TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

Audeze lukker sine planmagneter

Euclid er ikke Audezes første ørepropper med planmagneter. Men det er de første lukkede.

forfatter
Publisert 10.02.21 - 07:00

Audeze gjør noe de ikke har gjort før, med øreproppene Euclid.

Amerikanske Audeze er kjent for sine hodetelefoner med planmagnetiske høyttalerelementer (drivere). Disse skiller seg fra vanlige, dynamiske elementer ved at membranen er et syltynt ark av polymer opphengt mellom to sett magneter. Når et elektrisk signal går gjennom magnetene, får de arket til å vibrere og skape musikk. Dette i motsetning til dynamiske elementer, hvor en enkelt magnet får en spole til å bevege seg frem og tilbake, festet til en membran som skyves frem og tilbake som et stempel.

Audeze Euclid Side Profile with Cable-gigapixel-compressed-width-3840px
Foto: Audeze

Planmagneter – store og kjappe

Fordelen med planmagneter er at de er mye kjappere enn et dynamisk element, som trenger lengre vandring og dermed automatisk blir tregere. Ulempen er at planmagneter krever en mye større membran for å forflytte samme mengde energi. Noe som ikke virker veldig forenelig med ørepropper.

I sine første ørepropper, nemlig de åpne iSINE 10 og 20, løste Audeze dette ved å flytte den store membranen godt utenfor øreproppen, i et eget kammer. Herfra gikk det en traktkanal inn i øreproppen. De var heldigvis ikke tunge, men de var meget synlige. Et snodig konsept, som også fant veien inn i high-end-modellen LCDi4, til over 30.000 kroner!

Audeze Euclid exploded-gigapixel-compressed-width-3840px
Audeze har klart å få plass til planmagnet-elementet inni huset på Euclid, slik at de ser ut som et par helt vanlige ørepropper. Foto: Audeze

Deres første lukkede

De nye øreproppene heter Euclid, og er i motsetning til sine søsken av lukket type. Denne er laget for entusiaster som søker en bærbar løsning med ekte high-end-lyd, men som ikke er villig til å ofre verken komfort, stil eller holdbarhet.

Med Euclid har Audeze klart å krympe membranen ned til 18 mm (typisk for dynamiske er 6-10 mm) og fått plass til den i selve huset. Euclid ser faktisk ut som et par helt vanlige ørepropper. Bare dyrere, da overflaten ser ut som karbonfiber – men i virkeligheten er det svartlakkert, utfrest aluminium. Audeze hevder selv at Euclid har det største dynamikkområdet blant noen ørepropper på sin størrelse. Store ord, som vi gleder oss til å høre resultatet av!

Det hører med til historien, at selv om Audeze var først med planarmagnetiske ørepropper, og Euclid er deres første lukkede i samme disiplin, så har RHA i mellomtiden lansert sitt par med lukkede planmagnetpropper, i form av CL2. Dessverre falt de ikke lydmessig i smak hos undertegnede, med altfor skarp lyd. Vi får håpe Audeze Euclid klarer seg bedre. 

Audeze Euclid Ear Overlay-gigapixel-compressed-width-3840px
Audeze Euclid er kablet, men man vil kunne kjøpe en Bluetooth-modul hvis ønskelig. Foto: Audeze

Kabel

Audeze Euclid er en kablet ørepropp, som nesten alle andre high-end-modeller. Men en trådløs Bluetooth-tilkobling er på vei, og vil lanseres sammen med en 4,4 mm balansert kabel. Hva disse vil koste vet vi ikke. Kablene bruker MMCX universalfeste, så tredjeparts kabler er fullt mulig.

Det følger med flere øreputer, deriblant SpinFit silikon og Comply minneskum.

Audeze Euclid Ear Tips
Flere typer øreputer følger med. Foto: Audeze

Pris og tilgjengelighet

Hvis alt går som det skal, blir Audeze Euclid tilgjengelig i mars. Norsk pris er satt til 14.995 kroner.

 

Norsk importør er Njål Hansson AS.

Les mer hos audeze.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kontor-headset fra B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen laget et headset til hjemmekontoret og arbeidsplassen.
I en støyende hverdag trenger du disse! I hverdagens trafikk og støy, er det på tide å gjøre hørselen en tjeneste. Her er vår Topp 10-liste over anbefalte hodetelefoner og ørepropper, med støykansellering.
Px8 er det nye flaggskipet fra Bowers & Wilkins B&W lover enda bedre hodetelefonlyd takket være nye drivere med karbonfibermembraner.
Selvformende ørepropper fra Logitech Individuelt formstøpte ørepropper har hittil vært forbeholdt profesjonelle musikere. Logitech har funnet en løsning som virker genial.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Er dette verdens beste hodetelefoner? Da vi først hørte flaggskiphodetelefonene Focal Utopia for noen år siden, ble vi blåst overende. For noen detaljer. For en tilstedeværelse. Nå blir de nye. Og enda bedre?
Følg Lyd & Bilde