Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Øretelefoner mot hørselstap

Aktiv støyreduksjon kan modifiseres til å hjelpe folk å høre.

Skrevet av / 28.04.12 - 08:04
Øretelefoner mot hørselstap

14 prosent av Norges befolkning er hørselshemmet. I følge Hørselhemmedes landsforbund er antallet ventet å stige til 25 prosent innen 2020. Det er én av fire nordmenn. Over halvparten av disse har mild til moderat hørselstap, hvor man sliter med å plukke ut stemmer i støyende omgivelser. Dette kan behandles med et høreapparat.

10 milliarder kroner
I Norge er ikke prisen på et avansert høreapparat et stort problem for pasienter med resept. Egenandelen ligger gjerne på 500-900 kroner. Men med tanke på at spesialtilpassete høreapparatet i seg selv gjerne koster fra 10.000 – 20.000 kroner, blir det en vesentlig kostnad for samfunnet. I 2020 vil folketallet være passert 5 millioner. Dersom 15 prosent av disse, altså 750.000, trenger høreapparat, blir det i følge rask hoderegning fort en kostnad på over 10 milliarder kroner.

Rimelig løsning fra Able Planet
Det finnes billigere hørselsforsterkere man kan kjøpe reseptfritt over disk for et par tusenlapper, men disse forsterker lydnivået over hele frekvensregisteret og klarer ikke å skille ut stemmer fra bakgrunnsstøy. For å adressere problemet har den amerikanske hodetelefonprodusenten Able Planet rekonfigureret støyreduseringskretsen fra sin hodetelefonlinje og laget det første reseptfrie apparatet som isolerer og forsterker stemmer. Produktet har de kalt Personal Sound Amplifier, og om den ikke slår an i Norge, hører det med til historien at amerikanere flest må finansiere sitt eget høreapparat og vil antakelig ønske det nye tilskuddet velkommen.

Støyreduksjonsteknologi modifisert
Akkurat som i et par med støyreduserende hodetelefoner, sitter en mikrofon i øreproppene som fôrer støy til en mikroprosessor. Men i stedet for å eliminere lyder ved å generere motsignaler, vil prosessoren isolere og selektivt forsterke vokalfrekvenser (starter rundt 80 Hz), mens romklang og støy dempes. Prosesseringsalgoritmen forsterker samtidig de høyere stemmefrekvensene noe (diskantområdet), som gjør at de står enda mer frem uten behov for ytterligere lydforsterkning. Har brukeren fremdeles problemer med å høre, kan han eller hun tvinge Personal Sound Amplifier til å intonere på nytt ved å kapsle hånden over øret. Mikrofonen tar opp trommehinnens ekko fra håndflaten, som da signaliserer at prosessoren raskt skal justere sine nivåer, og sørge for at brukeren ikke går glipp av et ord.

Personal Sound Amplifier vil koste 400 dollar i USA, ca 2.500 kroner.

ableplanet.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top