Årets beste surround høyttalersett

Fra svenske Procella kommer de beste kinohøyttalerne vi hittil har hørt!

Surroundhøyttalere – Toppklasse

Paradigm MilleniaOne 5.1 

 

Paradigm skiller seg ut med sine avrundede høyttalere, paret med en av de flateste subwooferne vi har sett, i et system som låter usedvanlig bra!

Både mellomtonebassen og diskanten hos lekre Paradigm er av aluminium for kjapp respons, og hva er da bedre enn å huse disse i solide aluminiumskabinetter? De er avstivet med mange lag, for minst mulig resonans.

Det er likevel subwooferen som virkelig skiller seg ut. Den er nemlig flat nok til å gå under de fleste sofaer, og minner nærmest om en panelovn der den står. Så kan den da også veggmonteres, akkurat som en panelovn. Fester følger med!

Et avlangt basselement er montert på hver side. De skyver i motsatt retning, hvilket kansellerer vibrasjoner fra kabinettet. På innsiden er det viet plass til en forsterker på 300 watt RMS, som i korte intervaller leverer hele 900 watt! PBK (Perfect Bass Kit), som er tilleggsutstyr, men inkludert i prisen vi har oppgitt, korrigerer for ujevnheter i bassen.

Selv uten basskorreksjonen låter høyttalersystemet utsøkt. Lydbildet er flott balansert, høyttalerne gjengir dialoger og sangstemmer meget korrekt, og tonestrukturen i musikken kommer godt frem. De mange klanglagene håndteres med silkehansker, samtidig som det er et godt grep om dynamikken. Oppløsningen er i særklasse. Kvinnevokaler står klokkeklart frem, mannsstemmer likeså. Selv om mannfolka godt kunne fått enda mer fylde og kraft, men det er prisen man betaler for å krympe høyttalerne. Lydsporet fra film brer seg dessuten meget fint rundt oss.

Subwooferen låter superb, størrelsen tatt i betraktning. Den blir fortere kortpustet enn sine større konkurrenter, men har en glimrende tonestruktur. Dessuten gjør subwooferkorreksjonen at du kan plassere den nær sagt hvor som helst og likevel oppnå optimal klangstruktur. Vi har prøvd, og det funker meget bra!

Les testen her

Surroundhøyttalere – High End

Procella Audio P6 + P15


Panasonic fortsetter å dominere blant de vanntette kameraene og byr i år på enda flere finesser til en lavere pris.  Det er bare å takke og ta imot.

Menneskene bak Procella har tung bakgrunn fra den profesjonelle kinolydbransjen, med den svenske kinodesigneren Anders Uggelberg i spissen.

Lydkvalitet
Sammenhengen i lyden er trolig noe av det beste ved Procella-systemet. Dynamikken er like god i alle retninger, og volumet er perfekt matchet. Oppløsningen, klarheten og dynamikken er i en klasse for seg. Sett på en kaotisk filmscene, og du vil bli forbløffet over hvor avslappet og nyansert det låter. Lyden er klokkeren i alle kanaler, og stiller selv mange påkostede hi-fi høyttalere i skyggen. Nøkkelen er horndiskanten som sørger for betydelig ”headroom” i forhold til konvensjonelle høyttalere.

Altfor mange systemer sliter med en underdimensjonert senterhøyttaler, men det gjelder ikke Procella. I stedet for slank og anstrengt dialog får du her en sterk og klar stemmegjengivelse som treffer deg rett i brystkassa. Stemmene har enorm klarhet uten å være for farget i klangen, og låter besnærende ekte.

Bassen fra P15 subwooferen overlater lite til tilfeldighetene. Kontant og brutalt er bare fornavnet. I forhold til andre macho-suber som SVS og Velodyne har ikke P15 det samme voldsomme bulderet i den aller dypeste bassen, men til gjengjeld har den en voldsom slagkraft fra 40-50 Hz og oppover. I tillegg er den svært rask, presis og lineær, noe som gjør at den fungerer like bra til musikk på Blu-ray så vel som filmlydspor.

Selv om det dreier seg om dedikerte kinohøyttalere, fungerer de overraskende bra på musikk. Med Michael Jacksons ”This is it” på full guffe er det nok til at man vurderer å bytte ut det kostbare tokanalsanlegget, for maken til trøkk, dynamikk og realisme skal man lete lenge etter.

Procella-systemet er de beste kinohøyttalerne vi har hørt så langt, og stiller selv våre trofaste referansehøyttalere Miller & Kreisel 150 THX i skyggen. Lyd & Bilde har derfor gått til anskaffelse av et sett med P6 og P15 til kinoen vår, som arvtager til den gamle referansen. Stort mer er det ikke å si! 

Les testen her

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!