Nye DS musikkspillere fra Linn

Linns populære DS musikkspillere kommer nå med innebygd romkorreksjon - for både passive og aktive høyttalere.
forfatter
Linn_Akurate_Exakt_plus_LP12_Study_Close_Web-Res
Linn Exakt Akubarik høyttalere med Sondek LP12 platespiller og Akurate Exakt DSM forforsterker

På Linn-fabrikken i Skottland håndlager de noen av verdens mest anerkjente hi-fi komponenter. CD-spilleren CD12 var verdens dyreste i sitt slag inntil den gikk ut av produksjon for mange år siden. Platespilleren Sondek LP12 lever derimot i beste velgående, og seiler på en retrobølge blant gamle og nye vinylelskere.

Nå til dags er det imidlertid DS (Digital Stream) spillerne det selges flest av. De digitale musikkspillerne spiller høyoppløst musikk fra nettverkstilkoblede harddisker (NAS) eller direkte fra musikktjenester som TIDAL.

Linn Exakt Akudorik
Linn Exakt Akudorik høyttalere med Akurate DS Exakt musikkspiller/kontrollenhet

Linn har finpusset disse på spillerne i flere omganger siden lanseringen i 2008, og i 2013 introduserte de Exakt-konseptet. En Exakt DSM sender musikksignalet digitalt direkte inn i en aktiv Linn-høyttaler, og tilpasser lyden til akustikken i lytterommet. Det kan minne om romkorreksjon slik man kjenner fra surroundreceivere, men skjer på en litt annen måte. I stedet for målemikrofon mater man rommets fysiske dimensjoner inn i Exakt-modulen, som kalkulerer og korrigerer for stående bølger i rommet.

Les vår test av Linn Exakt Akudorik

Teknikken er foreløpig begrenset til Linns egne aktive høyttalere, og et lite knippe utvalgte modeller fra andre produsenter, deriblant Kudos Audio. Mange har derfor etterspurt en mulighet til å korrigere vanlige passive høyttalere, slik Devialet har gjort med sin SAM-teknologi.

Nå er det tid for en ny generasjon DS-spillere hvor Linn gjør nettopp det: De kaller det SPACE Optimisation.
space-optimisation
SPACE står i dette tilfellet for Speaker Placement and Custom Environment. En digital romkorreksjon for passive høyttalere, som finner sted i DS-spilleren før signalet konverteres til analog lyd. Med andre ord kan du mate Linn-spilleren med informasjon om hvilke høyttalere du har, hvordan de står plassert, og hvilken type akustikk du har i lytterommet ditt (hard, livlig eller dempet etc).

Fordi SPACE ikke krever aktiv drift, blir den også lettere å implementere på flere høyttalermodeller. Listen over støttede modeller inneholder så langt en rekke populære modeller fra ulike produsenter, deriblant Bowers & Wilkins, Dali, Dynaudio og Focal.

Du kan se den foreløpige listen over kompatible høyttalere her.

Noen høyttalere vil også kunne motta en mer avansert form for korreksjon, kalt SPACE Optimisation+. Her korrigeres også frekvensresponsen for hvert enkelt høyttalerelement, i forhold til målinger som Linn har gjort i sin database.

4 nye modeller

Linn Klimax DS/E, Akurate DS/E, Majik DS/E og nye Majik DSM.
Linn Klimax DS/E, Akurate DS/E, Majik DS/E og nye Majik DSM.

Linn pleier vanligvis å introdusere ny teknologi først på sine dyreste high-end modeller i Klimax-serien, for deretter å la den sive ned i de rimeligere modellseriene etter hvert. Denne gangen lanserer de imidlertid nye modeller i Majik, Akurate og Klimax-serien samtidig! Alle tre spillere har fått nye og forbedrede digitale kretsløp med ny «klokke», færre komponenter og kortere signalvei enn tidligere generasjoner. Etter sigende skal det være snakk om «betydelige» lydforbedringer.

I tillegg lanserer de en ny versjon Majik DSM, som er en komplett integrert forsterker med DS(nå også med Exakt og SPACE Optimisation), HDMI og analoge innganger. Dermed har alle Linns kilde og kontroll-komponenter støtte for digital romkorreksjon.

Den nye SPACE-funksjonaliteten er også tilgjengelig på eldre Linn DS-spillere fra 16. mars ved hjelp av en firmwareoppgradering. Det vil også bli mulig å bestille en fysisk oppgradering til seneste tekniske spesifikasjon, der den eksisterende «innmaten» tas vare på i en ekstra boks (et såkalt Linn Renew kampanjetilbud).

Kontrapunkt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.