Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Eksklusivt

Thorens gjenoppliver klassiker

Den ikoniske TD-124 er platespilleren som skapte Thorens.

Skrevet av / 11.05.19 - 11:15
Thorens gjenoppliver klassiker

En pent brukt Thorens TD-124, er retroentusiastenes våte drøm. Pene eksemplarer ligger ikke lenge på bruktmarkedet, og i likhet med eldre spillere fra Garrard, EMT og Technics blant andre, er det fullt mulig å få forbløffende god lyd ut av de gamle spillerne.

Etter en ørkesløs vandring med mye vingling og mange middelmådige platespillere, har Thorens fått nytt liv under nye eiere.

De har startet oppryddingen av katalogen og gjenopplivet klassikere som TD-147, TD-160 – og nå TD-124.

Spilleren så dagens lyd på midten av 60-tallet, og ble raskt en favoritt blant audiofile. Den var lenge selve symbolet på Thorens-kvalitet, og som alle ikoner, ble den skamløst kopiert av andre produsenter.

TD-124 er ikke vanskelig å finne på bruktmarkedet, men pene eksemplarer går for skyhøye priser, alderen tatt i betraktning.

Men nå, kan man snart kjøpe en helt ny utgave av TD-124.

Spilleren er laget fra grunnen av, og Thorens måtte få laget nye verktøy for å gjenskape TD-124, for det er så lenge siden den gikk ut av produksjon, at det fantes ikke noen av de originale verktøyene igjen.

Den moderne utgaven av TD-124, er en direktedrevet utgave – TD-124DD, med en gjenskapt TP25 tonearm, og kan leveres med en helt ny Thorens pickup. Utviklet for dem av Audio-Technica.

Mye av det mekaniske er oppgradert sammenlignet med originalen, og armens toleranser er langt bedre enn de en gang var.

Spilleren skal være dønn stabil og bedre til å svelge unna resonanser, med blant annet et forbedret oppheng, en massiv tallerken og betydelig bedre strømforsyning.

Selv om designet er nær en eksakt kopi av originalen, er altså det tekniske ikke bare modernisert, det er også bedre enn noengang, i følg Thorens.

TD-124DD vil ikke bli laget i veldig mange eksemplarer, så de som vil sikre seg en bør snarest ta kontakt med nærmeste hi-fi-butikk som fører Thorens, for nærmere informasjon om pris og tilgjengelighet.

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top