Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Super hjemmekino i mini-format

Spurv med kanoner? Alcons Audio og Dreamscreen har utstyrt en hjemmekino på knappe 17 kvadrat med utstyr i millionklassen.

Skrevet av / 20.08.20 - 16:48
Super hjemmekino i mini-format

Noen av oss er tilfredse med en liten lydplanke sammen med TV-en. Andre er ikke fornøyd før de har et anlegg som kan ta opp kampen med Colosseum kino! Skal det være, så skal det være.

Denne installasjonen fra Israel er likevel noe utenom det vanlige. Det lille kinorommet er bare cirka 17 kvadratmeter stort (3 meter bredt x 5,5 meter langt), men gir likevel husrom til hele 15 heftige Alcons-høyttalere i full surround, med et bilde som dekker hele veggen foran.

Stor lyd på liten plass

Det hele startet da den israelske lydentusiasten Yair skulle flytte fra et stort hus til en mindre penthouse-leilighet. Godt vant med et større hjemmekino-system fra før, ville han ha MINST like god lyd i sitt nye hjem.

Ulempen var bare at den nye leligheten hadde sparsomt med plass å avse til kinorom: I underkant av 20 kvadratmeter. Den slags blir det ingen svær kinosal av – særlig når rommet skal fylles med et størst mulig kinolerret, lydutstyr, lenestoler og akustiske dippedutter!

Løsningen ble å bygge høyttalerne inn i veggen (en såkalt baffelvegg) og skjule dem bak et akustisk transparent rammelerret. Med høyttalerne på innsiden av lerretet kunne man utnytte hele bredden av rommet til å lage et kjempestort bilde. Dette er en smart og ryddig løsning som vi også selv har benyttet i vårt eget kinorom.

Eksempel på baffelvegg, hvor høyttalerne skjules bak lerretet. Her fra en litt større Alcons-installasjon. (Foto: Alcons Audio)

Et knøttlite rom i boligblokk byr ellers på mange utfordringer for både akustikk, støydemping og ergonomi. For å unngå at kinolyden forstyrret naboene, ble hele rommet bygget opp fra bunnen med flytende gulv og vegger, samt solide mengder isolasjon. Og det trengs, for det er ikke spesielt små høyttalere de har satt inn i det lille rommet!

11 høyttalere og 4 subwoofere

Høyttalersystemet er av typen Alcons CRMS Compact, det samme systemet Lyd & Bilde testet for noen år tilbake (øresusen sitter enda!), men her i en utvidet utgave med 3 fronthøyttalere og 8 surround/høydehøyttalere.

Alcons CRMS Compact. (Foto: Alcons Audio)

Det bør også være tilstrekkelig bass: Vi syntes forsåvidt det fungerte bra med en 15” Alcons subwoofer på testrommet vårt den gang, men hos Yair har de klint til med hele fire 18” subwoofere – to foran og to bak! Det handler nok ikke bare om å lage bass så buksebena flagrer, men også sørge for jevnest mulig bassfordeling i det langsmale rommet.

Forsterkere, prosessor og annet utstyr er montert i en flyttbar rack bak i rommet. Laserprojektoren fra Sony er bygget inn i en støydempende boks. (Foto: Alcons Audio)

Alle høyttalerne drives av Alcons Sentinel forsterkere, mens en StormAudio prosessor står for kontroll og romkorreksjon. Projektoren er en Sony laserprojektor, mens den akustiske lerretsduken kommer fra norske DreamScreen.

Eieren av penthouse-kinoen er i følge Alcons svært fornøyd med den nye installasjonen, og det skulle jo bare mangle. Heldigvis vet vi jo at det går an å lage brukbar lyd på trange rom, også når man har litt trangere budsjett!

Les også Hjemmekino på 12 kvadratmeter! Der det er hjerterom, er det husrom, heter det. Og der det finnes husrom, finnes det saktens plass til en hjemmekino også!

Kilde: Alcons pressemelding

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Super hjemmekino i mini-format”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top