JBL tilbake til røttene etter 75 år

JBL feirer 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retroforsterkeren SA750. We wanna rock!
JBL L100 Classic 75 & SA750
Annonse
Annonse
forfatter

Få høyttalere har blitt så ikoniske som den klassiske JBL L100. Kompakte men kapable kabinetter huser en hissig 12-tommers bass, klar til å rocke når som helst og hvor som helst.

JBL L100 Classic 75
JBL L100 Classic 75 lages i bare 750 par. Foto: JBL

Rocka retrohøyttalere

Den nye modellen heter L100 Classic 75, og har den samme 1970-talls retro-looken som originalen. Kabinettene er i ekte trefinér, og grillene i det klassiske Quadrex-skummet prydet med JBL-logoen er husket av alle hi-fi-interesserte som har vokst opp med Jimi Hendrix, The Rolling Stones og The Beatles, og noen av oss andre som har vært heldige nok til å bli oppdratt av den generasjonen.

Classic 75-versjonen har fått titandiskant og et forbedret delefilter med doble høyttalerterminaler.

Les også
Det blir ikke mye heftigere enn dette JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
JBL 4349 Synthesis 4349

JBL L100 Classic 75: Pris og tilgjengelighet

Det blir laget 750 høyttalerpar på verdensbasis, og vi regner med at ett av de parene sendes i vår retning når de lanseres i april. Prisen blir 5.500 dollar pr. par, og vi regner med vi kan gange med ganske nøyaktig ti for å få norske kroner når tiden kommer. Les pressemeldingen her.

JBL SA750
JBL SA750 er en integrert forsterker med retro utseende, men toppmoderne innmat. Blant annet har den både Chromecast og Airplay 2. Foto: JBL

Moderne forsterker i retrodrakt

Og hvis du lurer på hva du skal drive de rocka høyttalerne med, hva med en skvett ny JBL-forsterker? Også den i retro-design, med utseende basert på SA600 og SA660 fra 1960- og 1970-årene.

Annonse

Der hvor SA750 på utsiden ser ut til å ligne noe fra 70-tallet, er innsiden langt mer moderne. For det første benytter den en spesiell forsterkerteknologi kalt Klasse G. Dette er opprinnelig en Arcam-teknologi (Arcam er nå som JBL innunder Harman-konsernet), som baserer seg på tradisjonell standard Klasse AB med to og to transistorer i push-pull-konfigurasjon (i motsetning til Klasse A, hvor hver transistorene forsterker både positiv og negativ del av lydbølgen).

Der hvor den ene transistoren overtar for den andre i Klasse AB oppstår det en tidsforskyvning, som gir litt forvrengning. Som er grunnen til at man sier at Klasse A er den reneste form for forsterkning, siden dette problemet ikke eksisterer. Problemet med Klasse A er derimot at det er meget lite effektivt, da veldig mye av effekten går over i varme. Klasse G er derimot en forbedring av AB-prinsippet, hvor transistoren som skal overta fra den første starter på et tidligere tidspunkt, slik at de to har en overlapping som i stor grad eliminerer problemet.

JBL SA750 yter 2 x 120 watt i 8 ohm og 2 x 220 watt i 4. Noe som er svært lite retro er digitale innganger, innebygd Chromecast og AirPlay 2, og full støtte for høyoppløst MQA-lyd (som bl.a. brukes av Tidal).

Heftig utstyrt, med andre ord, og vi må si dette minner veldig mye om Arcam SA30. Vi får håpe det ikke bare er en SA30 i et annet kabinett, men at det faktisk er noe annerledes med JBL-forsterkeren.

JBL SA750: Pris og tilgjengelighet

JBL SA750 får en pris på 3.000 dollar, som bør bety et sted rundt 30.000 norske kroner, når den kommer i begynnelsen av april. Les pressemeldingen her.

Annonse

Mer info: news.harman.com

Norsk importør er Audio Centeret

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
77 mil rekkevidde, Burmester lydanlegg og MBUX infotainment-system. Garantert en luksusbil av dimensjoner.
Creative SXFI Air Gamer lover å være noe for alle, og tilbyr både trådløs og kablet lyd.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
Helelektrisk utgave av X1.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.