Nyhet

Volvo EX90: Får heftig “oppslukende” surroundlyd

Med hele 25(!) Bowers & Wilkins høyttalere og Dolby Atmos surroundlyd, kan Volvo EX90 by på en musikalsk reise utenom det vanlige.

Skrevet av / 15.05.23 - 11:21
Volvo EX90: Får heftig “oppslukende” surroundlyd

EX90 er den helelektriske arvtageren til XC90, og nå har Volvo avslørt flere detaljer om det nye lydsystemet fra Bowers og Wilkins som syvseteren kan leveres med.

Med firehjulstrekk, rikelig med plass og rekkevidde opp mot 600 km har EX90 potensialet til å bli den perfekte familie-SUV-en. Og for de av oss som er opptatt av lyd(check!), finnes det også masse godsaker på innsiden.

Les også Volvos elektriske flaggskip i Norge Denne er det mange som venter på, vi har kikket på hva de har i vente.
EX90 Bowers&Wilkins Tweeter EX90 Bowers&Wilkins Speaker grill EX90 Speakers exploded view
<
>
EX90 Bowers&Wilkins Speaker grill

Volvo EX90: B&W-lydsystem med 25 høyttalere

Det oppgraderte high-end lydsystemet fra Bowers & Wilkins består av hele 25 høyttalere spredt rundt om i kupéen. Standard-systemet fra Bose må til sammenligning klare seg med “bare” 14 høyttalere.

Volvo og B&W har angivelig samarbeidet tett helt fra da bilen var en designskisse, for å sikre en best mulig lydgjengivelse i den stillegående kupéen.

EX90 blir også en av de første Volvo-modellene med Dolby Atmos surroundlyd ombord.

Dolby Atmos er et velkjent surround-lydformat fra film og hjemmekino, som etter hvert også har beveget seg over i musikkens verden. Det gjør det mulig for lydteknikerne i studio å plassere lydeffekter og instrumenter i et tredimensjonalt rom, og skape en mer realistisk, oppslukende lydopplevelse enn vanlig stereo.

De mange høyttalerne er nøye utplassert for å gi et realistisk og oppslukende lydbilde for både fører og passasjerer, og samtidig dra nytte av den ekstra rominformasjonen i Atmos-lydsporene.

Foruten de vanlige høyttalerne i dørene og midten av dashbordet, sitter det ekstra høyttalere i hodestøttene, samt dedikerte «3D-høyttalere» i taket, som skal bidra med den spesielle høydedimensjonen fra Atmos-innholdet.

EX90 bruker også avansert lydprosessering fra Dirac (Dirac Unison) til å optimalisere lyden for bilmiljøet. Det kan brukes til å oppskalere vanlige stereo-lydspor til surround, eller gjenskape klangen fra en konserthall om du skulle ønske.

EX90 kan bestilles nå, med forespeilet levering i andre kvartal 2024. Bowers & Wilkins High Fidelity audio system (utstyrskode 553) koster da 25.520 kr eks. moms.

Volvo EX90/B&W – Tekniske spesifikasjoner

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Djevelen kommer igjen

Aston Martin med B&W: Konsertlyd i verdens første Super Tourer

Legendarisk forsterker gjenoppstår

Live podcast-episode fra Elkjøp Campus

High-end du neppe har sett før

Gjett hva dette er

Scroll to Top