Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Dirac ART: Romkorreksjon perfeksjonert?

Diracs nyeste romkorreksjon heter Active Room Treatment, eller Dirac ART, og skal for aller første gang fikse etterklang i rommet. Nå kommer produktene, først ut er Storm Audio.

Skrevet av / 14.06.23 - 13:13
Dirac ART: Romkorreksjon perfeksjonert?

Digital romkorreksjon er gull verdt når man skal kalibrere et lydanlegg til å låte optimalt i rommet det står i. Avansert EQ drar ned frekvenser som er forsterket av rommet, mens andre frekvenser som er delvis «svelget» av rommet kan forsterkes. Til en viss grad.

Dirac står for noen av markedets mest avanserte romkorreksjonssystemer, som er grunnen til at forsterkere og prosessorer med Dirac Live innebygd ofte gjør det godt i våre tester.

I det siste har også Dirac begynt å komme inn i lydanleggene i bil, blant annet blir det å finne i Volvo EX90 og Polestar 3.

Les også L&B Techcast episode 6 I denne episoden har vi med ekspert Bjørn Erik Forberg for å snakke om romkorreksjon og aktive/passive høyttalere.

Det vanskeligste problemet

Det er derimot ett aspekt man ikke har klart å fikse digitalt. Nemlig etterklang. Spesielt bassfrekvenser kan henge lenge i rommet, opptil et halvt sekund, og legge seg oppå andre lyder som kommer etter. Attakk og dynamikk tilgrises av et uønsket etterklang, som er grunnen til at mange jobber hardt med å få dempet rommet med absorbenter.

Dirac-enhanced
Foto: Dirac

Active Room Treatment

Men nå slipper Dirac et helt nytt beist løs. Et system som fikser nettopp problemet med etterklang. Påstanden er at man nå ikke lenger trenger store, stygge absorbenter i rommet. Vi tror det når vi hører det, for dette høres umulig ut – men helt fantastisk om det stemmer!

Det nye systemet heter Active Room Treatment, eller ART. Og Dirac lover altså at de nå kan gjøre det som til nå har vært en utopi. For mens man kan korrigere toner med EQ og delvis også korrigere signalet i tid, til å oppnå en bedre fase, så er det vanskelig å forstå hvordan man skal få bort etterklang.

Les også Optimaliser lyden i rommet med noen enkle triks Å kjøpe nye høyttalere er dyrt, og det hjelper lite om det faktisk er rommets akustikk som er det svakeste ledd. Her er fem enkle tips.

Det gjøres ved at flere høyttalere jobber sammen for å kontrollere rommet. En reflektert lyd fra én høyttaler i rommet, kanselleres av en annen høyttaler. Resultatet er, skal vi tro Dirac, kraftig redusert opplevd etterklang i rommet.

Ikke bare lover Dirac at systemet kan erstatte akustisk rombehandling. Men faktisk også overgå det! Og best av alt, det er helt automatisk. Ingen profesjonell ekspertise nødvendig!

StormAudio-ISP-Elite-MK3-2-2048x1334
Foto: Storm Audio

Storm Audio er først med Dirac ART

De første produktene til å ta i bruk Dirac ART kommer fra high-end-produsent Storm Audio. Alle deres ISP og I.ISP prosessorer kan fra nå  av oppdateres til fastvare 4.5r0, som gir tilgang til Dirac ART. Alle prosessorer kjøpt fra 1. januar i år oppdateres automatisk, uten ekstra kostnad. Eldre prosessorer krever en betalt lisens fra Diracs nettbutikk.

Norsk importør av Storm Audio er AVshop.

 

Mer info: dirac.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Her er årets nye hjemmekino-produkter fra Sony

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Scroll to Top