annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
(Foto: Produsenten)
annonse

4K projektor til under 50.000

Sony er markedets første til å sende prisen under 50.000 kroner for en ekte 4K projektor. Vi har vært og sett.

Det var under en seanse hos AV Shop i Oslo at Sony viste oss sine tre helt nye projektorer. Alle med ekte 4K Ultra HD-oppløsning, den rimeligste av dem ligger på 49.999 kroner.

Test: 4 projektorer med 4K

VPL-VW260ES, VW260 på folkemunne, som har æren av å være markedets rimeligste projektor med full Ultra HD-oppløsning. Andre produsenter som reklamerer med 4K gjør dette med såkalt e-Shift, hvor de dobler bildet fra en HD-bildebrikke og optisk forskyver det ene bildet en halv piksel horisontalt. Det blir bedre enn 1080p HD, men 4K er det ikke.

Sony VPL-VW260ES er markedets rimeligste 4K-projektor, til 49.999 kroner. Foto: Sony

 

Rimeligst

VW260 kan i tillegg til sin høye oppløsning skilte med en høy ekte kontrast. Kalibratør Gorm Sørensen, som har kalibrert projektorene som sto utstilt, har målt kontrasten til 13.000:1 etter kalibrering, og sammen med en lysstyrke på 1.500 lumen er dette imponerende bra.

Test: 6 trådløse surroundanlegg

Og godt er det, for VW260 har ikke dynamisk iris, som kan dra ned svartnivået ekstra i mørke scener. Det vi fikk se så likevel veldig bra ut, og det lover bra for en test i nær fremtid.

Sony VPL-VW360ES plasserer seg i midten, til 69.999 kroner. Foto: Sony

 

Dyrere

Dynamisk iris har derimot VW360, som ellers er lik. Prisen er 20.000 kroner høyere, altså 70.000 kroner. Det var da svært mye penger for en slik iris, kan man tenke, men det var ingen tvil om at VW360 har enda mer smell i bildet. En oppgitt dynamisk kontrast på 200.000:1 er da også imponerende.

På toppen av tronen finner vi Sony VPL-VW760ES, med laser som lyskilde. Foto: Sony

Dyrest

På toppen troner laserprojektoren VW760. Denne har fått høyere lysstyrke på 2.000 lumen, og kontrasten er oppgitt til uendelig. Det betyr at lyset i rommet er begrensningen. Bildene vi fikk sett av VW760 var også meget bra. Den var en prototype og ikke helt ferdig, så den var ikke helt der den skulle være på fargekalibrering, men det var i hvert fall svært lovende for den ferdige modellen, som kommer i november.

Reality Creation

Sony har en såkalt Reality Creation-funksjon på sine beste projektorer, og de nye modellene har en forbedret utgave av denne. Denne forsøker etter beste evne å skalere opp et vanlig HD-bilde til 4K-oppløsning, og du kan velge hvor hardt du ønsker at denne skal jobbe. De nye projektorene har fått en forbedret versjon av denne, som betyr at du kan få enda mer effektiv oppskalering, mens artefakter holdes til et minimum.

Linseminne

Nytt fra VW360 og opp er linseminne. Sony har ikke hatt dette tidligere, men nå kan du endelig lagre ulike objektivjusteringer i hvert sitt minne. Det betyr at du for eksempel kan ha én zoomjustering for 16:9-innhold og en annen for 2,35:1. Endelig blir også kalibreringen lagret, hvor man tidligere måtte krysse fingrene for at ingen gikk inn i menyen og skrudde på ting, siden man ikke kunne automatisk gå tilbake til siste kalibrering.

Bevegelser

Alle projektorene har såkalt Motion Flow, som regner ut og fyller inn bilderammer mellom de ekte bildene. Dette kjenner vi fra moderne TV-er, og alle de nyeste Sony-projektorene har dette. På VW260 og VW360 kan man kun aktivere dette med HD-materiale, mens VW760 også kan gjøre dette med 4K-materiale.

Med en spak i menyen kan HDR-effekt justeres mellom 0 og 100. 0 gir minst effekt men uten å miste lysstyrke. Deretter går det oppover i lysstyrke, med lavere HDR-effekt som resultat. Foto: Geir Gråbein Nordby

HDR

I tillegg til ekte 4K-oppløsning støtter alle projektorene, inklusive VW260, HDR-innhold (High Dynamic Range) med HDR10-standarden. Dette gir ekstra lys til HDR-innhold, for å skape imponerende kontrast på utvalgte scener. Som et bål som skal skinne ekstra kraftig gjennom nattemørket. Problemet med projektorer er at de mangler dynamisk baklys, så de har ingen ekstra lampestyrke å fôre denne informasjonen med. Dermed må man i stedet dempe den generelle lysstyrken, for å få overskudd til denne informasjonen. For å kompensere for dette kan man justere opp den generelle lysstyrken igjen hos de nye Sony-projektorene, mens det trikses litt med gamma for å ”booste” HDR-informasjonen når det trengs.

Vi må vente med å få projektorene til test hos oss før vi kan si om det fungerer etter planen. Kalibratør Gorm Sørensen er skeptisk.

– Det er jeg som har kalibrert projektoren dere så på i dag, og alt såkalt ”HDR-materiale” dere så der var konvertert fra SDR (Standard Dynamic Range). For det blir fortsatt det beste bildet på en projektor.

Så da kan det se ut til at HDR fremdeles ikke er veien å gå for en projektor. Dette vet vi mer om når vi får teste selv.

Priser og tilgjengelighet

VPL-VW260ES 49.999 kr tilgjengelig nå
VPL-VW360ES 69.999 kr tilgjengelig nå
VPL-VW760ES 149.999 kr kommer i november

sony.no

Les også

Imax Enhanced

Hva pokker er IMAX Enhanced?

For et par dager siden kom meldingen om at "IMAX kommer til hjemmet". Denon og Marantz er først ut med sertifiserte receivere og lydprosessorer. Men hva pokker er det?Legg til som favoritt
JVC DLA-NX9

Tre ekte 4K-projektorer fra JVC

… og toppmodellen har 8K eShift.Legg til som favoritt
Nytt agentur i Norge:  STORMAUDIO

Nytt agentur i Norge: STORMAUDIO

Skal ta hjemmekinolyden til nye høyder. Legg til som favoritt
Allianse i luksusklassen

Allianse i luksusklassen

Steinway Lyngdorf og Samsung har anlegget klart til deg som nettopp har vunnet i lotto for andre gang. Legg til som favoritt
6 bærbare projektorer

6 bærbare projektorer

Du trenger ikke være hjemme for å se film. Du trenger ikke engang være innendørs. Du trenger bare en lommeprojektor.

Legg til som favoritt
Her er Sonos Beam

Her er Sonos Beam

Sonos Beam er den nye lydplanken fra Sonos. Den får blant annet stemmestyring, berøringskontroll, HDMI - og en ålreit pris!Legg til som favoritt
Hjemmekino på 12 kvadratmeter!

Hjemmekino på 12 kvadratmeter!

Der det er hjerterom, er det husrom, heter det. Og der det finnes husrom, finnes det saktens plass til en hjemmekino også! Legg til som favoritt
Denon AVC-X8500H

Denon AVC-X8500H

Denons nye flaggskip er et monster i hjemmekinoen, og med hele 13 kanaler gir den Romfølelse med stor R.

Legg til som favoritt