Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Jordskjelv-varsel: Ascendo 80 SUB Pro lager seismiske sjokkbølger

Med et 80-tommers basselement er dette trolig verdens største subwoofer.

Skrevet av / 26.06.23 - 13:00
Jordskjelv-varsel: Ascendo 80 SUB Pro lager seismiske sjokkbølger

Produsenten Ascendo Immersive Audio står bak flere av markedets største subwoofere: Vi har tidligere skrevet om villstyringen SMSG50 som bruker et gedigent basselement på 50 tommer. Men det er bare småtterier viser det seg, for produsenten har faktisk en enda villere subwoofer i arsenalet!

Les også Verdens største subwoofer? Du skal lete lenge etter en større, tyngre og dyrere (!) subwoofer enn Ascendo SMSG50.

Ascendo 80 Sub Pro Infrasonic Subwoofer

Toppmodellen Ascendo 80 Sub Pro Infrasonic Subwoofer hevdes å være verdens kraftigste subwoofer. Med et basselement på hele 80 tommer (to meter i diameter!) er dette monsteret laget for å gjengi de virkelig ultralave dypbassfrekvensene. Subwooferen skal være i stand til å flytte 173 liter med luft (like mye som et tyvetalls 21″ subwoofere), så her kan man bokstavelig talt bli blåst overende om man går for nær.

Frekvensgangen går helt ned til 1Hz, og den skal klare hele 114 dB ved 5 Hz, 128 dB ved 20 Hz, mens maks lydtrykk i de høyere bassfrekvensene ligger på 145 dB – kontinuerlig! Her kan man trolig sette av jordskjelv-alarmen hos NORSAR dersom man ikke er forsiktig med volumkontrollen…

Basselementet på 80 tommer (Foto: Ascendo)

Forsterker på 10.000 Watt, og kabinett på 10 kubikkmeter

Til å drive det enorme basselementet kreves det selvfølgelig en forsterker utenom det vanlige. Ascendo leverer en skreddersydd DSP-forsterker med hele 10.000 watt utgangseffekt.

Det gedigne basselementet selges imidlertid «løst» uten kabinett. Ikke så rart, da 80-tommeren alene veier 260 kilo! Ascendo leverer tegningene, og så vil det være opp til deg som kjøper å bygge kabinettet selv, eller med hjelp av lokale håndverkere.

Et alternativ kan være å montere basselementet i veggen eller under gulvet, dersom du har et ledig rom som er stort nok. Anbefalt minimum kassevolum ligger på 10 kubikkmeter, det vil si 10.000 liter. Og med tanke på det kraftige lydtrykket, kan det være nok lurt å støpe kabinettet i betong!

Uansett vil nok dette typisk være et produkt for de større hjemmekino-installasjonene, hvor man planlegger hele rommet fra bunnen av. Ascendo har montert en 80-tommer i demo i samarbeid med installatøren Arled Cinema på luksuskinoen MovieCore i Hamburg, beskrevet i videoen under.

https://www.youtube.com/watch?v=VVW2G9uqB2o

Prisen da?

Nøyaktig pris på bassmonsteret fra Ascendo oppgis ikke, men det antydes 150.000 dollar eller rundt 1,6 millioner norske kroner. Så det ingen billig bassmaskin vi snakker om. For ikke å snakke om installasjonskostnadene og hvilket annet utstyr du vil trenge for å yte den full rettferdighet.

På den annen side tror vi denne rabagasten må gi en ubetalelig rå følelse i kroppen når Tom Cruise suser forbi i Top Gun: Maverick … !

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

4K-projektor: Ta hjemmeunderholdningen til den store skjermen

Hisense PX3-Pro: Kjempebilde på kort avstand

Her er årets nye hjemmekino-produkter fra Sony

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Scroll to Top