Quad fornyer elektro-klassikeren

Julekvelden kommer tidlig i år: En av verdens mest respekterte elektrostathøyttalere, Quad ESL, lanseres i ny versjon!
forfatter

Den originale Quad elektrostaten kom allerede i 1950, men det er nok 1981-årgangen ESL 63 som er den mest kjente.  Med sin særegne åpne og luftige lydpresentasjon ble den et ikon i sin tid, og har vært en yndet favoritt blant entusiaster og kjennere siden.

Om elektrostater

Elektrostat-høyttalere jobber med et prinsipp som skiller seg markant fra det man ser i de fleste vanlige høyttalere.

Dynamisk høyttalermembran.

Vanlige dynamiske høyttalerelementer består av et membran festet til en elektrisk spole, som igjen er montert i et oppheng med en magnet. Når spolen tilføres elektrisitet, skapes et elektromagnetisk felt som får spolen og membranen til å vibrere med en gitt frekvens, og dermed lage lyd.

Elektrostatpanelet fra en Quad ESL2812

Elektrostatsystemet er en langt mer avansert affære, og består av en ultralett, supertynn film med stort areal, som sitter mellom to perforerte metallplater med elektroder. Når et elektrisk musikksignal sendes gjennom metallplatene, vil de overføre statisk elektrisitet til filmen, som dermed vibrerer i frekvens med musikksignalet. Fordi elektrostatfilmen er så tynn og lett, er den mindre utsatt for med vibrasjoner, oppbrytninger og  resonanser – som alle kan farge lyden –  sammenlignet med vanlige høyttalermembraner. Dette gir elektrostathøyttalerne en umiskjennelig luftig, åpen og ren lydkarakter, som takket være det store arealet også gir et karakteristisk, stort lydbilde som få andre høyttalerkonstruksjoner kan matche.

Quad holder stadig på med å finpusse og forbedre prinsippet, og med jevne mellomrom slipper de helt nye elektrostathøyttalere, sist  i 2005 med de oppgraderte versjonene ESL-2805 og ESL-2905.

Nå er det tid for en ny generasjon elektrostater, som Quad (ikke overraskende) hevder er de beste de noensinne har laget.

De nye modellene ESL-2812 og ESL-2912 har fått en oppgradert strømforsyning, med nye kretskort og nøye utvalgte kvalitetskomponenter, som Vishay metallfilm-motstander og kondensatorer fra Murata. Rammen rundt elektrostatpanelet, som er laget av stål og aluminium, er ytterligere forsterket for å redusere resonanser. Det nye stofftrekket skal dessuten være mer «akustisk transparent» enn på forgjengerne. Listen på toppen samt sokkelen i bunn er kledd i matchende høyglanslakkert trefiner. De nye høyttalerne er noe slankere og høyere enn 2005-versjonene, men vi snakker fortsatt om noen reale låvedører. ESL-2812 bruker fire separate elektrostatpaneler, mens den større ESL-2912 bruker seks.

De nye Quad-høyttalerne skal være tilgjengelig for salg fra og med november, til henholdsvis 65.000 og 80.000 kroner (cirkapriser). Vi regner med å ha disse inn på test så fort det lar seg gjøre. I mellomtiden kan du lese Lasse Svendsen grundige test av forgjengeren, ESL-2905, samt mer om Quad generelt her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.