Bransje

Strømming av musikk øker, det samme gjør salget av vinylplater, men CD er fremdels størst. Tross en nedgang i salget.
forfatter

I følge bransjetall i Norge, USA og England, øker salget av digital musikk, men bare på internett. CD-formatet fortsetter sitt fall, mens vinylplatene har fått et oppsiktvekkende comeback.

I Norge forteller bransjeorganisasjonen IFPI, at salget av musikk på digitale medier nådde en 49 prosents andel av markedet. Hvis man ser på tallene for nedlasting fra tjenester som Wimp og iTunes, og strømming fra tjenester som Wimp, Beat og Spotify, står den digitale andelen musikk for 73 prosent av musikkmarkedet.

Men strømming øker med eksplosiv fart, faller CD-salget i de fleste markeder. Blant annet i England for andelen omsatte CD-er var 95 prosent i 2007, men i 2011 falt ytterliger 12,3 prosent til 76 prosents markedandel av det digitale markedet.

I samme land økte vinylsalget med 44 prosent, men med 337.000 solgte LP-er, er totaltallet relativt beskjedent, sammenlignet med 86 millioner solgte CD-er i 2011.

I USA økte omsetningen av vinylsingler med 19,7 prosent, og LP-er med 31,5 prosent, men også der er CD-omsetningen fremdeles størst, tross en nedgang i antall solgte eksemplarer.

Strømming økte ikke like mye som her hjemme, men nedlasting av musikk fra feks iTunes og lignende nettbutikker, økte med 10,9 prosent for singler, og 22 prosent for album.

Mye av den digitale musikken havner på en iPod, eller iPhone. Sammen med iPad, omsatte Apple heele 315 millioner enheter som alle kan laste ned og strømme musikk.

Blant annet fra Apples AirPlay-teknologi, som lar det strømme musikk trådløst fra mobilen til anlegget.

Den tett tilknytningen til iTunes, gjør det også lett å laste ned musikk til mobilen, og med apper som Wimp og Spotify, kan man strømme musikk til mobilen eller en iPad.

Tilgjengeligheten til musikk er langt bedre enn bare for noen få år siden, og når det er så enkelt å finne musikk til en billig penge, er det ikke så aktuelt for mange å kjøpe mye dyrere CD-er bare for å få et fysisk format med potensielt bedre lyd.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.