Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Få en dansk datamaskin i øret

Trådløse in-ear-hodetelefoner med innebygd datamaskin og kroppssensorer har tiltrukket 9.500 investorer på Kickstarter.

Skrevet av / 21.02.14 - 11:19
Få en dansk datamaskin i øret

The Dash er navnet på et par unnselige propper til øregangen. De ligner umiddelbart et par trådløse in-ear-hodetelefoner. Det er de også, og kan motta lyd via Bluetooth fra en mobiltelefon. Men proppene inneholder også en liten datamaskin med 4GB lagringsplass, samt en rekke sensorer, beregnet på self-tracking for sportsutøvere. Sensorene kan holde styr på puls, løpehastighet, antall skritt og tilbakelagt avstand. Det er også en innebygd mikrofon, som oppfatter talen via vibrasjoner i ørebeinet.

Bragi_Dash_plus_App

Bak prosjektet, som betegnes som verdens første “smart”-hodetelefoner, står danske Nikolaj Hviid, som har startet firmaet Bragi for å utvikle The Dash. For å skaffe kapital til videre utvikling og samtidig få et inntrykk av interessen for det fremtidige produktet har Bragi utbudt The Dash på folkefinansieringsportalen Kickstarter. Prosjektet ble lagt ut på Kickstarter den 9. januar, og hadde et mål på 260.000 dollar (i overkant av 1.500.000 kroner). Selv om det i skrivende stund er mer enn en måned igjen av tilbudsfasen, har det allerede kommet lovnad om over to millioner dollar – nesten åtte ganger det etterspurte beløpet. Så det tyder på at øredatamaskinen nok vil komme i salg.

The Dash kan enten arbeide sammen med en smartmobil eller fungere alene. Bruker man settet alene, kan man lytte til musikk fra det innebygde minnet på 4 GB. Velger man å overføre lyden via Bluetooth, støttes aptX-koding for bedre lyd. Hodetelefonene demper lyden fra omgivelsene, men man kan likevel høre alt rundt seg, hvis det ønskes – takket være den innebygde mikrofonen. Man kan styre The Dash fra smartmobiler og nettbrett (iOS/Android – og kanskje senere Windows Phone).

Som på mange andre Kickstarter-prosjekter er det en lang rekke prismuligheter. De raskeste 1.000 investorene kunne således sikre seg de trådløse datahodetelefonene til 213 dollar (ca. 1.300 kroner) inkludert mva. Akkurat nå er det fortsatt mulig å få et par for 237 dollar (ca 1.500 kr). For de meget engasjerte tilbys fem super-elite-spesialpakker til utviklere. Foruten en førsteplass i supportkøen og fyrstelig behandling får man her et besøk for to personer i hovedkvarteret i München, tre overnattinger på firestjerners hotell, limousineservice til og fra flyplassen, samt en dag på oktober-ølfesten sammen med staben fra Bragi. For å falle naturlig inn i omgivelsene er også folkedrakt med lederhosen, skjorte og sko (eller tradisjonell dirndl-tyroler-kjole til kvinnelige investorer) med i prisen.

Foruten å fungere som et par særdeles omfattende hodetelefoner forestiller utviklerne seg at The Dash kan brukes som fitness-instruktør og til overvåkning av helseinformasjon, sufflør til presentasjoner, sightseeing-guide og oversetter. Til sistnevnte kan vi kun nikke begeistret og konstatere at også de gode nerdene hos Bragi også må ha lest om babelfisken i romanen “The Hitch Hikers Guide To The Galaxy”.

bragi.com

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top