Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Ny Focal Utopia: Galskapen fortsetter

Da vi først hørte flaggskiphodetelefonene Focal Utopia for noen år siden, ble vi blåst overende. For noen detaljer. For en tilstedeværelse. Nå blir de nye. Og enda bedre?

Skrevet av / 19.09.22 - 09:05
Ny Focal Utopia: Galskapen fortsetter

Focal Utopia er noen av de beste dynamiske hodetelefonene vi har hørt. Med fantastisk gjennomsiktighet, lav forvrengning og ekstrem dynamikk! Blant annet takket være de letteste og tynneste membranene på markedet, om man da ikke teller med planmagneter og elektrostater. Selve hodetelefonene veier likevel sitt, 490 gram uten kabel.

Seks år senere får vi nå oppfølgeren, New Utopia. Og vi loves at de nye hodetelefonene flytter lista enda en gang.

Foto: Focal

«Ekte høyttalere på hodet»

Målet med Focal Utopia var å gi oss et par hodetelefoner som låter som et par high-end-høyttalere – på hodet. Det synes vi de i stor grad lyktes med, takket være sine helt egne drivere, og med New Utopia loves vi at produsenten har kommet enda nærmere målet.

I pressemeldingen kan man lese lovnader som «en intravenøs innsprøytning av detaljer og dynamikk», og en «musikalsk ytelse som vekker følelser og dybde».

Foto: Focal

Bikubemønster

Den nye versjonen av Utopia har fått et fornyet ytre. Da journalisten testet Clear MG, ble han blant annet blendet av det markerte bikubemønsteret både inni og utenpå klokkene. Sekskanter som er størst ytterst, som blir gradvis mindre innover mot midten.

Størrelsesforholdet mellom dem er slik at en større figurs areal tilsvarer summen av to mindre figurer. Dette kalles Fibonacci-sekvensen, som går igjen i naturen, blant annet på sneglehus, blomster, og mye annet. Tanken med å overføre det til akustikk, er at det gir bedre luftgjennomstrømning, gjør resonanser mer harmoniske med hverandre, med bedre lyd som resultat.

Det asymmetriske mønsteret fører også til en uovertruffen akustisk transparens, og gir dermed ingen akustisk kompresjon for den lynkjappe berylliumsdriveren.

På nye Utopia er bikubemønsteret penslet i lekker antrasitt farge.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Puter i lammeskinn og ny gaffel i karbon

Klokkene er opphengt i en gaffel, eller en yoke, alternativt ønskekvistoppheng. Denne lages nå i støpt resirkulert karbonfiber. Fibrene legger seg aldri likt, og gjør at hver eneste hodetelefon får litt annerledes lysrefleksjon fra gaffelen. Putene er i minneskum trukket med «pustende lammeskinn», og skal gjøre at man kan ha på seg hodetelefonene i timevis i strekk, uten at det går utover komforten.

Hodebøylen er også i ekte skinn, alt i alt ekte premium finish fra ende til annen. Alle materialene er valgt ut ifra lav vekt og høy komfort. Likevel veier også nye Utopia de samme 490 grammene.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Beryllium med nye spoler

Focal bruker beryllium som membranmateriale til sine toppmodeller, og Utopia kan selvsagt ikke være noe unntak. Membranen er M-formet om man ser den fra profil, for å gi den en ekstra stivhet, og formen skal dessuten effektivt absorbere eventuelle resonanser.

Spolen er nå lettere enn før, med en forfinet legering av kobber og aluminium. Sammen med et ultratynt oppheng loves vi «den letteste og kjappeste hodetelefondriveren vi har sett fra Focal så langt».

Hele konstruksjonen er utviklet og håndbygget på fabrikken i Saint Etienne i Frankrike.

5hz til 50khz

De nye driverne skal gjøre nye Utopia bedre på alle måter, men ikke minst når vi snakker presisjon i diskantområdet. Dette er området hvor de fleste hodetelefoner viser seg på sitt mest ulineære, og vi er spent på hvordan Utopia anno 2022 står seg her.

Foto: Focal

Tilbehør

Nye Utopia leveres med både en 1,5 meter kabel med kombinert 3,5 og 6,3 mm plugg og en 3 meter lang 4-pins XLR-kabel for balansert drift. Bæreetui for enkel og trygg transport, samt en skinnbelagt oppbevaringseske som understreker eksklusiviteten.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Focal Utopia (2022): Pris og tilgjengelighet

Nye Focal Utopia forventes på lager tidlig i oktober 2022. Prisen er heftig: 54.995 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

Støyreduserende ørepropper fra OnePlus

Rimelige ørepropper fra Redmi

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top