Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Verdens første planmagnetiske trådløse

Øreproppmodellen RHA CL2 Planar er verdens første trådløse hodetelefoner med planmagnetisk prinsipp.

Skrevet av / 29.08.18 - 11:22
Verdens første planmagnetiske trådløse

Det finnes hodetelefoner i alle mulige prisklasser. Nesten alle hodetelefoner på markedet har høyttalerelementer med dynamisk prinsipp, da dette er det rimeligste. Det er dessuten den enkleste måten å generere nok energi i bassområdet på.

Dynamiske elementer er satt sammen av en neodymmagnet, en talespole og en membran. Magneten magnetiserer talespolen og forvandler denne til en elektromagnet. Når denne mottar strøm, skaper den et magnetfelt som flyter i takt med strømmen. Dette beveger membranen, som så skyver luften rundt seg og dermed lager lyd.

RHA CL2 Planar er verdens første Bluetooth-ørepropper med planmagnetiske høyttalerelementer. Foto: RHA

I de dyrere prisklassene begynner man å se også andre prinsipper, og planmagnetiske hodetelefoner har blitt stadig mer utbredt. Her er ekstremt tynne, strømførende tråder festet langs et sypertynt ark. Arket henger mellom magneter på hver side, omgitt av et permanent magnetfelt. Hele arket beveger seg i takt med det strømførende, musikalske signalet som sendes gjennom trådene. Fordelen er en raskere reaksjonsevne enn dynamiske elementer, og til lavere pris enn enda dyrer elektrostatpaneler. Ulempen kan være en tammere bass, da planmagnetiske elementer har kortere slaglengde.

Verdens første planmagnetiske trådløse

Det gjenstår om det er tilfellet med de helt nye øreproppene fra RHA, nemlig CL2 Planar. De er trådløse, og faktisk markedets første i sitt slag. Audeze har allerede bevist at de kan lage planmagnetiske ørepropper, med sin iSine-serie i tillegg til modellen LCDi4. Men ingen av dem er trådløse, så her kom RHA først.

Verdens mest kompakte

Der hvor Audeze har veldig store hus for å gi plass til en større planmagnetisk membran, er RHA CL2 Planar av mer normal øreproppstørrelse. Denne er nemlig bygget rundt det mest kompakte planmagnetiske høyttalerelement som noensinne har funnet veien til markedet. RHA har brukt over fire år på å utvikle det 10 mm lille høyttalerelementet, med en membran bare 16 mikrometer tykk. Som altså henger i luften mellom to speilvendte magnetfelt.

RHA lover uovertruffen ytelse, med en transientrespons og nøyaktighet overlegen den til dynamiske elementer.

Zirkonium

Materialene man har brukt i øreproppene har man tatt fra luftfartsindustrien og dessuten smykkeindustrien.

Man har laget ørepropphusene i zirkonium, for å gjøre dem «nærmest umulig å ødelegge». Dette stoffet brukes også til å lage syntetiske diamanter og til å beskytte jetmotorer. Den jevne indre overflaten skal dessuten gi en helt jevn flyt av lydbølger fra høyttalerelementet og inn i øret.

RHA CL2 Planar
Ønsker du høyoppløst lyd, bruk kabelen. Foto: RHA

Bluetooth-lyd

Med Bluetooth støttes lydkodekene AAC og aptX som begge gir bedre lyd enn den standard Sub Band-kodeken (SBC) i Bluetooth-formatet. Men i et så eksklusivt produkt savner vi støtte for LDAC, som gir ekte CD-kvalitet over Bluetooth. Du kan selvsagt løse dette med å bruke den medfølgende kabelen i stedet, hvorpå øreproppene dekker frekvensområdet fra 16 Hz til 45 kHz.

Pris og tilgjengelighet

RHA LC2 Planar kan forhåndsbestilles nå, og kommer i handelen den 12. september. Prisen er satt til 800 euro, vi regner med en pris i Norge på rundt 8.000 kroner. Vi gleder oss til å teste!

Fakta

Vekt: 9g (kun husene)
Materiale: zirkonium
Frekvensrekkevidde: 16Hz – 45.000 Hz (med kabel)
Element: planmagnetisk
Bluetooth-versjon: 4.1
Rekkevidde: 10m
Bluetooth-kodeker: SBC, AAC, aptX
Batteritid: 12 timer (60% lydnivå)
Ladetid: 1,5 timer fra 0% (USB-C)
Fjernkontroll/mikrofon: 3 knapper, universal

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

Støyreduserende ørepropper fra OnePlus

Rimelige ørepropper fra Redmi

Ørepropper: Audio-Technica lover kremlyd

Hodetelefoner leser hjernen din

0
Scroll to Top