TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Bygg din egen kino

Denne månedens Hjemme Hos-reportasje blir annerledes. Den finner nemlig sted hjemme hos meg. Og nettopp derfor blir ikke dette en tradisjonell besøksrapport, men snarere en byggebeskrivelse. Drømmer du også om en egen kino og har et rom til overs, så gjør som meg – bygg din egen kino!

forfatter
Publisert 14.12.12 - 16:35

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er svært stolt av kinoen min, for med få unntak har jeg nemlig gjort alt selv. Jeg har også gjort en del utradisjonelle valg, både med tanke på utstyr og utforming, noe som gjør kinoen min ganske unik. Det kan være grunnen til at det fra redaksjonens side ble ytret ønske om at jeg skulle skrive om kinoen, og redaktøren mente teksten kunne utformes som en ”slik gjorde jeg det”-artikkel. Derfor kommer det til å være litt mindre tekst og litt flere bilder enn vanlig. Siden bilder sier mer enn tusen ord er det kanskje like greit!

Hva må du huske på?
For å unngå en del klassiske feller er det viktig å ta seg god tid til å planlegge. For når rommet står ferdig og man har mest lyst til å bruke rommet er det bittert å måtte gjøre endringer, og desto grovere feil man har begått desto mer bittert smaker det. Derfor vil jeg anbefale å måltegne rommet i passende målestokk, enten ved hjelp av et tegneprogram eller på millimeterark. Så snart en målsatt skisse foreligger kan man beregne lerretstørrelse og -type, kasteavstand til projektor, plassering av lys/spotlight, antall stoler/rader og plassering av stikkontakter. Det er også veldig nyttig å kunne regne ut hvor mye materialer man trenger og for eksempel størrelsen på teppet. På den måten unngår man å kjøpe mer enn man trenger.

Ikke mist motet, uansett hvor ille det ser ut. Dette var mitt begredelige utgangspunkt!
Gulvet er støpt og reisverket er på vei opp. Husk å merke av på tegningen hvor varmekablene går – det er en klassisk og svært kostbar feil å bore i stykker varmekablene fordi man ikke vet med sikkerhet hvor de ligger.

Verktøy

Du har hørt munnhellet ”rett verktøy er halve jobben”? Sann historie! Det du trenger for å bygge en tilsvarende kino selv er når sant skal sies ikke småtterier, men en slik investering betaler seg i mangfold etter hvert som arbeidet skrider fremover. Regn med å måtte investere minimum 15-20.000 til verktøy hvis du ikke allerede eier, kan låne eller leie det du trenger. I tillegg til en snekkers grunnutrustning (hammer, blyant, meterstokk, dor, vinkel, håndsag, tapetkniv og lignende) er følgende verktøy å anbefale: Kappsag, gjærsag, batteridrill, laser, vater, pussemaskin og høvel. Det er bare fantasien som setter grenser for verktøyhaugen, men glem for all del ikke verneutstyret! Siden du bygger kino vil det være naturlig å passe ekstra godt på både syn og hørsel. Jeg for min del bruker i tillegg skikkelig håndverkerbukse og vernesko med stålsåle. Jeg kan skrive under på at det er en særegen opplevelse å se en 90 mm spiker stikke ut av skoens overlær, især når foten befinner seg inne i skoen! Dette er en opplevelse som forsterkes ytterligere av å trekke spikeren ut igjen samme veien som den kom inn.

Tegninger gjør alt så mye enklere. Denne skissen viser hvor spotlightene skal plasserer i taket og hvilken soneinndeling de tilhører. Skissen er tegnet i gratisprogrammet Sketchup.
Reisverket og bindingsverk i tak er behørig festet og rommet er ryddet etter endt arbeidsøkt.

Akustikk

Akustikken i hjemmekinoen er svært viktig. Et billig anlegg vil kunne låte fantastisk i et akustikkbehandlet rom, mens et anlegg i øverste spitzenklasse aldri noensinne vil kunne låte optimalt i et ubehandlet rom. Det er min bastante påstand og jeg har hittil ikke hørt noe som motstrider disse erfaringene. Man kan brenne av så mye penger man vil på slike tiltak og man kan få profesjonell hjelp. Jeg valgte å stole på egne erfaringer i forhold til hva som har fungert for meg tidligere og hva jeg har hørt hos andre. Det jeg vet fungerer utmerket, er å bruke ordinære akustikkplater fra Glava eller Rockwool. Dette er industrielle og delvis ubehandlede plater man får i forskjellige tykkelser, men de må enten trekkes i stoff eller gjemmes på annet vis. Ikke noe av det man får kjøpt av såkalte spesialprodukter for Hi-Fi er bedre – bare finere. Siden ingen rom er like anbefaler jeg at du leter opp mer informasjon om dette på nett siden det her ikke er plass til en lengre utredning. Søk, og du skal finne!

Det første laget av i alt tre lag med MDF i taket. I de åpne feltene kommer det akustikkplater og stoffkledde rammer. Ved å bygge modulært på denne måten kan jeg i ettertid eksperimentere med demping for å oppnå ønsket akustikk i rommet.
Her har vi begynt å lime scenemolton (et filtlignende og svært matt stoff) i taket. Dette er en jobb som krever litt øvelse. Bruk kontaktlim og en gammel malingssprøyte, spray lim på både stoff og de flatene stoffet skal limes på før stoffet strekkes ut over taket. Men vær rask, det heter ikke kontaktlim for ingenting …
Rammene på gulvet tilhører det bakre åpne feltet i taket. Disse skal pusses og hjørnene freses før de trekkes med høyttalerstoff og monteres i taket.
Kinorommet har fått litt maling på et par strategiske steder. Det er først og fremst der det kommer tapet og der hvor det blir skjøter i taket som har fått et strøk. På den måten blir eventuelle ujevnheter mindre synlig, og veggen vil ikke trekke så mye tapetlim.

Budsjett

Før du begynner på prosjektet må du kanskje – litt avhengig av tykkelsen på lommeboka di – ha et budsjett å forholde deg til. Jeg mener at rommet bør tilgodeses med så mye midler som mulig siden dette er det som er vanskeligst å gjøre noe med i ettertid. Du tenker sikkert at jeg våser med en slik uttalelse, men tenk på følgende: Det er mye enklere å skifte ut enkeltkomponenter i anlegget i ettertid, enn det er å endre på rommet. Det blir selvfølgelig ingen hjemmekino uten høyttalere og bilde, men enhver kan gakke hen til sin nærmeste butikk og fylle handlekurven med hjemmekinoutstyr. Velger du derimot å bygge et skikkelig rom hvor akustikk og lyskontroll er godt ivaretatt er det helt utrolig hvor mye moro man kan få fra relativt enkelt utstyr. Så lenge man har skikkelig bass og stort bilde fra dag én er mye gjort. Å finpusse lyd og bilde i ettertid er enkelt, da trenger man bare å dytte inn mer penger.

Den første inwall-høyttaleren monteres for å prøve ut passformen og vinkelen mot sitteposisjon. Det var ekstremt motiverende å se det første tegnet på at her skulle det bli hjemmekino!

Egne begrensninger

Alle som leser aviser nå til dags har fått med seg at det advares mot å gjøre større inngrep i boligen selv – bortsett fra enkle saker som tapetsering, maling og terrassebygging på bakkenivå, er tilsynelatende alt farlig og syv magre år venter den som prøver seg. Jeg mener uansett du bør prøve, for hva har du egentlig å tape? Sannheten er at det selvfølgelig er ting som kan gå galt. Universelle tips er vanskelig å gi siden man selv må trekke opp sine egne grenser, og hvis du ikke er fagutdannet er det allikevel ting man skal styre unna. For eksempel er det elektriske anlegget noe fagfolk må ta seg av. Likeledes er beregning, endring eller montering av bærende konstruksjoner noe fagfolk bør utføre. Det samme gjelder endringer av røropplegg hvis man støter på noe slikt. Ellers er det bare å slå seg løs med hammer og sag.

Her er undertegnede i gang med å tapetsere. Dette er pirkete arbeid, særlig med tanke på at alle hjørner og vinkler er avrundet.
Målet mitt var å skape et rom som kunne brukes både til film, spill og musikk. Mange hevder at en slik kombinasjon vil medføre for mange kompromisser, men jeg tillater meg å være litt uenig
Utstyret er satt på plass i racket i det tekniske rommet.
I en sofa fra Ekornes sitter de fleste godt. Jeg har bevisst valgt mikrofiber i stedet for skinn, siden skinn reflekterer mye lyd rett bak ørene, noe jeg erfarte med mine tidligere hjemmekino-møbler.
Projektoren henger i en liten brønn i taket, siden takhøyden over den hevede bakre seteraden er lavere enn ellers i rommet.
Grunnen til at jeg valgte skjulte høyttalere bakover i kinoen og åpent anlegg i front er fordi rommet også brukes til musikk. Da liker jeg å se utstyret.

Til slutt
Det å bygge sin egen kino er veldig givende og ikke minst gøy. For min egen del har kinoen blitt nøyaktig så bra som jeg hadde håpet på! De av dere som syntes dette ser spennende ut er hjertelig velkomne til å se flere bilder fra byggingen på den åpne Facebook-profilen www.facebook.com/thepurpletheater

Nyttige lenker

• Tegneprogram sketchup.com

• Projektoravstand projectorcentral.com

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Siste artikler:

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

3 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sesong av Stranger Things kommer snart til å låte enda bedre.
Referanselyd rett i veggen In-wall høyttalerne fra IW150 serien skal være spesielt utviklet for Dolby Atmos.
Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend