Nyhet

Audeze lukker sine planmagneter

Euclid er ikke Audezes første ørepropper med planmagneter. Men det er de første lukkede.

Skrevet av / 10.02.21 - 07:00
Audeze lukker sine planmagneter

Audeze gjør noe de ikke har gjort før, med øreproppene Euclid.

Amerikanske Audeze er kjent for sine hodetelefoner med planmagnetiske høyttalerelementer (drivere). Disse skiller seg fra vanlige, dynamiske elementer ved at membranen er et syltynt ark av polymer opphengt mellom to sett magneter. Når et elektrisk signal går gjennom magnetene, får de arket til å vibrere og skape musikk. Dette i motsetning til dynamiske elementer, hvor en enkelt magnet får en spole til å bevege seg frem og tilbake, festet til en membran som skyves frem og tilbake som et stempel.

Audeze Euclid Side Profile with Cable-gigapixel-compressed-width-3840px
Foto: Audeze

Planmagneter – store og kjappe

Fordelen med planmagneter er at de er mye kjappere enn et dynamisk element, som trenger lengre vandring og dermed automatisk blir tregere. Ulempen er at planmagneter krever en mye større membran for å forflytte samme mengde energi. Noe som ikke virker veldig forenelig med ørepropper.

I sine første ørepropper, nemlig de åpne iSINE 10 og 20, løste Audeze dette ved å flytte den store membranen godt utenfor øreproppen, i et eget kammer. Herfra gikk det en traktkanal inn i øreproppen. De var heldigvis ikke tunge, men de var meget synlige. Et snodig konsept, som også fant veien inn i high-end-modellen LCDi4, til over 30.000 kroner!

Audeze Euclid exploded-gigapixel-compressed-width-3840px
Audeze har klart å få plass til planmagnet-elementet inni huset på Euclid, slik at de ser ut som et par helt vanlige ørepropper. Foto: Audeze

Deres første lukkede

De nye øreproppene heter Euclid, og er i motsetning til sine søsken av lukket type. Denne er laget for entusiaster som søker en bærbar løsning med ekte high-end-lyd, men som ikke er villig til å ofre verken komfort, stil eller holdbarhet.

Med Euclid har Audeze klart å krympe membranen ned til 18 mm (typisk for dynamiske er 6-10 mm) og fått plass til den i selve huset. Euclid ser faktisk ut som et par helt vanlige ørepropper. Bare dyrere, da overflaten ser ut som karbonfiber – men i virkeligheten er det svartlakkert, utfrest aluminium. Audeze hevder selv at Euclid har det største dynamikkområdet blant noen ørepropper på sin størrelse. Store ord, som vi gleder oss til å høre resultatet av!

Det hører med til historien, at selv om Audeze var først med planarmagnetiske ørepropper, og Euclid er deres første lukkede i samme disiplin, så har RHA i mellomtiden lansert sitt par med lukkede planmagnetpropper, i form av CL2. Dessverre falt de ikke lydmessig i smak hos undertegnede, med altfor skarp lyd. Vi får håpe Audeze Euclid klarer seg bedre. 

Audeze Euclid Ear Overlay-gigapixel-compressed-width-3840px
Audeze Euclid er kablet, men man vil kunne kjøpe en Bluetooth-modul hvis ønskelig. Foto: Audeze

Kabel

Audeze Euclid er en kablet ørepropp, som nesten alle andre high-end-modeller. Men en trådløs Bluetooth-tilkobling er på vei, og vil lanseres sammen med en 4,4 mm balansert kabel. Hva disse vil koste vet vi ikke. Kablene bruker MMCX universalfeste, så tredjeparts kabler er fullt mulig.

Det følger med flere øreputer, deriblant SpinFit silikon og Comply minneskum.

Audeze Euclid Ear Tips
Flere typer øreputer følger med. Foto: Audeze

Pris og tilgjengelighet

Hvis alt går som det skal, blir Audeze Euclid tilgjengelig i mars. Norsk pris er satt til 14.995 kroner.

 

Norsk importør er Njål Hansson AS.

Les mer hos audeze.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forbedret premiummodell fra Bowers & Wilkins

De beste hodetelefonene blir sandfarget

Bose QuietComfort Ultra: Boses nye flaggskip

Devialet Gemini II kan noe ikke andre ørepropper kan

Grisebillige ørepropper med støydemping

Shure Aonic 50 får spatial audio

Scroll to Top