Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ekte hi-fi-hodetelefoner fra JBL

”Bedre lyd gjennom forskning, ikke markedsføring” er mottoet for den nye Synchros-serien.

Skrevet av / 26.11.13 - 14:55
Ekte hi-fi-hodetelefoner fra JBL

For et drøyt år siden bestemte JBLs ingeniører seg for å ta en nærmere titt på hva som får en hodetelefon til å låte ”bra”. Til deres overraskelse hadde det knapt vært gjort noe forskning på området, i motsetning til høyttalere. Der er forholdet mellom målingene og hvordan folk oppfatter lyd ganske klart.

JBL-science

Dermed har man tilbrakt det siste året med å gjøre blindtester med både proffer og amatører og en mengde hodetelefoner som enten anses for å låte bra eller som selger veldig bra. En av sakene man ville finne ut av var om myten at ”kidsa i dag” har fått sin smak ødelagt av MP3-musikk og dårlige hodetelefoner var sann. Interessant nok så spilte det ingen rolle hvor gamle forsøkspersonene var, hvor vant de var med ”hi-fi-lyd” eller hvor de kom fra. Alle foretrakk den nøytrale lyden man strever etter i laboratoriet fremfor de mest prisbelønnede eller bestselgende hodetelefonene på markedet.

JBL-Synchros-S700_Onyx-Black-web

Deretter satte man i gang å konstruere hodetelefoner som hadde nettopp den nøytrale lydprofilen som testpersonene likte best. Resultatet er Synchros-serien der S700 er toppmodellen. Den er laget for ikke å låte som hodetelefoner men som om man lytter på et par høyttalere. Stilen minner om JBLs studiohodetelefoner og valget har falt på eksklusive materialer. Men den er likevel laget for moderne bruksområder, den har en iOS-kompatibel kontroll på ledningen og er så lettdreven at den funker med mobiltelefoner. Dessuten har den signalprosessor som gir en mer åpen livelyd, om man ønsker dette, kalt LiveStage.

En temmelig bisarr opplevelse...
En temmelig bisarr opplevelse…

For å bevise at det fungerer så inviterte JBL oss til et interessant eksperiment. Man satte det kanadiske bandet Jonas & the Massive Attraction på scenen, men publikum lyttet på forestillingen gjennom Synchros 700 hodetelefoner. Man kunne ta dem av seg og sammenligne eller slå på og av signalbehandlingen. DSP-lyden var bedre enn mye annet lignende, men låt fremdeles litt bearbeidet og skarpt. Men uten noe behandling låt de faktisk forbasket likt livefremførelsen. Imponerende.

JBL Synchros S700 koster 2.800 krone. Øvrige produkter i serien rangerer fra in-ear-modellen Synchros S100 (750 kr) og S200 (1.100 kr), til over-ear-modellen S300 (1.700 kr) og S500 (2.400 kr).

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top