Search
Generic filters

Øretelefoner mot hørselstap

Aktiv støyreduksjon kan modifiseres til å hjelpe folk å høre.

14 prosent av Norges befolkning er hørselshemmet. I følge Hørselhemmedes landsforbund er antallet ventet å stige til 25 prosent innen 2020. Det er én av fire nordmenn. Over halvparten av disse har mild til moderat hørselstap, hvor man sliter med å plukke ut stemmer i støyende omgivelser. Dette kan behandles med et høreapparat.

10 milliarder kroner
I Norge er ikke prisen på et avansert høreapparat et stort problem for pasienter med resept. Egenandelen ligger gjerne på 500-900 kroner. Men med tanke på at spesialtilpassete høreapparatet i seg selv gjerne koster fra 10.000 – 20.000 kroner, blir det en vesentlig kostnad for samfunnet. I 2020 vil folketallet være passert 5 millioner. Dersom 15 prosent av disse, altså 750.000, trenger høreapparat, blir det i følge rask hoderegning fort en kostnad på over 10 milliarder kroner.

Rimelig løsning fra Able Planet
Det finnes billigere hørselsforsterkere man kan kjøpe reseptfritt over disk for et par tusenlapper, men disse forsterker lydnivået over hele frekvensregisteret og klarer ikke å skille ut stemmer fra bakgrunnsstøy. For å adressere problemet har den amerikanske hodetelefonprodusenten Able Planet rekonfigureret støyreduseringskretsen fra sin hodetelefonlinje og laget det første reseptfrie apparatet som isolerer og forsterker stemmer. Produktet har de kalt Personal Sound Amplifier, og om den ikke slår an i Norge, hører det med til historien at amerikanere flest må finansiere sitt eget høreapparat og vil antakelig ønske det nye tilskuddet velkommen.

Støyreduksjonsteknologi modifisert
Akkurat som i et par med støyreduserende hodetelefoner, sitter en mikrofon i øreproppene som fôrer støy til en mikroprosessor. Men i stedet for å eliminere lyder ved å generere motsignaler, vil prosessoren isolere og selektivt forsterke vokalfrekvenser (starter rundt 80 Hz), mens romklang og støy dempes. Prosesseringsalgoritmen forsterker samtidig de høyere stemmefrekvensene noe (diskantområdet), som gjør at de står enda mer frem uten behov for ytterligere lydforsterkning. Har brukeren fremdeles problemer med å høre, kan han eller hun tvinge Personal Sound Amplifier til å intonere på nytt ved å kapsle hånden over øret. Mikrofonen tar opp trommehinnens ekko fra håndflaten, som da signaliserer at prosessoren raskt skal justere sine nivåer, og sørge for at brukeren ikke går glipp av et ord.

Personal Sound Amplifier vil koste 400 dollar i USA, ca 2.500 kroner.

ableplanet.com

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.

Nå kan du laste ned Disney+

Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den! 
Les mer her >>
Close