Nyhet

Marantz receivere får 8K og HDMI 2.1

Nå kommer de nye Marantz-receiverne, med full støtte for hva du måtte kaste på dem.

Skrevet av / 07.07.20 - 13:04
Marantz receivere får 8K og HDMI 2.1

En surroundreceiver er selve navet i stuen og hjemmekinoen, og den må derfor kunne «alt». I nærmeste fremtid betyr det ikke minst at den støtter videosvitsjing i høyeste 8K videooppløsning. Derfor støtter de kommende Marantz-receiverne HDMI 2.1, og med på kjøpet får du et vell av andre funksjoner. Som å utvide fargerommet fra 10-bit til 12-bit. Som begynner å bli aktuelt nå som TV-ene får mye høyere enn 1000 nits HDR-lysstyrke. Da vil 10-bit da kunne gi fargebanding (lagvise i stedet for sømløse sjatteringer), og da må man over på 12-bit.

Les også Denon receivere støtter 8K – og mye mer 2020-modellene av Denons X-serie er en naturlig utvikling fra forgjengerne.

8K 60 Hz / 4K 120 Hz

I tillegg til å støtte 8K-oppløsning inntil 60 bilderammer i sekundet (Hz), så støttes 4K-oppløsning inntil 120 Hz. Det er allerede mange PC-spill som utnytter 120 Hz, og når PlayStation og Xbox Series D etter hvert kommer på markedet, så vil dette også ta steget inn i dagligstuen.

Med HDMI 2.1 får du heller ikke midlertidig svart skjerm idet bildefrekvensen skifter. Det går sømløst.

Hvorfor avansert video i en receiver?

Noen lurer på hva man skal med 8K videooppløsning i en receiver, som er et lydprodukt. Det er selvsagt videokildene kobles til receiveren, som så sender signalene videre til TV-en eller projektoren. Og da må receiveren støtte dette.

Skjønt, om den er koblet til en TV og ikke projektor, så kan du i stedet benytte lydreturkanalen, som nå selvsagt er av typen eARC (enhanced ARC). Denne støtter HD-lyd inntil 24-bit / 192 kHz og dermed både Dolby Atmos og DTS:X i lossless-kvalitet.

Alle de nye Marantz-receiverne, inkludert den lille SR1711 støtter HDMI 2.1 (sertifiseringen blir klar til høsten, inntil videre kaller de det bare HDMI 8K). Det inkluderer også dynamisk HDR, som er en forbedring av vanlig HDR, ved at bildeinformasjonen analyseres fra den ene bilderammen til den neste, og lysintensiteten i bildet justeres ut ifra dette. I praksis betyr det at du får enda høyere oppløsning og større realisme i høylys. Et bål gjengis med større dybde, det samme gjør ringen rundt solen når den går ned bak horisonten.

Dolby Atmos og DTS:X

3D-lydformatene fra Dolby og DTS er på plass, og toppmodellen SR8015 har 11.2 forsterkerkanaler men mulighet for hele 13.2-kanals lydprosessering. Dette åpner også for det nye lydformatet DTS:X Pro (gjelder også prosessoren AV8805, etter oppgradering). Dette utnytter et ekstra par fronthøyttalere (Front Wide), og dessuten en ekstra senterhøyttaler, høyt oppe (Center Height), for å gi en ekstra realistisk boble av lyd som omringer lytteren.

Auro 3D er også tilgjengelig fra SR7015 og oppover. Dette er et 3D-lydformat som krever et litt annet høyttaleroppsett enn Atmos og DTS:X, men som har fordelen av høyere oppløsning. Det er derimot lite brukt, men om du har en større klassisk musikksamling fra f.eks. 2L, så er det interessant.

IMAX Enhanced er også på plass. Denne bruker metadataene i en IMAX-utgivelse til å gjøre en del automatiske lyd- og bildeinnstillinger, for å få opplevelsen tilsvarende den du får på IMAX-kino. Nøyaktig hva som gjøres vet vi fortsatt ikke.

Dobbelt høyttaleroppsett

Nytt for i år er at du kan gjøre to Audyssey høyttalerkalibreringer, og lagre dem i hvert sitt minne. Enten om du ønsker å gjøre en separat kalibrering for en annen plass i rommet, eller hvis du for eksempel ønsker en kalibrering med persiennene trukket for og lerretet dratt ned, og en annen kalibrering til hi-fi-lytting, med lerretet og persiennene rullet opp. Du kan svitsje mellom de to minnene momentant.

Det vi gjerne ønsker oss, er en egen utgang til et separat høyttalerpar, for eksempel et par gulvhøyttalere til stereolytting, og mulighet for å kalibrere surround- og stereooppsettet hver for seg. Kanskje neste år?

Nytt grensesnitt

Alle årets Marantz-receivere har fått nytt grensesnitt, som gir mer informasjon om tilkoblede kilder. Er det HDR10, HDR10+. 4K eller 8K, bilder i sekundet, lydformat, osv.

FM-radio droppes på samtlige modeller, og erstattes med internettradio (TuneIn). I tillegg kommer en DAB-modell.

Priser og tilgjengelighet

Receiverne kommer fortløpende fra august, og er som følger:

 

Modell

            

Kanaler

 

Tidspunkt Pris
NR1711 7 x 50 W september 899 EUR
SR5015 7 x 100 W september 899 EUR
SR5015DAB 7 x 100 W oktober ?
SR6015 9 x 110 W (11.2 prosessor) september 1199 EUR
SR7015 9 x 125 W (11.2 prosessor) august 1699 EUR
SR8015 11 x 140 W (13.2 prosessor) september 2999 EUR
AV7706 11.2 november 2099 EUR
Oppgraderings-kit til AV8805 13.2 februar 2021 ?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top