Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Toppen av hjemmekino fra Marantz?

Marantz AV 10 og AMP 10 er et skikkelig high-end forsterkersett til hjemmekinoen. Billig er det ikke, men vil vil tro du blir rik på opplevelser ...

Skrevet av / 20.02.23 - 12:03
Toppen av hjemmekino fra Marantz?

Vi har så vidt nevnt forsterkersettet fra Marantz før, bestående av prosessoren AV 10 og effektforsterkeren AMP 10. De ble nemlig offisielt annonsert i fjor høst, sammen med en rekke nye Cinema forsterkere og receivere, med et helt nytt utseende enn tidligere. Vakkert, spør du oss!

Nyheten denne gangen er at forsterkersettet nå endelig kan kjøpes, og vi har et sett på vei inn til test!

Marantz_av10_StudioL_02
Marantz AV 10 prosesserer hele 15 lydkanaler, pluss fire subwoofere. Foto: Marantz

Marantz AMP 10: Prosessor med 15 kanaler

Prosessoren AMP 10 har sju HDMI-innganger som alle støtter 8K video.

På lydsiden har den 15.4 kanalers prosessering, hvor 4-tallet står for antall subwoofere som kan kalibreres og justeres individuelt. De 15 kanalene kan konfiguereres som du ønsker; har du behov for flest mulige høyttalere i taket, så er maksantallet seks, da har du igjen ni kanaler til å drive høyttalerne som er plassert rundt i rommet i ørehøyde (9.1.6-konfigurasjon).

Ønsker du av en eller annen grunn enda flere høyttalere på gulvet, kan du ha inntil elleve høyttalere der, og i stedet redusere til fire takhøyttalere (11.1.4). Fleksibelt, med andre ord.

Les også Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.

Avanserte kretser

En seriøs prosessor trenger seriøs digitalbehandling. For å konvertere så mange som 19 kanaler samtidig, må alle DAC-er være synkronisert perfekt med en meget nøyaktig klokke. Til dette bruker AV 10 en meget presis kvartskrystall, og benytter et lite bufferminne hvor eventuelle faseforskyvinger rettes opp før signalet sendes videre.

Nyeste HDAM-SA3 transistorkretser skal gi enda lavere støygulv enn tidligere, og antall transistorer er mer enn doblet siden forgjengeren.

Du kan velge mellom å bruke balanserte XLR-utganger, eller vanlig ubalanserte RCA.

Marantz AV10 Interior
Foto: Marantz

Omsluttende lydformater

Marantz AV 10 støtter selvsagt Dolby Atmos, men også DTS:X. I den forbindelse er den også IMAX Enhanced-kompatibel. Dette er vel mer en spesiell digital handshake enn et format, på den måten at hvis filmen du skal se er kodet med IMAX Enhanced, så vil du automatisk få DTS:X lyd, og receiveren skrur også av all bildeprosessering. Vi har ikke helt klart å bestemme oss for om IMAX Enhanced er en gimmick, eller noe som faktisk er kjekt å ha. Noen nødvendighet er det definitivt ikke.

Har du musikkutgivelser med det enda særere, men veldig gode, Auro 3D-lydformatet (filmutgivelser eksisterer vel knapt), så støtter prosessoren dette også.

Til dagligdags musikklytting, har AV 10 mulighet for strømming, blant annet med grensesenittet HEOS, som kan spille trådløst til andre kompatible nettverksprodukter i hele huset. Men også AirPlay 2 og Bluetooth og Spotify Connect støttes.

Marantz AV10 Sub out
Alle kanalene kan kjøres balansert, til og med alle fire subwoofere. Foto: Marantz

Romkorreksjon

AV 10 har Audyssey MultEQ XT32 romkorreksjon, som fungerer fint. Ønsker du derimot den mye heftigere Dirac Live-korreksjonen, som virkelig gir store muligheter for å tilpasse lyden til rommet, så kan en lisens kjøpes til dette. Merk at du da trenger en egen målemikrofon til dette. For eksempel miniDSP UMIK-1.

Marantz AMP 10: heftig effekt til 16 høyttalere

AMP 10 er en 16 x 200 watts effektforsterker, målt med to kanaler drevet samtidig. Dette er oppgitt å dobles til 400 watt i 4 ohm. Marantz mener selv at AMP 10 er deres “mest avanserte og oppløste forsterker» hittil.

De 16 kanalene kan brukes individuelt, eller pares til biamping, slik at hver høyttaler får to kanaler, med total separasjon mellom høye og lave frekvenser. Alternativt kan forsterkerne brokobles, om du i stedet trenger enda mer kraft til hver høyttaler.

Marantz_AMP10_AV10_Studio_002
Foto: Marantz

Marantz AV 10 og AMP 10: Tilgjengelighet og priser

Forsterkersettet AV 10 og AMP 10 kan kjøpes nå, og koster 75.000 kroner – pr. stykk!

Mer info: marantz.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Her er årets nye hjemmekino-produkter fra Sony

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Scroll to Top