Search
Generic filters

Ny generasjon 4K-projektorer fra Sony

Sony avslører tre nye avanserte projektorer med 4K, HDR og kanonsterk lysstyrke!

Mens 4K nærmest har blitt som standard å regne på TV-fronten, som attpåtil beveger seg i retning av 8K, er det fortsatt bare et begrenset utvalg av hjemmekino-projektorer med 4K-oppløsning. Sony er blant de få produsentene som tilbyr såkalte native 4K-projektorer, der selve bildebrikken også har 4K-oppløsning. Derimot har projektorene savnet skikkelig håndtering av video i HDR-kvalitet, spesielt sammenlignet med konkurrenten JVC. Det akter Sony nå å gjøre noe med!

Sony VPL-VW590ES /790ES

De nye modellene VPL-VW590ES og 790ES erstatter dagens 570/770ES modeller, og skal i følge Sony være kraftig forbedret på flere områder, men altså særskilt når det kommer til visning av HDR-video. 590ES bruker standard lampe med 1800 lumen, mens storebroren 790ES bruker en laser lyskilde for enda høyere lysstyrke (2000 lumen) og lengre levetid. Begge har fått oppgradert bildebehandlingen form av den nye videoprosessoren X1, som vi kjenner godt fra Sonys TV-modeller.

Sony VPL-VW590ES (Foto: Sony)

Her er noen av nyhetene på 2020-modellene:

  • Dynamic HDR Enhancer: Ved hjelp av regnekraften i den nye X1-prosessoren oppnår projektorene angivelig en bedre håndtering av HDR videomateriale. Bildeprosessoren analyserer hver enkelt scene for å levere optimal kontrast, fremheve lyse partier samtidig som den bevarer detaljer i mørke områder.  Den dynamiske kontrasten har også full kontroll over lysstyrke og lysåpningen (iris).
  • Digital Focus Optimizer: Denne finurlige finessen skal visstnok kompensere for optisk degradering av linsen, og bevare skarpheten over hele bildet/lerretet.
  • Sony “Reality Creation” Technology: X1-prosessoren kan både forbedre ekte 4K-innhold (såvel som oppskalere Full HD- innhold ) ved å analysere bildet og sammenligne med en innebygd database. En velfungerende teknikk vi kjenner fra tidligere Sony-modeller.
Sony VPL-VW790ES (Foto: Sony)

VPL-GTZ380: ny ultra high-end modell

Selv om Sonys nye projektorer virker heftige nok, blekner de litt i forhold til versting-modellen VPL-GTZ380. Dette er Sonys hittil råeste projektor til «hjemmekino» men spør du oss, virker den mer myntet på fullskala kino! Og når du får se på prislappen, vil du trolig ønske å ta betalt per inngangsbillett…

Sony VPL-GTZ380. (Foto: Sony)

Med en ekstrem lysstyrke på hele 10.000 ANSI lumen, kan den fylle selv 4-5 meter brede lerret med et lyssterkt og kontrastrikt bilde. Den er basert på en ny 0,74″ 4K SXRD bildebrikke og bruker en nyutviklet trippel-laser lyskilde. Bildebehandlingen styres av den enda kraftigere X1 Ultimate-prosessoren som vi kjenner fra Sonys high-end TV-modeller, her optimalisert for projektorbruk.

Hva med oss prisbevisste, da?

Dessverre ser det ikke ut til at Sony lanserer noen ny 4K-projektor i budsjettklassen med det første. Dagens billigste modell VPL-VW270ES (veil 49.999) får ingen erstatter med det første og forblir dermed billigste modell.

Pris og tilgjengelighet

De nye Sony-projektorene er tilgjengelig i løpet av september. Norske priser er ennå ikke bekreftet, men prisene i euro er som følger:

Sony VPL-VW590ES: 6999 euro

Sony VPL-VW790ES: 11999 euro

Sony VPL-GTZ380: 79999 euro (!)

Kilde: Sony Professional

Les også Kinoskjerm i stua Samsungs nye kinoprojektorer kan stå klin inntil veggen, og kan gi et bilde opptil 130 tommer!
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.