Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Computex 2024: Nye MEMS-ørepropper fra Creative

Creative Labs og xMEMS samarbeider om ørepropper med chipbaserte drivere.

Skrevet av / 07.06.24 - 11:15
Computex 2024: Nye MEMS-ørepropper fra Creative

Computex-messen i Taiwans hovedstad Taipei går av stabelen denne uken. Det er den største teknologimessen i Asia, og selv om datamaskiner tiltrekker seg mest oppmerksomhet (som du kan lese mer om på vår søsterside L&B Home), er det også mye nytt på andre områder.

Creative hadde ingen stand på messegulvet, men reiste til Taipei for å presentere de nyeste produktene sine for en invitert presse – og gi en forsmak på hva som er i vente.

De siste årene har Creative gjort seg bemerket med hodetelefoner, både in-ear og hodetelefoner i full størrelse, samt lydplanker.

På arrangementet torsdag handlet alt om hodetelefoner og ørepropper. Zen Hybrid SXFI og Zen Air SXFI er henholdsvis over-ear-hodetelefoner og helt trådløse ørepropper. Og som navnet antyder, er de utstyrt med Creatives Super X-Fi-teknologi for romlig lyd. SXFI brukes i en rekke Creative-produkter, fra ørepropper til lydplanker, og programvaren bak kommer snart i versjon 4.0, som skal gi simulert 9.1.4-surroundlyd.

Creatives presentasjon fant ikke sted på selve Computex, men på en restaurant i sentrum av Taipei (Foto: John Alex Hvidlykke)

Men tilbake til de to hodetelefonnyhetene. Zen Hybrid SXFI er ANC-hodetelefoner med SXFI og imponerende 70 timers batteritid. Så du kan ikke bare bruke dem på flyet til Asia, du kan også nyte musikken gjennom hele ferien og på vei hjem – uten å måtte lade dem opp i mellomtiden. Prisen er 100 euro.

Zen Air SXFI er tilsvarende ørepropper med ANC og SXFI virtual surround. Batteritiden er «bare» 12 timer i øreproppene og totalt 39 timer med ladeetuiet. Prisen er € 80.

Katana-lydplanken får også SXFI (Foto: John Alex Hvidlykke)

Chip-basert lyd

Men Creative hadde også en spennende forsmak på kommende produkter – og ikke minst teknologien bak dem: MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems), som i bunn og grunn er chipbaserte drivere. Creative har inngått et samarbeid med det amerikansk-singaporeanske selskapet xMEMS, som leverer teknologien til selskapets nyeste ørepropper. Proppene inneholder en driver uten magnetsystem og svingspole, men en 10 mm flat transducer basert på xMEMS’ chip-teknologi. Bassområdet dekkes imidlertid fortsatt av en konvensjonell dynamisk driver.

Vi har allerede hørt de første øreproppene med xMEMS-driver, Creative Aurvana Ace, som gledet vår hodetelefonekspert Geir Nordby.

Neste ut er Creative Aurvana Ace SXFI, som høres ut som en oppgradert Aurvana-toppmodell, men nå også med SXFI. Vi fikk se bilder av de kommende øreproppene, men ingen konkret tidshorisont for når de blir en realitet.

Les også Nye ørepropper med hybrid-elementer Fra Creative kommer et par ørepropper med en helt ny type drivere.

Og så, i det som kun kan beskrives som en kontrollert lekkasje, lå det plutselig et etui på bordet.
«Du har aldri sett disse, men de kommer i løpet av sommeren..

«Du har aldri sett disse, men de kommer i løpet av sommeren…» (Foto: John Alex Hvidlykke)

xMEMS-høyttaler er på vei

Det jeg heller ikke så, men hørte rykter om, var at xMEMS jobber med å skalere opp sin chip-baserte driver til bruk i høyttalere. Det blir sannsynligvis en ultraflat (1 mm tykk) høyttaler i håndflatestørrelse. Ryktet sier ikke noe om hvorvidt det blir en fulltonehøyttaler, eller om MEMS-teknologien bare kan brukes i diskantområdet.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Jabras beste propper blir enda bedre

Head-fi: Sjekk disse hodetelefonene!

Nye produkter - og nye rykter - fra Creative

Hodetelefoner revolusjonerer måten du hører på

Slik er det på innsiden av Sennheiser

Med kilopris som safran

Stax-elektrostater til en folkelig pris

Lukket hodetelefon for audiofile.

Hodetelefoner bygget som høyttalere

Budsjetthøyttalere fra Q Acoustics

Sjekk disse hodetelefonene fra Focal

Slik ser Sonos' første hodetelefoner ut

Scroll to Top