DTS-X: Nytt lydformat fra DTS

Dolby Atmos er i vinden for tiden, men nå vil erkekonkurrenten DTS snart trekke sitt nye format opp av ermet.
Annonse
Annonse
forfatter

DTS HD Master Audio var inntil ganske nylig det mest foretrukne lydformatet på Blu-ray filmer med høy kvalitet på lydsporet. Så kom Dolby Atmos og slo ned som en bombe i hjemmekinomarkedet. Det nye lydformatet byr på objektbasert 3D-lyd med ved hjelp av høydekanaler montert i taket eller på toppen av eksisterende høyttalere. De første filmene, surroundreceiverne og høyttalerne som støtter Atmos er allerede i salg.

Parallellt med Atmos ble enda et nytt konkurrerende lydformat, Auro 3D, lansert. Mange stilte seg nok spørsmålet, hva skal DTS finne på nå?

Skalerbart 3D-format
DTS er imidlertid fast bestemt på å fortsatt være en viktig aktør i lydbransjen. Deres nye lydkodek DTS-X presenteres i løpet av mars 2015, og vil i likhet med Dolby og Auro være et objekt (X/Y/Z) basert lydformat hvor lydeffektene får en mer nøyaktig posisjonering og panorering enn tidligere. Nøyaktige spesifikasjoner, samt på hvilke områder det nye formatet skiller seg fra konkurrentene vet vi ikke sikkert enda – men et av momentene DTS ser ut til å legge vekt på, er at lydformatet skal være skalerbart for en rekke ulike høyttalerkonfigurasjoner. Dermed kan vi kanskje håpe på at selv tradisjonelle 5.1 og 7.1 høyttaleroppsett kan få et lydmessig løft med DTS-X, med eller uten ekstra høydekanaler.

Justerer volumet på stemmer
Et annet triks DTS har gjort er å skille ut dialogsporet fra den øvrige lyden i senterkanalen, slik at nivået på stemmer kan heves/senkes i forhold til resten av lydsporet. Noe som kan være en kjærkommen finesse til filmer med uklar dialog, eller når man ser film på kveldstid. Eventuelt til sportssendinger, når man vil skru av irriterende kommentatorstemmer uten å gå glipp av publikumsbruset.

Mye er ennå ukjent om DTS-X, men det spås at flere receiverprodusenter vil lansere oppgraderte receivere i forbindelse med den offisielle lanseringen i mars. Lyd & Bilde følger utviklingen.

Annonse

Hva tror du, behøver vi enda et nytt lydformat?

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
3D-lyd med Dolby Atmos og berøringspanel er blant nyhetene på Bluesounds nye lydplanke.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.