Search
Generic filters

Musikkstrømming eksploderer

Strømming av musikk øker, det samme gjør salget av vinylplater, men CD er fremdels størst. Tross en nedgang i salget.

I følge bransjetall i Norge, USA og England, øker salget av digital musikk, men bare på internett. CD-formatet fortsetter sitt fall, mens vinylplatene har fått et oppsiktvekkende comeback.

I Norge forteller bransjeorganisasjonen IFPI, at salget av musikk på digitale medier nådde en 49 prosents andel av markedet. Hvis man ser på tallene for nedlasting fra tjenester som Wimp og iTunes, og strømming fra tjenester som Wimp, Beat og Spotify, står den digitale andelen musikk for 73 prosent av musikkmarkedet.

Men strømming øker med eksplosiv fart, faller CD-salget i de fleste markeder. Blant annet i England for andelen omsatte CD-er var 95 prosent i 2007, men i 2011 falt ytterliger 12,3 prosent til 76 prosents markedandel av det digitale markedet.

I samme land økte vinylsalget med 44 prosent, men med 337.000 solgte LP-er, er totaltallet relativt beskjedent, sammenlignet med 86 millioner solgte CD-er i 2011.

I USA økte omsetningen av vinylsingler med 19,7 prosent, og LP-er med 31,5 prosent, men også der er CD-omsetningen fremdeles størst, tross en nedgang i antall solgte eksemplarer.

Strømming økte ikke like mye som her hjemme, men nedlasting av musikk fra feks iTunes og lignende nettbutikker, økte med 10,9 prosent for singler, og 22 prosent for album.

Mye av den digitale musikken havner på en iPod, eller iPhone. Sammen med iPad, omsatte Apple heele 315 millioner enheter som alle kan laste ned og strømme musikk.

Blant annet fra Apples AirPlay-teknologi, som lar det strømme musikk trådløst fra mobilen til anlegget.

Den tett tilknytningen til iTunes, gjør det også lett å laste ned musikk til mobilen, og med apper som Wimp og Spotify, kan man strømme musikk til mobilen eller en iPad.

Tilgjengeligheten til musikk er langt bedre enn bare for noen få år siden, og når det er så enkelt å finne musikk til en billig penge, er det ikke så aktuelt for mange å kjøpe mye dyrere CD-er bare for å få et fysisk format med potensielt bedre lyd.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.