Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sonys nye 4K laserprojektorer lover den ultimate hjemmekino-opplevelsen

Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!

Skrevet av / 01.05.22 - 12:00
Sonys nye 4K laserprojektorer lover den ultimate hjemmekino-opplevelsen

Sony er kjent for sine sylskarpe og lyssterke SXRD projektorer til hjemmekino: Den japanske produsenten er blant de få som kan tilby projektor med ekte ”native” 4K-bildebrikker. Og nå skal prisene ned, viser det seg: De nye modellene VPL-XW7000ES og VPL-XW5000ES er riktignok langt fra å være budsjett-modeller: men de er pakket med teknologi som tidligere har vært forbeholdt ultra high-end klassen.

Nykommerne tar i bruk en nyutviklet 0,61” SXRD bildebrikke fra Sony, som har gjort det mulig å lage projektorene mer kompakte enn forgjengerne. Optikken er også forbedret ved hjelp av en aspherisk ytre linse, som oppnår jevnere fordeling av lysstyrke, og bedre skarphet over hele lerretet.

Sony VPL XW5000ES and VPL XW7000ES 4K projectors
Foto: Sony

Sony VPL-XW5000ES: 4K og laserlys

Først ut er VPL-XW5000ES: Den tar over etter VPL-VW290ES som hittil har vært innstegsmodellen til 4K-oppløsning fra Sony. Nykommeren tar i bruk den nye bildebrikken med UHD-oppløsning (3840 x 2160 piksler) og har i tillegg fått laser lyskilde! Det sikrer både høyere lysstyrke (2000 ANSI lumen), 30% lavere strømforbruk og lengre levetid enn de lampebaserte modellene. Dermed kan vi nok forvente oss en storslagen bildeopplevelse med 4K HDR videomateriale.

Ikke nok med det: Projektoren får også temmelig heftig bildebehandling, i form av videoprosessoren X1 Ultimate for Projector. Denne råtassen har hittil bare vært tilgjengelig i Sonys flaggskipmodell (GTZ-380 til 1,2 millioner), med flust av avanserte finesser som dynamisk tonemapping. Så det er tydelig at Sony mener alvor med denne modellen.

Den nye projektoren er også godt tilrettelagt for gamere, med støtte for HDMI 2.1 og 120Hz. Den må riktignok nøye med Full HD-oppløsning ved 120 Hz bildefrekvens. Forsinkelsen (input lag) skal ligge rundt 13-21 millisekunder.

Sony VPL XW5000ES
Sony VPL XW5000ES. (Foto: Sony)

Sony VPL-XW7000ES: Høyere lysstyrke og motorisert optikk

Sony har naturlig nok vært nødt til å spare litt der de kan på ”innstegsmodellen” XW-5000ES. Derfor må den klare seg uten finesser som motorisert optikk og linseminne. Tar man steget opp til storebror XW7000ES får man derimot både dette, større linse (fra 55 til 70mm), samt enda høyere lysstyrke (3200 ANSI lumen). Denne modellen skal ta over stafettpinnen etter forgjengeren VPL-VW790ES. Sony-modellen får også ytterligere avanserte bildefinesser slik som Live Colour Enhancer, som gir enda mer livlig fargegjengivelse. Den vil være velegnet til mer avanserte hjemmekinoer med større, motoriserte lerret og ulike bildeformater (2,35:1/Cinemascope).

Sony VPL XW7000ES
Sony VPL XW7000ES. (Foto: Sony)

Pris og tilgjengelighet

De nye Sony-modellene blir tilgjengelig våren/sommeren 2022 og får en antatt pris på cirka 60.000 kroner (VPL-XW5000) og 150.000 kroner (VPL-XW7000).

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top