DTS-X: Nytt lydformat fra DTS

Dolby Atmos er i vinden for tiden, men nå vil erkekonkurrenten DTS snart trekke sitt nye format opp av ermet.
Annonse
Annonse
forfatter

DTS HD Master Audio var inntil ganske nylig det mest foretrukne lydformatet på Blu-ray filmer med høy kvalitet på lydsporet. Så kom Dolby Atmos og slo ned som en bombe i hjemmekinomarkedet. Det nye lydformatet byr på objektbasert 3D-lyd med ved hjelp av høydekanaler montert i taket eller på toppen av eksisterende høyttalere. De første filmene, surroundreceiverne og høyttalerne som støtter Atmos er allerede i salg.

Parallellt med Atmos ble enda et nytt konkurrerende lydformat, Auro 3D, lansert. Mange stilte seg nok spørsmålet, hva skal DTS finne på nå?

Skalerbart 3D-format
DTS er imidlertid fast bestemt på å fortsatt være en viktig aktør i lydbransjen. Deres nye lydkodek DTS-X presenteres i løpet av mars 2015, og vil i likhet med Dolby og Auro være et objekt (X/Y/Z) basert lydformat hvor lydeffektene får en mer nøyaktig posisjonering og panorering enn tidligere. Nøyaktige spesifikasjoner, samt på hvilke områder det nye formatet skiller seg fra konkurrentene vet vi ikke sikkert enda – men et av momentene DTS ser ut til å legge vekt på, er at lydformatet skal være skalerbart for en rekke ulike høyttalerkonfigurasjoner. Dermed kan vi kanskje håpe på at selv tradisjonelle 5.1 og 7.1 høyttaleroppsett kan få et lydmessig løft med DTS-X, med eller uten ekstra høydekanaler.

Justerer volumet på stemmer
Et annet triks DTS har gjort er å skille ut dialogsporet fra den øvrige lyden i senterkanalen, slik at nivået på stemmer kan heves/senkes i forhold til resten av lydsporet. Noe som kan være en kjærkommen finesse til filmer med uklar dialog, eller når man ser film på kveldstid. Eventuelt til sportssendinger, når man vil skru av irriterende kommentatorstemmer uten å gå glipp av publikumsbruset.

Mye er ennå ukjent om DTS-X, men det spås at flere receiverprodusenter vil lansere oppgraderte receivere i forbindelse med den offisielle lanseringen i mars. Lyd & Bilde følger utviklingen.

Hva tror du, behøver vi enda et nytt lydformat?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?
LG viser frem både små og store TV-er under CES 2021, men denne tar kaka.
TCL satser tungt på den nye MiniLED-teknologien, med flere modeller i planene for 2021.
LG har en rekke TV-nyheter på gang i år, deriblant et helt nytt OLED-panel!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.