Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Auro-CX: Ny superkodek lover 3D-lyd av høyeste kvalitet

På CES-messen i Las Vegas neste uke vil lydspesialisten Auro Technologies avduke sin nye lydkodek for strømming: Auro-CX.

Skrevet av / 04.01.24 - 08:00
Auro-CX: Ny superkodek lover 3D-lyd av høyeste kvalitet

Ifølge selskapet er dette verdens første ekte skalerbare lydformat av neste generasjon. Auro-CX er designet for å levere fullskala 3D-lyd av høy oppløsning, samtidig som den bruker mindre lagringsplass og færre steg i kodingen enn eksisterende kodeker.

Auro-CX skalerer etter behov

Det nye formatet skalerer både ordlengde (bitdybde), samplingfrekvens og antall kanaler/objekter i én enkelt datastrøm. Det betyr at avkoderen kan hente ut akkurat det den trenger, enten det er 48, 96 eller hele 192 kHz. Kun én strøm er dermed nødvendig, uavhengig av ønsket kvalitet og antall kanaler i andre enden.

Dermed kan innholdsleverandører strømme til alt fra kresne audiofile med gigantiske hjemmekinoer, til hverdagsbrukere med enkle TV-høyttalere – uten ekstra koding. Bare ved å skalere ned kvaliteten.

DUNE 2 Dune Part Two
Er det for mye å håpe på å få oppleve nye storfilmer som for eksempel Dune: Part Two i det nye lydformatet Auro-CX? Foto: Warner Bros.

3D-lyd i verdensklasse?

I tillegg håndterer Auro-CX lydobjekter som kreves for «oppslukende» (immersive) surroundlyd, i samme bitstrøm. De hevder at konkurrerende formater (som Dolby Atmos / DTS:X) må trekke ut objektene fra en 7.1 basismiks, og når man legger til høydekanaler går dette utover den totale lydkvaliteten. Spesielt i høydekanalene.

Les også Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker Er du klar for å ta filmopplevelsen til neste nivå? Vi har testet seks surroundforsterkere som gjør stua om til et inferno av kinolyd!

Auro gjør det annerledes, ved å integrere objektene direkte i en mye større 13.1 miks. Dette skal gi en mye bedre lydkvalitet, når du løfter høydeinformasjonen ved å legge til ekstra høydekanaler til i et 7.1 lydbilde. Resultatet er en mye mer nøyaktig tilnærming til skaperens intensjon.

Kort sagt later Auro-CX til å levere 3D-lyd i akkurat den kvaliteten du trenger og ønsker, tilpasset ditt system. Uansett om du er kresen entusiast eller vanlig forbruker. Det gjenstår å høre om kodeken holder det den lover.

Mer info: auro-3D.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top