Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

8381A: Genelecs flaggskip er her

Det er ingen underdrivelse at finske Genelec lager forbasket gode høyttalere til proffbruk. Og flaggskipet 8381A blir groteskt fett!

Skrevet av / 22.08.23 - 12:00
8381A: Genelecs flaggskip er her

Genelec feirer 45 år med det nye flaggskipet 8381A.

De aktive studiomonitorene fra Finland har en spesiell plass i hjertet vårt, på grunn av deres ærlighet, kombinert med en helt rå formidling som er få forunt. Det er noe helt eget ved å få musikken servert nøyaktig som den er skrudd i studio. Og om du skulle lure på om studiohøyttalere kan gjøre en god jobb hjemme, så er svaret et rungende «ja»!

126 dB

Jeg har fremdeles 8361A ferskt i minnet, selv om det er godt over tre år siden jeg testet et par. Musikkopplevelsene ga meg rett og slett hakeslepp! Men de blekner – i hvert fall størrelsesmessig – i forhold til det nye flaggskipet.

Genelec 8381A er en treveis, gulvstående kjempe, med kraft nok til å levere øredøvende 126 dB med lydtrykk! Dette er over smertegrensen for et vanlig menneske, og ingenting som anbefales i lengre partier – hvis i det hele tatt!

Les også Ekstreme high-end studiohøyttalere avkler musikken Med Genelec 8361A hører du musikken som den egentlig er spilt inn. Og med et enormt lydbilde som du bare får på stadion.

Men når man skal høre alt på et opptak, spesielt i stille partier i noe så dynamisk som en orkesterinnspilling, så er det viktig at høyttaleren har dynamikk nok. Og skal du få dratt opp så du hører de aller stilleste partiene, så blir det høylytt i de kraftigste! Da må høyttalerne være i stand til å holde kontrollen, så lydbildet ikke går i kompresjon og endrer karakteristikk.

Genelec-8381A-enhanced
Foto: Genelec

15 tommer – og 6000 watt!

Jeg vet ikke hva som er mest spinnvilt: Det tre(!) 15-tommers basselementene, eller de totalt 6000 wattene som driver hver høyttaler! Take your pick. Og, ja, det betyr at du trenger en egen kurs på 32 ampere – til hver høyttaler(!) – om du skal drive den til sitt ytterste.

Det er like mange forsterkere i hver høyttaler som det er høyttalerelementer. Altså tre til basselementene, fire til mellomtoneelementene, og en siste til diskantelementet. Alle forsterkerne er perfekt tidsjustert for å gi optimal faserespons.

Genelec-8381A_with mic
Foto: Genelec

Punktkilde

For at høyttaleren skal oppføre seg som en enkelt punktkilde fra mellomtonen og oppover, så omringer de fire mellomtonene diskantelementet i midten, som igjen er montert innerst i en lydbølgeleder (waveguide). Til sammen ser de ut som femmer-siden på en terning.

Bølgelederen er utformet slik at det skal oppstå minimalt med faseforvrengninger i overgangen mellom diskanten og mellomtonene.

Genelec_SAM
Romkorreksjonen SAM passer til flere ulike Genelec-modeller. Foto: Genelec

DSP og romkorreksjon

Lyden fra hele høyttalerkonstruksjonen holdes under kontroll av en innebygd digitalprosessor (DSP). Derfor er også høyttalerne utstyrt med digitale innganger, slik at man slipper ekstra konverteringer mellom analoge innganger og det digitale domenet.

DSP-en gir også mulighet for å manipulere lyden til å tilpasses rommet i best mulig grad. Til dette benyttes romkorreksjonssystemet Smart Active Monitor (SAM), som vi har gode erfaringer med. Dette krever en PC eller Mac, og målemikrofonen må kjøpes ved siden av. Skjønt, den utgiften utgjør ikke stort, relativt til den i overkant voksne prisen på høyttalerne. Stikkordene er «pantsette» og «bolig»…

Foto: Genelec

Genelec 8381A: Pris og tilgjengelighet

Hvis du vil få has i et par 8381A, så vær forberedt på å måtte punge ut drøyt 700.000 kroner pr. par! Om det inkluderer mva eller ikke, må gudene vite. Men det vi vet er at Genelecs avdeling i Älvsjö utenfor Stockholm har fått inn et par.

Mer info: genelec.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fargerik Burmester-høyttaler

Budsjetthøyttalere fra Q Acoustics

Ny høyttalerserie fra DALI

Ny generasjon med unik modell

Lydplanke fra Steinway

Nytt flaggskip fra Scansonic

"Rimelige" gulvhøyttalere fra Raidho

Ny Bluetooth-høyttaler fra Bose ligner en håndveske

Dynaudio med spesialmodeller på rekke og rad

Kan Klipsch danke ut Sonos?

Dette er en høyttaler

Høyttaler fra 1979 i ny utgave

Lyd & Bilde
Scroll to Top