvrig er en del av gruppen Armour Home Electronics, fungerer først og fremst gjennom internasjonalt gruppearbeid.

Globalt samarbeide
Når de innledende strekene er satt på papiret i Woking, blir den teknisk tunge delen av beregningene, og prototypene, laget i Essen i Tyskland. Etter omkring et års tid med prototyper, testing, møter og flere nye prototyper, er den nye høyttaleren ferdig – og godkjent av ledelsen i Skottland. Deretter kan produksjonen, som skjer i Hong King, begynne. Forvirrende! Nei, det er bare den måten hi-fi lages i en global verden.

Det er kanskje ikke spesielt romantisk, men det betyr på den andre siden at man ikke lenger trenger å ha en tommetykk lommebok og en stor stab av medarbeidere for å begynne som hi-fi-produsent.

I vår hjemlige hi-fi-verden har vi, side og side med kjemper som Bang & Olufsen, Dali og Dynaudio, en underskog av miniputtvirksomheter med fem, tre eller bare en enkelt medarbeider, som er med på å sette Skandinavia på hi-fi-verdenskartet.

Concept 500
Men tilbake til Woking. Årsaken til at vi tok turen til Storbritannia var å få en smugtitt på Q Acoustics’ mest ambisiøse produkt til dags dato, høyttaleren Concept 500.

Concept 500 er Q Acoustics’ suverent dyreste høyttaler hittil. Med en pris på omkring 40 000 kroner for et par, er den i toppklassen, men imidlertid fortsatt tilgjengelig for andre enn de mest dedikerte og velbeslåtte entusiastene. Den krever heller ikke en total ommøblering av bolig og samlivsforhold. Faktisk har man bestrebet seg på å skape noe som kan gli inn i, og fungere, i en gjennomsnittlig moderne stue.

Det er gjort mye for å dempe vibrasjoner i kabinettet, som består av tre lag tre, adskilt av en geleaktig masse. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Kabinettet er tofarget. Front og sider er enten hvite eller sortlakkerte, mens den bakerste tredelen og bakplaten er finert med lyst eller mørkt tre. Det er en toveishøyttaler med to 6,5″ bass/mellomtoneenheter i D’Appolito-konfigurasjon på hver sin side av en 1″ softdome.

Kabinettet er den dyreste delen
Det er en konfigurasjon som virker tillitvekkende, men på ingen måte stikker seg ut fra mengden av høyttalere de seneste årene.

«Det interessante er ikke så mye høyttalerenhetene, for de fleste moderne enheter er faktisk i glimrende kvalitet. Den største delen av arbeidet og prisen ligger i kabinettet», sier Karl-Heinz Fink, som har hatt hovedansvaret for den tekniske utviklingen av Concept 500.

Karl-Heinz Fink står bak den tekniske siden av høyttaleren. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Kabinettet er bygget opp som en sandwich-konstruksjon i fem lag. De tre lagene av tre er adskilt av to lag av en geleaktig masse som aldri stivner. Og det virker. Det tilsynelatende uskyldige kabinettet er et av de mest lyddøde jeg har hatt fornøyelsen av å slå knokene på, og hele høyttaleren, inklusiv sokkelen i frest aluminium, veier hele 42 kilo.

Unngå dårlige vibrasjoner
Mens det er gjort mye ut av kabinettveggene, finner man færre interne avstivninger enn vanlig blant kostbare høyttalere. Q Acoustics kaller systemet «Point to Point Bracing», og det går ut på å bare stive av på de stedene hvor det faktisk trengs, siden man angivelig ved å avstive ukritisk, risikerer å spre vibrasjoner rundt til steder hvor det ikke var problemer i forveien. Man finner til gjengjeld et indre rør som skulle motvirke trykkforskjeller internt i kabinettet på grunn av stående bølger. Det ligner en blanding av sort magi og datagrafikk, men Concept 500 var på den andre siden ualminnelig fri for resonanser og farging under demonstrasjonen.

Jakten på å stoppe resonanser førte til slutt til bakplaten, hvor man finner terminalen og også en ekstra «serviceluke», som gir adgang til kabinettets indre. Vibrasjonsmålinger avslørte at akrylplatene som ofte brukes til høyttalerterminalene, bidrar hørbart med resonanser. Løsningen ble plater som er en sandwich-konstruksjon av stål, blygummi og MDF-plater!

Helt nyinnredet
Demonstrasjonen fant sted i Q Acoustics helt nyinnredede demolokale. Faktisk ble de siste detaljene, som blant annet omfatter blending av et vindu, utført dagen i forveien. Og det sto fortsatt malespann i lokalet ved siden av.

Utover de tekniske sakene på skrivebordene ligner Q Acoustics

Det som samlingen av journalister fikk høre, var en høyttaler med en forbløffende ren gjengivelse, prisen tatt i betraktning. Stemmer og detaljer i mellomtonen sto knivskarpt. Selv om det gulvstående kabinettet er slankt, går høyttaleren langt nok ned – og med tilstrekkelig makt – til at det ikke er bruk for en subwoofer.

Det er ikke spart på delefilteret i Concept 500. Kilotunge Mundorf-spoler er aldri på tilbud! Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Demonstrasjonen ga appetitt til mer, og vi bestemte oss for å teste Concept 500 når den blir tilgjengelig. Men vi fikk imidlertid allerede kort tid senere et uventet gjensyn med modellen. Det skjedde da vi besøkte Marantz’ europeiske hovedkontor i Eindhoven i Nederland for å overvære lanseringen av deres nye referanseserie. Her brukte merkeambassadøren og audiolegenden Ken Ishiwata nemlig Concept 500 til å demonstrere de langt dyrere Marantz-produktene. Og den hevdet seg overraskende godt i det langt dyrere selskapet. Så godt, at Ishiwata betrodde oss at Karl-Heinz Fink ikke skulle regne med å få sine prototyper igjen!

Q Acoustics Concept 500 får offisiell premiere på Sound & Vision (nei, det er ikke vårt søstermagasin) Bristol Hi-Fi Show i slutten av februar.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
Følg Lyd & Bilde