Search
Generic filters

Ekte hi-fi-hodetelefoner fra JBL

”Bedre lyd gjennom forskning, ikke markedsføring” er mottoet for den nye Synchros-serien.

For et drøyt år siden bestemte JBLs ingeniører seg for å ta en nærmere titt på hva som får en hodetelefon til å låte ”bra”. Til deres overraskelse hadde det knapt vært gjort noe forskning på området, i motsetning til høyttalere. Der er forholdet mellom målingene og hvordan folk oppfatter lyd ganske klart.

JBL-science

Dermed har man tilbrakt det siste året med å gjøre blindtester med både proffer og amatører og en mengde hodetelefoner som enten anses for å låte bra eller som selger veldig bra. En av sakene man ville finne ut av var om myten at ”kidsa i dag” har fått sin smak ødelagt av MP3-musikk og dårlige hodetelefoner var sann. Interessant nok så spilte det ingen rolle hvor gamle forsøkspersonene var, hvor vant de var med ”hi-fi-lyd” eller hvor de kom fra. Alle foretrakk den nøytrale lyden man strever etter i laboratoriet fremfor de mest prisbelønnede eller bestselgende hodetelefonene på markedet.

JBL-Synchros-S700_Onyx-Black-web

Deretter satte man i gang å konstruere hodetelefoner som hadde nettopp den nøytrale lydprofilen som testpersonene likte best. Resultatet er Synchros-serien der S700 er toppmodellen. Den er laget for ikke å låte som hodetelefoner men som om man lytter på et par høyttalere. Stilen minner om JBLs studiohodetelefoner og valget har falt på eksklusive materialer. Men den er likevel laget for moderne bruksområder, den har en iOS-kompatibel kontroll på ledningen og er så lettdreven at den funker med mobiltelefoner. Dessuten har den signalprosessor som gir en mer åpen livelyd, om man ønsker dette, kalt LiveStage.

En temmelig bisarr opplevelse...
En temmelig bisarr opplevelse…

For å bevise at det fungerer så inviterte JBL oss til et interessant eksperiment. Man satte det kanadiske bandet Jonas & the Massive Attraction på scenen, men publikum lyttet på forestillingen gjennom Synchros 700 hodetelefoner. Man kunne ta dem av seg og sammenligne eller slå på og av signalbehandlingen. DSP-lyden var bedre enn mye annet lignende, men låt fremdeles litt bearbeidet og skarpt. Men uten noe behandling låt de faktisk forbasket likt livefremførelsen. Imponerende.

JBL Synchros S700 koster 2.800 krone. Øvrige produkter i serien rangerer fra in-ear-modellen Synchros S100 (750 kr) og S200 (1.100 kr), til over-ear-modellen S300 (1.700 kr) og S500 (2.400 kr).

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.