Search
Generic filters

DTS-X: Nytt lydformat fra DTS

Dolby Atmos er i vinden for tiden, men nå vil erkekonkurrenten DTS snart trekke sitt nye format opp av ermet.

DTS HD Master Audio var inntil ganske nylig det mest foretrukne lydformatet på Blu-ray filmer med høy kvalitet på lydsporet. Så kom Dolby Atmos og slo ned som en bombe i hjemmekinomarkedet. Det nye lydformatet byr på objektbasert 3D-lyd med ved hjelp av høydekanaler montert i taket eller på toppen av eksisterende høyttalere. De første filmene, surroundreceiverne og høyttalerne som støtter Atmos er allerede i salg.

Parallellt med Atmos ble enda et nytt konkurrerende lydformat, Auro 3D, lansert. Mange stilte seg nok spørsmålet, hva skal DTS finne på nå?

Skalerbart 3D-format
DTS er imidlertid fast bestemt på å fortsatt være en viktig aktør i lydbransjen. Deres nye lydkodek DTS-X presenteres i løpet av mars 2015, og vil i likhet med Dolby og Auro være et objekt (X/Y/Z) basert lydformat hvor lydeffektene får en mer nøyaktig posisjonering og panorering enn tidligere. Nøyaktige spesifikasjoner, samt på hvilke områder det nye formatet skiller seg fra konkurrentene vet vi ikke sikkert enda – men et av momentene DTS ser ut til å legge vekt på, er at lydformatet skal være skalerbart for en rekke ulike høyttalerkonfigurasjoner. Dermed kan vi kanskje håpe på at selv tradisjonelle 5.1 og 7.1 høyttaleroppsett kan få et lydmessig løft med DTS-X, med eller uten ekstra høydekanaler.

Justerer volumet på stemmer
Et annet triks DTS har gjort er å skille ut dialogsporet fra den øvrige lyden i senterkanalen, slik at nivået på stemmer kan heves/senkes i forhold til resten av lydsporet. Noe som kan være en kjærkommen finesse til filmer med uklar dialog, eller når man ser film på kveldstid. Eventuelt til sportssendinger, når man vil skru av irriterende kommentatorstemmer uten å gå glipp av publikumsbruset.

Mye er ennå ukjent om DTS-X, men det spås at flere receiverprodusenter vil lansere oppgraderte receivere i forbindelse med den offisielle lanseringen i mars. Lyd & Bilde følger utviklingen.

Hva tror du, behøver vi enda et nytt lydformat?

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!