Focal Clear MG – nå med magnesium

Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Focal Clear MG frontpage
Annonse
Annonse
forfatter

Hvis du spør oss hva som er den beste hodetelefonen rundt 15.000 kroner, så ville vi kanskje bedt deg gå opp til 16.500 og kjøpt Focal Clear. Det vil si, frem til nå. For nå blir den nemlig erstattet av den – forhåpentligvis – enda bedre Clear MG. Hvor MG står for magnesium.

Les også
Focal Clear Focal Clear er kanskje den mest vellykkede hodetelefonmodellen til den franske produsenten.

Focal har gått Clear grundig etter i sømmene og lett etter måter å forbedre den. For å få det til, har de gått høyttalerelementene – eller driverne – etter i sømmene, og landet på at de med fordel kunne byttes ut til noe enda bedre. De siste fire årene har franskmennene nemlig forsket på nye membranlegeringer, hvor målet har vært å få til en membran med forsvinnende lite masse, samtidig som den holder seg stiv nok til å håndtere de raskeste svingningene uten å bryte opp i forvrengning. Og det på en rimeligere måte enn man har løst det på de kjempedyre Utopia med membraner av beryllium.

focal clear mg rack-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Focal Clear MG – med elementer i magnesium

Med Clear løste Focal utfordringen med en legering av magnesium og aluminium. Men med Clear MG har man droppet aluminiumet, og gått for rent magnesium. Dette for å gjengi hele toneområdet med ekstrem presisjon, og med superraske transienter – også i diskantområdet.

Focal Clear MG bruker høyttalerelementer med magnesiummembran. Foto: Focal

Ser man høyttalerelementet i profil, har det en M-form, som er formen Focal har landet på for å oppnå jevnest mulig frekvensrespons i en hodetelefons begrensede volum. Som hos forgjengeren er spolen ikke lagt utenpå et formrør, men i stedet viklet med et meget sterkt lim. Alt for lavest mulig masse.

Les også

Focal Utopia
focal clear mg lifestyle 2-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Pressemeldingen lover at Clear MG “låter rytmisk, naturlig åpen og balansert, med et dypt og tøft fundament. Slående dynamikk og mikrodetaljer, tar lytteren med på eskapader i platesamlingen straks man tar dem på.” Luftig og samtidig dyp og råtøff lyd, nevnes også.

Annonse

Motstanden er på hyggelige 55 ohm, som gjør at bærbare spillere fint bør takle hodetelefonene. Det gjør dem langt mer omgjengelige i mange situasjoner, enn for eksempel Sennheiser HD 800S, for ikke å snakke om de ekstremt tungdrevne HEDDphone.

Focal Clear MG lifestyle-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Asymmetrisk design – inspirert av naturens geometri

Bikubedesignet utenpå klokkene i metall er ikke bare vakkert; det skal også gi lavere akustisk motstand. “Med sitt asymmetriske mønster gir det fritt spillerom for den lynkjappe magnesiumdriveren. Dette bidrar til den åpne lyden disse klokkene har,” kan vi lese. Lignende “fibonacci-mønster”, hvor en større figurs areal tilsvarer summen av to mindre figurer, går igjen i naturen; både i plante- og dyreriket finner vi mønster som følger denne sekvensen. Den generelle tanken med å overføre det til akustikk, er at det gjør resonanser mer harmoniske med hverandre, med bedre lyd som resultat.

Les også

Focal Elear

Fabriqué en France

Som andre påkostede produkter fra Focal produseres Clear MG i sin helhet på Focals fabrikkområde i St. Etienne.

Hodetelefonene kommer med lekre skinndetaljer på hodebøylen og innvendig grill i rustfritt stål for å beskytte det dyrebare elementet. Sistnevnte har fått det samme bikubemønsteret, som gir en fin helhet samtidig som det skal bidra til bedre lyd. Utstrakt bruk av aluminium både i bøylegaffelen og klokkene skal gi et ekslusivt preg.

Som i forrige generasjon kommer Clear med perforert mikrofiber både i putene og i bøylen. Dette for å gi maksimal luftighet ved langvarig bruk. En bæreveske med matchende farge i hasselnøtt, er inkludert for trygg oppbevaring. En lang 4pins XLR kabel for balanserte hodetelefonforsterkere og en kortere 3,5mm med adapter til 6,3mm kabel følger også med.

Annonse
Focal Clear MG - profile-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Pris og tilgjengelighet

Focal Clear MG koster 17.490 kroner og kan kjøpes i dag, 16. mars. Hodetelefonene er allerede på vei inn på testbenken, og vi gleder oss til å dele opplevelsen med deg!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.