Revox

Sveits kanskje mest legendariske produsent, returnerer til Skandinavia med multirom og strømme-hi-fi.

Sjokolade, gjøkur og diskrete banker, er kanskje det første man tenker på når Sveits er tema. Men det er også et utviklet teknologisamfunn med mye historie å vise til.

Da mener vi ikke sveitsiske urfabrikanter, som har holdt på siden 1700-tallet, men produsenter som har utviklet lydutstyr for profesjonelt og hjemmebruk.

Som Revox.

Selskapet er opprinnelig sveitsisk og har kontorer i Sveits, Østerrike,  og Tyskland, hvor produksjonen foregår.

The Beatles

Spolebåndspilleren Revox B77, receiveren B780, B790 platespiller med tangentialarm og kassettspilleren B710. Alle fra 70-tallet.

Det startet som Studer i 1948, grunnlagt av ingeniøren Willi Studer, som laget spolebåndspillere blant annet under Studer- og Revox-navnene.

Beatles brukte to firespors Studer J37 spolebåndspillerne under innspillingen av Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band i 1967, som de mikset sammen opptakene fra.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Senere spillere, som B77 fra 1977 på bildet over, var med på å sementere Revox posisjon som en av de mest anerkjente produsenter av båndmaskinene  som ble laget på 60-, 70-, og 80-tallet.

I 1990 pensjonerte Willi Studer seg, og mens Studer ble overtatt av Harman, havnet Revox under eierskap av Motor-Columbus. Et energiselskap.

Men før det, allerede i 1983, forsøkte Revox seg med multiromslyd.

Integrert lyd

I dag er det et stort satsningsområde, hvor Revox under nytt eierskap, er opptatt av å tilby total kontroll over multiromsløsninger fra styringspanelene på veggen, til høyttalerne i den andre enden.

Dét behøver ikke være en konvensjonell høyttaler, som Revox også lager. Det kan være en usynlig høyttaler som integreres i vegg eller tak, og enten males eller tapetseres over.

Revox eksportsjef Steve Croft, viser innfellingshøyttaleren Invisible 80U, som bruker transdusere for å få overflaten til å fungere som en høyttalermembran.

 

Innfellingshøyttalerne finnes i to størrelser, og alt kan styres av Revox installasjonsenheter, med skjulte forsterkere, og styres av brukeren selv, for eksempel med en iPad.

Revox multirom støtter opptil 64 soner, som kan styres individuelt, i grupper, eller totalt, enten fra et programmerbart bryterpanel eller en pekeskjerm innfelt i veggen, eller som nevnt med et nettbrett, eller med mobilen.

Man kan bruke andre høyttalere hvis man ønsker, og det er mulig å integrere andre enheter som tv i Revox styringsssystemer.

Men det er ikke alle produktene som er forberedt for multiromstyring.

Hi-Fi

Revox Joy er en serie produkter som består av tre forsterkere, to av dem med Bluetooth, nettradio og Wifi, en CD-spiller, og en nettverksserver med innebygget harddisk og CD-spiller.

Joy-serien starter akkurat i overkant av 10.000 kr, og finnes i sort, hvitt og sølvgrått. De er foreløpig ikke kompatible med Revox kablede multiromssystem, men fungerer utmerket som et kompakt hi-fi-system der hvor lyd er viktig, men plassen kanskje er begrenset.

Flaggskipet i Joy-serien, S120, leverer 2 x 120 w effekt, og har kablet og trådløs strømming, FM- og DAB+ radio, analoge og digitale innganger, samt styring enten via app eller fjernkontroll.

Det finnes blant annet en toveis fjernkontroll med RF, som også har IR slik at den kan brukes med andre enheter enn Revox egne.

Alt-i-ett


Revox Symphony er et av de mest vellydende alt-i-ett-systemene vi har hørt til dato. Her er det vist i hvitt på et gulvstativ, men det finnes i grått med sort front og kan plasseres i bokhyllen.

Til nå virker det som Revox har en fot i to leiere. Den ene i multirom- og installasjonsverden, og den andre i hi-fi-verdenen.

Den moduloppbygde M100, er en 2 x 200 w kompakt receiver med CD-spiller, som kan utvides med moduler som utvider funksjonaliteten. Sammen med Revox Prestige-høyttalere, ga den et oppsiktsvekkende kontrollert og likevel friskt lydbilde, som var rikt på klangfarver og fullstendig blottet for forvrengning.

Lovende.

Benno Ketterer har vært hos Revox i 43 år, og har kontroll på det meste. Her tester han en M100. Testen tar 20 minutter, og gjøres på samtlige M100 før de pakkes og sendes.

 

Kvalitet

Revox er så opptatt av å beholde sitt renommé at de setter sin ære i kvalitetsjekker. For eksempel testes samtlige kretskort før de havner i produktene, hos Revox i Villingen i Tyskland, og ikke bare fem eller 10 prosent av dem.

Det har gitt Revox en ekstremt lav feilprosent, i følge dem selv.

Bildet over viser den trådløse receiveren og nettverksspilleren i Joy-serien, sammen med et par G70 bokhyllehøyttalere. Til høyre flaggskipet Prestige i grått med sort glassfront, og Joy-serien i sort.

Snart i Norge og Sverige

Her er et eksempel på hvordan et boligrom kan se ut, med Revox toveis fjernkontroll, en Joy forsterker og en Apple TV koblet til en Loewe tv.

Det som ikke vises på bildet, er de skjulte høyttalerne i veggen bak, og iPad-en som styrer dette og flere anlegg i et integrert Revox multiromsoppsett.

Revox finnes allerede i 40 land, og sammen med selskapet Solipi, kommer de snart til en utvalgt butikk her oppe også.

(Alle foto: Lasse Svendsen)
Revox høyttalere under montering.

 

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.